Zpět na hlavní obsah
Strava

Proč je Vitamin B12 důležitý pro vegany 

Proč je Vitamin B12 důležitý pro vegany 
Nicol Cerna
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Vegani, kteří využívají dostatečné množství obohacených potravin nebo suplementů s B12 mají mnohem nižší pravděpodobnost trpět nedostatkem B12 než lidé, kteří maso běžně jedí. Z toho důvodu a mnoha dalších, Myprotein vyvinul nový Vitamin B12 suplement speciálně pro vegany.

Velmi nízký příjem B12 může způsobit anémii a poškození nervového systému. Jediným důvěryhodným zdrojem B12 jsou potraviny obohacené o B12 a suplementy s vitamínem B12.

Každá porce Myprotein Vitamin B12 obsahuje 1 000 mcg Vitamínu B12 a 400 mcg kyseliny listové.

Pokud neznáte benefity vitamínu B12 a co ovlivňuje ve Vašem těle, zde je souhrn:

Vitamin B12:

-        se podílí na normálním fungování metabolismu

-        se podílí na normálním fungování nervového systému

-        se podílí na normální tvorbě červených krvinek.

Většinou se nachází v červeném mase. Je nezbytný pro svaly a udržování energetické hladiny. Což je klíčové pro zdravý život, a nejen tvrdý trénink a naplnění sportovních cílů. Pro vegany jde o jeden z nejdoporučovanějších vitamínů a není pro ně snadno dostupný v jiných potravinách. Důvěryhodné veganské zdroje vitamínu B12 jsou například rostlinná mléka, sójové produkty a některé snídaňové cereálie. A protože tohle je limitovaná nabídka, B12 suplementy jsou jistotou, že Vaše tělo dostane vše, co potřebuje.

Existuje řada mýtů okolo sportovců veganů, z nichž některé jsou pouze pohádky. Na druhou stranu, pro veganské sportovce a kulturisty existují společné problémy, jako například, že vyřazení masa a mléčných produktů ze stravy znamená, že nepřijímají všechny potřebné živiny pro dosažení jejich cílů.

Nedostatek vitamínu B12 není problém pouze pro sportovce. Může zasáhnout také Vaše celkové zdraví, což jste si možná neuvědomili bez využití suplementů.

Dokonce i u lidí, kteří maso jedí, schopnost jejich těla absorbovat Vitamin B12 z potravy zpomaluje. A jaké jsou tedy vedlejší efekty a jak poznáte, že máte nízkou hladinu vitamínu B12?

Můžete se cítit pomalejší a slabší než dříve, navzdory kvalitní potravě a dostatečnému příjmu tekutin (a také kvalitnímu spánku).

Můžete se cítit zvláštně, roztěkaně nebo mít závratě.

Vaše kůže může být bledší. S nedostatkem vitamínu B12 jsou Vaše červené krvinky křehčí a snadno se poškodí, což způsobuje uvolňování bilirubinu, který dává tělu žluté zabarvení.

Velmi nízká hladina B12 může způsobit anémii a poškodit Váš nervový systém.

B12 je vyžadován v menších dávkách než jiné vitamíny. 10 mikrogramů vitamínu B12 denně znamená přesně tolik, kolik Vaše tělo využije. Příznaky nedostatku se mohou u dospělých projevit během pěti let, ačkoliv u některých lidí se projevily dříve. Často se vyskytující příznaky jako bolest, únava nebo halucinace se průběžně rozvíjí během několika měsíců až let, než je rozpoznáno, že je to způsobeno nedostatkem vitamínu B12. Pokud je přijímán dostatek vitamínu B12, symptomy mohou být zažehnány během dvou týdnů.

 

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein