Někdy je v supermarketu těžké sehnat dobré čerstvé ovoce, jindy je tam ho plno včetně exotických druhů. Mražené ovoce a zelenina je ale skvělým způsobem, jak si zajistit neustálou zásobu ovoce a zeleniny. Jsou pro nás ale stejně tak dobré jako čerstvé?
Živiny
To první, co nás při srovnání čerstvých a mražených potravin napadne, je to otázka „jsou mražené ovoce a zelenina stejně výživné jako čerstvé?“ Jednoduše řečeno, ano.
Ovoce a zelenina se typicky sklízí a zamrazuje v době, kdy jsou nejvíc zralé, a tudíž mají nejvíce živin. Víme, že čím déle čerstvé ovoce a zeleninu skladujeme, tím nižší obsah mikronutrientů mají, ale platí to i u mražené varianty? 1
Vitamín C
Některá data ukazují, že obsah vitamínu C u různých druhů ovoce a zeleniny, včetně jahod a zelených fazolí, zůstává relativně stabilní během prvních 90 dnů skladování. 2 Naproti tomu u čerstvých potravin se obsah kyseliny askorbové rapidně snižuje a obsah vitamínu C tak není zachován. Jiná data ukazují, že abyste dosáhli nejvyššího možného obsahu vitamínu C u mražených potravin, je nejlepší je zkonzumovat během jednoho měsíce od nákupu. 3 Což je stále docela dost času.
Vitamín B2
Obsah vitamínu B2 (neboli riboflavinu) zůstává stabilní během prvních 10 dnů od zamrazení. 2 U určitých druhy ovoce a zeleniny může dojít k poklesu obsahu vitamínu B2 po deseti dnech od zamrazení kvůli oxidaci, to platí například pro hrášek, chřest a špenát, nicméně většina druhů tuhle mikroživinu zachovává dobře.
Alfa-tokoferol
Mražené potraviny mají ještě lepší kapacitu alfa-tokoferolu, typu vitamínu E. 2 Co se týče alfa-tokoferolu, jeho hladina je poměrně stabilní jak u čerstvých, tak u mražených druhů, nicméně po zmražení se zvyšuje kapacita možného nárůstu obsahu této mikroživiny, ačkoliv u čerstvého ovoce a zeleniny je možná spíše jeho ztráta.
Beta-karoten
Na rozdíl od zmiňovaných mikroživin, obsah antioxidantu beta-karotenu se po zmražení rapidně snižuje. 2 Množství tohoto vitamínu se snižuje i u čerstvého ovoce a zeleniny, ale ne v takové míře. Některá data však ukazují, že rozdíl mezi čerstvým a mraženým ovocem a zeleninou je minimální. 4
Když si to shrneme, když ovoce a zeleninu budete mít zmrazené více než rok, pravděpodobně se sníží dostupnost jejich mikroživin. 5 Ideálně se je snažte zkonzumovat do měsíce, ale když je budete mít v mrazáku déle, neublíží vám to.
Metoda mražení
Pokud si ovoce a zeleninu chcete zamrazit sami, jednoduše si ji připravte podle potřeby, dejte do sáčku a zamrazte. Není třeba přidávat žádný cukr, žádnou sůl ani nic jiného.
V dnešní době se metoda mražení potravin zlepšila natolik, že už není potřeba přidávat chemikálie, aby se zachovala charakteristika potraviny, ať už estetická, tak nutriční.
Některé potraviny se mohou zamrazovat s přidaným cukrem, proto je vždy dobré přečíst si etiketu. Tato metoda může sice pomoci potravinu zakonzervovat, avšak navýší celkový obsah cukru.
Nicméně většina mraženého ovoce a zeleniny se na okamžik vkládá do vroucí vody nebo páry před zmrazením, což je proces, který pomáhá zachovat nutrienty v jídle.
Konzumace
Hlavní benefit, který nabízí mražené ovoce a zelenina, je to, že je to cenově výhodnější a déle vydrží.
Komu by se nelíbilo kupovat jídlo, aniž by ho musel co nejdřív sníst?
Nejenže mražené ovoce a zelenina vydrží déle, ale navíc se zdá, že ti, kteří jedí více mraženého ovoce a zeleniny než čerstvého, konzumují celkově více ovoce a zeleniny než ti, kteří jedí jenom čerstvé. 6
Ti, kteří konzumují mražené ovoce a zeleninu, mají průměrně nižší body mass index, jelikož ovoce a zelenina obsahují hodně vlákniny, což vás zasytí na delší dobu, a vy si tak třeba nebudete muset přidat další kousek dortu.
Strava těch, kteří mražené ovoce a zeleninu konzumují, také bývá typicky bohatší na vlákninu, vitamín D, vápník a draslík, zatímco příjem sodíku je nižší.
Co si z článku odnést
Abyste zajistili, že z mraženého ovoce a zeleniny dostáváte maximum nutrientů, je nejlepší je sníst do jednoho měsíce.
Pokud nejste schopni zásoby do měsíce sníst, bude pro vás toto mražené ovoce a zelenina stále dobré, avšak možná se sníží obsah některých mikroživin.
To však můžeme říct i v případě, že čerstvé ovoce a zeleninu nesníte co nejdřív po zakoupení. Takže pokud nemáte po ruce čerstvé, mražené bude stejně tak dobré.