Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Co je kyselina alfa lipoová: Vše, co potřebujete vědět

Co je kyselina alfa lipoová: Vše, co potřebujete vědět
Alice Pearson
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Alice Pearson

Kyselina alfa lipoová (αLA) by mohla být vlastně alfa samcem mezi antioxidanty. Je také známá pod názvy kyselina thioktová, 1-2-dithiolan-3-pentanová kyselina nebo jednoduše „univerzální antioxidant“, αLA si každopádně zaslouží své místo mezi suplementy.

Pyšní se vlastnostmi od hubnutí a úpravu metabolismu po boj s volnými radikály a chelataci kovů1, tak se pojďme společně podívat, čeho všeho je αLA schopná.

V tomto článku se dočtete:

Co je kyselina alfa lipoová?

αLA je ko-faktor, který pomáhá urychlit proces zbavování α-ketokyselin z atomů uhlíku – to jsou molekuly, které hrají roli v cyklu trikarboxylové kyseliny (TCA). 2 TCA cyklus je série chemických reakcí, které produkují energii, kterou potřebujeme na jídlo, spánek a dýchání – a samozřejmě cvičení! αLA hraje zásadní roli v tomto cyklu a tím pádem ji potřebujeme, abychom měli energii.

αLA je produkována v těle, konkrétně v mitochondriích (malé ‚továrny na energii‘ v našich buňkách). 3 Můžeme ji také získávat ze stravy, přičemž maso, ledviny a játra jsou bohatým zdrojem αLA, v menším množství ji můžeme najít také v zelenině. 4 Typická západní strava ale často neobsahuje příliš velký podíl αLA, takže doplňky stravy se mohou hodit.

Ať už ji přijmeme ze stravy, vyrobíme v těle nebo získáme ze suplementu, αLA je velice rychle převedena na kyselinu dihydrolipoovou (DHLA), což jí dodává lepší antioxidační vlastnosti. 5 Jakožto antioxidant, klíčovou rolí DHLA je redukovat nebo zabraňovat volným radikálům ničit buňky – to si ještě detailněji popíšeme.

Teď si pojďme říct, díky čemuž tenhle „univerzální antioxidant“ vyčnívá z řady – je rozpustný jak ve vodě, tak v tucích. To možná nezní nijak úžasně, ale na rozdíl od jiných antioxidantů – jako je vitamín E, který je rozpustný pouze v tucích – tohle umožňuje transport αLA do různých tkání v těle. 3 Zejména je akumulována v játrech, srdci a kosterním svalstvu, kde je poté štěpena a hraje roli v produkci energie. 6

Takže DHLA se dostala tam, kde je potřeba, aby mohla vykonávat svoje funkce. Teď se podíváme na to, jaké funkce to jsou a jak můžou zlepšit naše celkové zdraví.

Jaké jsou benefity kyseliny alfa lipoové?

1. Zmírňuje oxidativní poškození

Jak už jsme zmiňovali, αLA má antioxidační vlastnosti, což znamená, že může zmírňovat poškození způsobené určitými volnými radikály. Tyto volné radikály jsou produkované při metabolismu kyslíkových a dusíkových sloučenin. Za normálních fyziologických podmínek je jejich počet vyvážený počtem antioxidantů, což umožňuje mít jejich škodlivé vlastnosti pod kontrolou. 7

Pokud je ale tato rovnováha narušena – ať už z důvodu vyšší produkce volných radikálů nebo nedostatku antioxidantů – těchto volných radikálů bychom se měli začít obávat. Mohou poškozovat tělesné bílkoviny, molekuly tuku a geny – to může mít za následek zrychlený proces stárnutí. 7

Dobrou zprávou je, že αLA a DHLA mohou zlikvidovat volné radikály – hydroxylové radikály, kyselinu hypochlorovou, peroxylové radikály a další. To obnovuje rovnováhu a zmírňuje oxidativní stres. 7

Jedna vědecká studie testovala, jak dobrý likvidátor αLA je. Lidské periferní lymfocyty (druh bílých krvinek) byly napuštěny αLA a poté vystaveny peroxidu vodíku. Ošetření αLA snížilo oxidativní stres tím, že snížilo jak peroxidaci tuku, tak smrt buněk. 8

Další studie provedená na krysách objevila, že αLA byla schopna snížit zánět a oxidativní stres v játrech a ledvinách poté, co v nich byla vyvolána sepse – stav, kdy je vysoká produkce volných radikálů. 9

Tím, že budete konzumovat dostatek αLA, můžete svému tělu pomoci udržovat rovnováhu mezi antioxidanty a volnými radikály a předejít tak poškozování buněk.

2. Schopnost zabránit toxicitě kovů v těle

Lidské tělo obsahuje malá množství různých kovů, včetně železa, zinku, hořčíku, ale velké dávky mohou být toxické. Takže otázka zní: jak můžeme předejít toxicitě kovů?

Co kdybychom vám řekli, že náš nový kamarád αLA umí nejenom požírat volné radikály, ale také přebytek kovů – to je známé jako chelatace kovů. Ptáte se, jak to funguje? αLA tvoří chemickou vazbu s daným kovem, což umožní jeho vyloučení z těla ve formě moči. 11

Jako příklad si uveďme železo. Na začátku tohoto roku zkoumala jedna vědecká studie lidské kmenové buňky a ošetřila je citronanem železito-amonným (aby navodili toxicitu železa). Některé vzorky byly také ošetřeny αLA, která rychle provedla svoje chelatační kouzlo.

Ty buňky, kterým nebyla αLA dodána, to v tomto případě odnesly. Pozdější analýza objevila vysokou akumulaci železa, produkci volných radikálů, poškození mitochondrií a poškození trávení – naštěstí byly tyto účinky redukovány ošetřením αLA. 12

Zdá se, že denní suplementace αLA k udržování správné koncentrace kovů v těle, zabraňování toxicity kovů a optimalizování celkového zdraví a rovnováhy stojí za to.

3. Zvyšuje upotřebení krevní glukózy

αLA hraje také roli v kontrolování hladiny krevní glukózy. Výzkum ukazuje, že αLA může zvýšit transport glukózy do svalové tkáně rezistentní na inzulin, čímž může pomoci kontrolovat hladinu krevního cukru. 13

Rezistence na inzulin má za následek nedostatečné upotřebení glukózy, což je kompenzováno zvýšenou produkcí inzulinu – což vede k hyperinsulinémii (když je v krvi příliš mnoho inzulinu). To může nastartovat další zdravotní komplikace, takže je důležité mít hladiny glukózy a inzulinu pod kontrolou. 14

Po jídle se hladina krevní glukózy zvýší a ze slinivky břišní je uvolňován inzulin, který pomáhá glukóze se dostat do buněk. Inzulin nastartuje pohyb GLUT 4 (transportér glukózy) zevnitř buňky do buněčné membrány, což umožňuje glukóze vstoupit do buňky – v podstatě jí drží otevřené dveře. 15

Někdy je ale glukózy příliš mnoho, což GLUT 4 nezvládá, následkem čehož zůstane v krvi příliš vysoká hladina glukózy – známé jako hyperglykémie.

αLA může hrát podobnou roli jako inzulin a způsobit rychlý pohyb GLUT 4 do buněčné membrány, což umožňuje většímu množství glukózy vstoupit do buněk a kontrolovat tak hladinu krevní glukózy. 16

Stručně řečeno, αLA hraje svou roli v regulaci krevního cukru – čímž snižuje výskyt zdravotních komplikací s tím spojených.

Vedlejší účinky a dávkování

Momentálně není stanovena žádná horní hranice αLA, ale to neznamená, že konzumování velkého množství nemůže způsobit komplikace. Jedna studie uvedla žádné vedlejší účinky při dávce 2400 mgdenně, ačkoliv možné vedlejší účinky budou pravděpodobně individuální, takže to sledujte a přestaňte αLA užívat, pokud se u vás nějaké objeví. 18

My doporučujeme denní dávku 600-1800 mg, abyste mohli pozorovat zdravotní benefity, ačkoliv i nižší dávky mohou být stále efektivní.

Co si z článku odnést

Kyselina alfa lipoová rozhodně upoutala naši pozornost jakožto zdraví zlepšující suplement. Její schopnost snižovat rezistenci na inzulin znamená, že za zkoušku stojí i co se týče kontroly váhy. Navíc její antioxidační a s toxicitou-kovů-bojující vlastnosti vás pomohou udržet v dobrém zdraví po celý rok.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

1Packer, L., Witt, E.H., Tritschler, H.J. (1995). Alpha-lipoic acid as a biological antioxidant. Free Radical Biology and Medicine, 19(2), pp. 227-250. doi:10.1016/0891-5849(95)00017-R

2Reed, L.J. (1974) Multienzyme complexes. Accounts of Chemical Research, 7(2), pp. 40-46. doi:10.1021/ar50074a002

3Shay, K.P., Moreaua, R.F., Smith, E.J., et al. (2009). Alpha-lipoic acid as a dietary supplement: Molecular mechanisms and therapeutic potential. Biochimica et Biophysica Acta, 1790(10), pp. 1149-1160. doi:10.1016/j.bbagen.2009.07.026

4Wollin, S.D., Jones, P.J.H. (2003). α-Lipoic Acid and Cardiovascular Disease. The Journal of Nutrition, 133(11), pp. 3327-3330. doi:10.1093/jn/133.11.3327

5Jones, W., Lia, X., Qua, Z., et al. (2002). Uptake, recycling, and antioxidant actions of α-lipoic acid in endothelial cells. Free Radical Biology and Medicine, 33(1), pp. 83-93. doi:10.1016/S0891-5849(02)00862-6

6Schupke, H., Hempel, R., Peter, G., et al. (2001). New Metabolic Pathways of α-Lipoic Acid. Drug Metabolism and Disposition, 29(6), pp. 855-862.

7Tibullo, D., Volti, G.L., Giallongo, C., et al. (2017). Biochemical and clinical relevance of alpha lipoic acid: antioxidant and anti-inflammatory activity, molecular pathways and therapeutic potential. Inflammation Research, 66(11), pp. 947-959. doi:10.1007/s00011-017-1079-6

8Rahimifard, M., Navaei-Nigjeh, M., Baeeri, M., et al. (2015). Multiple protective mechanisms of alpha-lipoic acid in oxidation, apoptosis and inflammation against hydrogen peroxide induced toxicity in human lymphocytes. Molecular and Cellular Biochemistry, 403(1), pp. 179-186. doi:10.1007/s11010-015-2348-8

9Petronilho, F., Florentino, D., Danielski, L.G., et al. (2016). Alpha-Lipoic Acid Attenuates Oxidative Damage in Organs After Sepsis. Inflammation 39(1), pp. 357-365. doi:10.1007/s10753-015-0256-4

10Bernhoft, R.A. (2012) Mercury Toxicity and Treatment: A Review of the Literature. Journal of Environmental and Public Health. doi:10.1155/2012/460508

11Sears, M.E. (2013). Chelation: harnessing and enhancing heavy metal detoxification–a review. The Scientific World Journal. doi:10.1155/2013/219840

12Camiolo, G., Tibullo, D., Giallongo, C., et al. (2019). α-Lipoic Acid Reduces Iron-induced Toxicity and Oxidative Stress in a Model of Iron Overload. International Journal of Molecular Sciences, 20(3), pp. 609. doi.org/10.3390/ijms20030609

13Streeper, R.S., Henriksen, E.J., Jacob, S., et al. (1997). Differential effects of lipoic acid stereoisomers on glucose metabolism in insulin-resistant skeletal muscle. The American Journal of Physiology, 273(1), pp. 185-191. doi:10.1152/ajpendo.1997.273.1.E185

14Petersen, M.C., Shulman, G.I. (2018). Mechanisms of Insulin Action and Insulin Resistance. Physiological Reviews, 98(4), pp. 2133-2223. doi:10.1152/physrev.00063.2017

15Furtado, L.M., Somwar, R., Sweeney, G., et al. (2002). Activation of the glucose transporter GLUT4 by insulin. Biochemistry and Cell Biology, 80(5), pp. 569-578. doi:10.1139/o02-156

16Konrad, D., Somwar, R., Sweeney, G., et al. (2001). The antihyperglycemic drug alpha-lipoic acid stimulates glucose uptake via both GLUT4 translocation and GLUT4 activation: potential role of p38 mitogen-activated protein kinase in GLUT4 activation. Diabetes, 50(6), pp. 1464-1471. doi:10.2337/diabetes.50.6.1464

17Yadav, V., Marracci, G., Lovera, J., et al. (2005). Lipoic acid in multiple sclerosis: a pilot study. Multiple Sclerosis Journal, 11(2). doi:10.1191/1352458505ms1143oa

 

Alice Pearson
Autor a expert
Zobrazit profil Alice Pearson

Alice Pearson je UKVRN registrovaná nutriční specialistka and UK Anti‐Doping akreditovaná poradkyně, která obdržela bakalářský titul v oboru Výživa a magisterský titul v oboru Sportovní výživa. Zabývá se užíváním sportovních doplňků stravy pro zlepšení zdraví, fitness a sportovního výkonu. Alice má zkušenosti s prací jak s amatérskými tak elitními sportovci, včetně posytování nutriční podpory Tranmere Rovers FC a Newcastle Falcons Rugby Club. Její výživové rady jsou vždy podpořeny vědeckým výzkumem, který pravidelně čte a neustále se profesně vyvíjí a učí. . Ve svém volném čase miluje Alice cestování, chození do posilovny a čtení dobrých knih. O příběhu Alice se dočtete více zde

myprotein