Jaký vybrat proteinový přípravek?
Pokud se budeme bavit o současných možnostech suplementace, najdeme nepřeberné množství produktů, od vitamínů a minerálů, přes spalovače tuku až po látky stimulující psychický a fyzický výkon. Nicméně jedním z nejdůležitějších a často také jedním z prvních suplementů, o jehož koupi cvičenci oprávněně uvažují, je právě protein. Vždyť právě bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho svalstva, které tak pracně budujeme den za dnem adekvátní stravou, regenerací a snažením ve fitness centru. Naneštěstí i zde se může volba poměrně znatelně zkomplikovat, zejména pokud se úplně neorientujete v aktuální široké nabídce trhu a může se stát, že si vyberete protein, který úplně nekoresponduje s Vašimi potřebami. Proto Vám nyní nabízím náhled na základní rozdělení proteinů pro lepší orientaci na trhu. Samotné proteiny můžeme dělit do několika kategorií a řadit dle různých hledisek.
Obsah bílkovin
Tím prvním a nejzákladnějším je srovnání dle obsahu bílkovin na 100 gramů produktu. Nejpoužívanějším zástupcem je takzvaný proteinový koncentrát. Obsah bílkovin v něm se může lišit od zhruba 60% až do hodnoty přibližně kolem 80%. Takový protein je běžnou volbou a stojí společně s vitamíny a minerály na samotném základu pomyslné suplementační pyramidy. Dá se použít jak na dochucení snídaně, tak pro potřebu potréninkové suplementace, jako svačina mezi jídly nebo v případě, kdy nestíháte připravit jídlo a chcete přijmout dostatečnou porci bílkovin pro dodržení denního příjmu. Doporučit zde je na místě například Impact Whey Protein, u nějž se dostáváme v porci bílkovin právě na horní hranici kolem 80%, což je již velmi zajímavé číslo v porovnání s většinou klasických syrovátkových koncentrátů.
Druhou variantou je pak takzvaný izolát. Tyto proteiny se již pohybují obsahem bílkovin i kolem 90%. Tento druh proteinu můžeme používat v přísnějších redukčních dietách, předzávodních dietách a podobně, stejně jako koncentrát, čili jako náhradu jídel, po tréninku a tak dále. Velmi solidní uplatnění nachází tento protein také u lidí trpících intolerancí na laktózu, což je mléčný cukr, jehož metabolické zpracování v organismu může činit řadě lidí problém. Tato alergie dnes již není ničím výjimečným a mnoho lidí tak může trpět například plynatostí či střevními problémy při použití běžného koncentrátu. Pokud mezi tuto skupinu patříte, pak je pro Vás výbornou volbou právě izolát, který je laktózy téměř kompletně zbaven. Jinou variantou by mohly být i proteiny z rostlinných zdrojů, jako je konopný, hrachový a mnoho dalších, nicméně z hlediska biologické hodnoty a tedy využitelnosti bílkovin z deklarovaného množství na etiketě, je lepší variantou právě izolát jako je Impact Whey Isolate, u jehož ochucených verzí jsou použita pouze přírodní barviva jako kurkumin nebo červená řepa, což lze považovat za další zdravotní benefit navíc.
Doba trávení
Dalším hlediskem, které stojí za zmínku je doba vstřebatelnosti proteinu.
Tím nejrychlejším, co lze použít, je takzvaný hydrolyzovaný protein. Tento protein se vyznačuje velmi rychlou dobou vstřebání, která se pohybuje od čtyřiceti minut do hodiny. To z něj dělá číslo jedna v době těsně po tréninku, ale i ráno, kdy není trávicí trakt tak dobře prokrvený a tedy připravený na okamžitou nálož bílkovin v jejich neštěpené podobě. Na našich stránkách naleznete Hydrolysed Whey Protein se stupněm hydrolýzy 13%, což je zlatý střed. Tento protein je štěpený na di-, tri-, oligo-, případně polypeptidy, což jsou krátké řetězce o několika aminokyselinách, které vznikly z dlouhých polypeptidických řetězců hydrolýzou, což napomáhá onomu rychlému vstřebání po náročném tréninku. Nutno podotknout, že díky hydrolýze není třeba používat dávky vyšší než 25 gramů na porci. Jako ideální se zdá zkombinovat po tréninku hydrolyzát s koncentrátem či izolátem v poměru 1:1, například 20 a 20 gramů, v závislosti na hmotnosti a Vašem denním příjmu bílkovin. Tím si zajistíte rovnoměrnou distribuci aminokyselin startujících proteosyntézu po silovém tréninku. Na druhém místě v rychlosti bychom řadili izolát, u něhož se čas pohybuje od jedné do dvou hodin. Dalším v pořadí je klasický syrovátkový koncentrát, kde se již tato doba prodlužuje na dvě až tři hodiny. Tato doba je ovšem stále ještě poměrně krátká, což je příčinou jeho velmi širokého využití kdykoli během dne, a to včetně doby po tréninku.