Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Jaký vybrat proteinový přípravek?

Jaký vybrat proteinový přípravek?
Viktor Jurák
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Viktor Jurák

Jaký vybrat proteinový přípravek?

 Pokud se budeme bavit o současných možnostech suplementace, najdeme nepřeberné množství produktů, od vitamínů a minerálů, přes spalovače tuku až po látky stimulující psychický a fyzický výkon. Nicméně jedním z nejdůležitějších a často také jedním z prvních suplementů, o jehož koupi cvičenci oprávněně uvažují, je právě protein. Vždyť právě bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho svalstva, které tak pracně budujeme den za dnem adekvátní stravou, regenerací a snažením ve fitness centru. Naneštěstí i zde se může volba poměrně znatelně zkomplikovat, zejména pokud se úplně neorientujete v  aktuální široké nabídce trhu a může se stát, že si vyberete protein, který úplně nekoresponduje s Vašimi potřebami. Proto Vám nyní nabízím náhled na základní rozdělení proteinů pro lepší orientaci na trhu. Samotné proteiny můžeme dělit do několika kategorií a řadit dle různých hledisek.

Obsah bílkovin

Tím prvním a nejzákladnějším je srovnání dle obsahu bílkovin na 100 gramů produktu. Nejpoužívanějším zástupcem je takzvaný proteinový koncentrát. Obsah bílkovin v něm se může lišit od zhruba 60% až do hodnoty přibližně kolem 80%. Takový protein je běžnou volbou a stojí společně s vitamíny a minerály na samotném základu pomyslné suplementační pyramidy. Dá se použít jak na dochucení snídaně, tak pro potřebu potréninkové suplementace, jako svačina mezi jídly nebo v případě, kdy nestíháte připravit jídlo a chcete přijmout dostatečnou porci bílkovin pro dodržení denního příjmu. Doporučit zde je na místě například ImpactWhey Protein, u nějž se dostáváme v  porci bílkovin právě na horní hranici kolem 80%, což je již velmi zajímavé číslo v porovnání s většinou klasických syrovátkových koncentrátů.

Druhou variantou je pak takzvaný izolát. Tyto proteiny se již pohybují obsahem bílkovin i kolem 90%. Tento druh proteinu můžeme používat v  přísnějších redukčních dietách, předzávodních dietách a podobně, stejně jako koncentrát, čili jako náhradu jídel, po tréninku a tak dále. Velmi solidní uplatnění nachází tento protein také u lidí trpících intolerancí na laktózu, což je mléčný cukr, jehož metabolické zpracování v organismu může činit řadě lidí problém. Tato alergie dnes již není ničím výjimečným a mnoho lidí tak může trpět například plynatostí či střevními problémy při použití běžného koncentrátu. Pokud mezi tuto skupinu patříte, pak je pro Vás výbornou volbou právě izolát, který je laktózy téměř kompletně zbaven. Jinou variantou by mohly být i proteiny z  rostlinných zdrojů, jako je konopný, hrachový a mnoho dalších, nicméně z hlediska biologické hodnoty a tedy využitelnosti bílkovin z deklarovaného množství na etiketě, je lepší variantou právě izolát jako je ImpactWheyIsolate, u jehož ochucených verzí jsou použita pouze přírodní barviva jako kurkumin nebo červená řepa, což lze považovat za další zdravotní benefit navíc.

1800x672-male-nutrition_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped

Doba trávení

Dalším hlediskem, které stojí za zmínku je doba vstřebatelnosti proteinu.

Tím nejrychlejším, co lze použít, je takzvaný hydrolyzovaný protein. Tento protein se vyznačuje velmi rychlou dobou vstřebání, která se pohybuje od čtyřiceti minut do hodiny. To z něj dělá číslo jedna v době těsně po tréninku, ale i ráno, kdy není trávicí trakt tak dobře prokrvený a tedy připravený na okamžitou nálož bílkovin v jejich neštěpené podobě. Na našich stránkách naleznete HydrolysedWhey Protein se stupněm hydrolýzy 13%, což je zlatý střed. Tento protein je štěpený na di-, tri-, oligo-, případně polypeptidy, což jsou krátké řetězce o několika aminokyselinách, které vznikly z dlouhých polypeptidických řetězců hydrolýzou, což napomáhá onomu rychlému vstřebání po náročném tréninku. Nutno podotknout, že díky hydrolýze není třeba používat dávky vyšší než 25 gramů na porci. Jako ideální se zdá zkombinovat po tréninku hydrolyzát s koncentrátem či izolátem v poměru 1:1, například 20 a 20 gramů, v závislosti na hmotnosti a Vašem denním příjmu bílkovin. Tím si zajistíte rovnoměrnou distribuci aminokyselin startujících proteosyntézu po silovém tréninku. Na druhém místě v rychlosti bychom řadili izolát, u něhož se čas pohybuje od jedné do dvou hodin. Dalším v pořadí je klasický syrovátkový koncentrát, kde se již tato doba prodlužuje na dvě až tři hodiny. Tato doba je ovšem stále ještě poměrně krátká, což je příčinou jeho velmi širokého využití kdykoli během dne, a to včetně doby po tréninku.

Posledním zástupcem je takzvaný kasein. Tento typ proteinu se vyznačuje velmi dlouhou dobrou vstřebatelností, a to od čtyř až do osmi hodin. Tímto je ideálním kandidátem na použití před spaním, čímž si zajistíme neustálý a dlouhodobý přísun aminokyselin do našeho těla po celou noc a pomáhá nám tak udržet anabolické prostředí i v noci, kdy nepřijímáme žádnou potravu. Dalším potenciálním využitím je moment, kdy víte, že budete delší dobu bez jídla, ať už to je praxe ve škole, dlouhá směna v práci a podobně. Na našem e-shopu naleznete micelární kasein, což je ten nejkvalitnější kasein vůbec. Neobsahuje totiž podřadnou surovinu, takzvaný kaseinát vápenatý, což je vápenatá sůl kaseinu, jejíž přítomností se biologická hodnota kaseinu poměrně významně snižuje. Proto je vždy dobré sledovat etikety produktů a zjistit, zdali cena odpovídá kvalitě.

Jakýmsi "hybridem" všech zmíněných je takzvaný vícesložkový protein, který kombinuje benefity všech proteinů. Může obsahovat několik složek a zajišťuje nejkomplexnější a nejrovnovážnější distribuci aminokyselin do těla. Zde bych uvedl například Total Protein, který obsahuje 4 složky, například i vaječnou bílkovinu která má biologickou hodnotu vůbec nejvyšší, čili 100.

Druhy filtrace a zpracování jako obraz kvality

V poslední době se někdy možná až přehnaně skloňují pojmy jako iontová výměna, ultrafiltrace, CFM a podobně. Tyto názvy mají jedno společné, a sice to, že jsou to různé metody získávání vysokoprocentního proteinového koncentrátu.

Nejstarším a dnes již méně používaným způsobem je iontová výměna, která je z těchto tří metod nejméně šetrná k zachování bílkovin v jejím nativním stavu.

Poté se už dostáváme k dnešnímu způsobu filtrace, jehož výsledkem je kvalitnější produkt, u kterého je neporušena většina bioaktivních frakcí původní bílkoviny, tedy není zachována pouze primární struktura bílkovin (neboli řazení aminokyselin za sebe) ale i sekundární, terciární a případně kvartérní struktura. V těchto strukturách jsou polypeptidické řetězce drženy slabšími silami než klasickou chemickou vazbou, což má za následek snazší přerušení těchto vazeb. Díky neporušení takových vazeb si protein uchová některé své zdravotní benefity, jako může být anti-aging efekt, hepatoprotektivní účinek, vliv na imunitu a podobně.

Vůbec nejlepší a nejnovější metodou v tomto ohledu se zdá být metoda CFM, neboli cross-flow microfiltration. Jinými slovy křížová filtrace. Tato filtrace se od předchozí metody liší tím, že substrát neputuje přímo skrze keramické filtry, jako je tomu u běžné filtrace, ale podél nich, což zajistí co možná nejmenší změnu konformační struktury bílkoviny (sekundární, terciární a kvartérní). Díky tomu má syrovátková bílkovina zachovány její zdravotní benefity, které již byly zmíněny u předchozího způsobu, u této cesty jsou ovšem patrny ještě ve větší míře. Nutno dodat, že na proteosyntézu, čili tvorbu bílkovin, potažmo svalů nemá metoda CFM nijak extrémně velký vliv a jde u ní spíše o benefity zdravotní. I přesto nelze počítat s tím, že by nějakým zásadním způsobem měla ovlivnit náš zdravotní stav. O toto se může zasadit především kvalitní a vyvážený jídelníček. Proto bych z tohoto hlediska nazval metodu křížové filtrace spíše třešničkou na dortu. Vaši pozornost byste měli zaměřit spíše na výběr proteinu, který splňuje požadavky s ohledem na to, kdy jej chcete používat. Například za účelem potréninkového šejku nezvolíte čistý micelární kasein a podobně.

1800x672-wk31-gs-zone-banners-10

Nadstandartní produkty pro zajímavé zpestření jídelníčku

Pokud Vás proteinový přípravek jako takový neoslovil, existují i další varianty, které mohou dobře posloužit k doplnění kvalitních bílkovin. Mezi takové zdroje, jež nelze tak snadno zařadit, ale jsou velmi pohodlné a snadné na přípravu řadíme například Proteinový palačinkový mix, s nímž lze připravit zdravější variantu palačinek s obsahem bílkovin více než 60%. Můžete tak tedy ráno připravit chutnou snídani plnou kvalitních bílkovin, původem z koncentrátu a vaječného bílku.

Jiným pohotovým zdrojem je i Proteinové snídaňové Smoothie, které obsahuje adekvátní množství snadno stravitelných bílkovin. Kromě toho obsahuje i vitamínový a minerální premix, kofein a v neposlední řadě i vlákninu. To vše jej dělá výborným pomocníkem nejen ke snídani zejména pro lidi, kteří mají do sebe ráno problém dostat pevnou stravu.

Protein | Myprotein.cz

Závěrem

Samozřejmě zde není uvedeno veškeré možné dělení proteinů, například dle původu, druhu bílkoviny a mnoho dalších, ale o tom třeba zase příště. Nyní máte ovšem již základní přehled a informace, abyste mohli sami rozhodnout, který proteinový přípravek bude ten pravý právě pro Vás a Vaše individuální potřeby v závislosti od denního režimu.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Viktor Jurák
Autor a expert
Zobrazit profil Viktor Jurák
Mé jméno je Viktor Jurák a připravuji pro Vás spolu s ostatními články o tréninku, stravě a zdravém životním stylu obecně. O cvičení a vše, co k tomu patří, jsem se začal zajímat od 15 let, vyzkoušel si jaké to je stát na kulturistickém podiu a začal se zajímat o věci do hloubky. Jsem studentem oboru Biochemie na Masarykově Univerzitě, který jsem si vybral právě z důvodu toho nejelementárnějšího poznání lidského těla na molekulární úrovni. Mimo to se již několikátým rokem věnuji svým klientům právě v oboru fitness. Stejně jako jim se Vám snažím poskytnout informace pro zlepšení a změnu své postavy.
myprotein