Zpět na hlavní obsah
Trénink

SNATCH 

SNATCH 
Adéla Rybová
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Adéla Rybová

Jak jistě všichni moc dobře víte, ve světě cvičení existuje i odvětví zvané vzpírání. Ať už máte na vzpírání jakýkoliv názor, benefity tohoto odvětví jsou jasná. Výrazně se Vám zpevní tělo a naroste síla. Avšak vzpírání může dělat kdokoliv (myslím tím i ženy! :) ).  Jedno je ale jisté. Abyste se při praktikování tohoto druhu cvičení nezranili, musíte se nejenom správně a dostatečně protáhnout a zahřát, ale také musíte dbát na správnou techniku 

Dnes si řekneme o správném provedení snatche, jakožto jednoho ze tří vzpěračských cviků, v nichž se soutěží i na olympiádě. 

Co to vlastně snatch je? 

Jedná se o plynulý pohyb činky ze země nad hlavu, kdy atlet zaujímá výchozí pozici za činkou a osu drží nadhmatem. Nadhmat je pro člověka nejpřirozenější úchop. 

Ve světě profesionálního vzpírání na závodní úrovni je zakázáno používat jakékoliv mazivo na pomoc při tomto cviku. Povoleno je pouze magnézium (suchá „křída“, kterou si nanesete na dlaně, aby Vám osa neproklouzávala). Závodník po dokončení celého cviku musí počkat na zvukový signál, který potvrdí platnost jeho pokusu. Po zaznění signálu pouští závodník osu na zem. Závodník také nesmí překračovat činku, jinak je diskvalifikován. 

Výhody 

Rozhodně s tímto cvičením získáte sebevědomí a zpevní se Vám, jak jsem již uvedla výše, svalstvo těla. Jaká ještě může být ale Vaše individuální výhoda? Vaše výška ( resp. nížka)! Pokud jste totiž menší postavy, máte kratší dráhu pohybu, kterou musíte vykonat.  

Úchop 

Úchop činky by měl být na široko (když si položíte osu do pasu, měli byste být schopni ji uchopit celou dlaní). Zároveň je důležitý hook grip neboli zámkový úchop . To Vám umožní těžší váhy, které budete „držet prsty“ a ne předloktím=šetříte síly. 

 

Dech 

Dech je životně důležitý. Technika dechu je klíčová a má za následek mnoho věcí. Dech by měl být 2/3 do břicha, 1/3 do hrudníku. Měli byste zcela zpevnit střed těla a zároveň široký sval zádový (tzv. „křídla“), aby Vámi činka nezacloumala. Pevné tělo dokáže pevně dostat osu nad Vás.  

Startovní pozice  

Úzký postoj na šíři ramen, špičky decentně vytočené ven. Podřep, váha na celých chodidlech. Kolena by neměla přesáhnout pomyslnou linii činky a stále se je snažíme tahat od sebe-ven. Chytneme osu, mírně převážíme těžiště dopředu, ramena decentně před osou. Hlava v prodloužení páteře (žádné předklánění/zaklánění). Pohled vždy směřuje před Vás. Lokty propnuté, ale uvolněné. Lopatky zasazené. Rovná bederní páteř (ta by nikdy neměla být prohnutá). 

 Dolní polovina pohybu 

Začínáme ze startovní pozice, kdy se hluboce nadechneme, zpevníme celé tělo a osu vedeme nahoru podél těla po holeních (kolmo k zemi). Nad koleny začneme osu mírně „podebírat“=podsouvat pod ní kolena, osu stále vedeme v kolmé linii k zemi  (cíl: po celu dobu by měla být osa co nejvíce u těla). Činku vedeme tímto způsobem až k pánvi. 

Horní polovina pohybu 

Horní polovina pohybu začíná od pánve. Když dostanete osu na úroveň pánve, dynamicky zcvaknete zadek a tím předáte sílu čince, která setrvačnou energií letí dál, nahoru. Nyní zatnete trapézy, dále vytáhnete lokty co nejvýš a ve chvíli, kdy budete v tom největším výponu, přetočíte zápěstí a podskakujete činku. 

 

Koncová pozice 

Když dopadnete a pevně a stabilně držíte osu v overhead pozici, stačí se dorovnat do rovného postoje a dopnout pánev. Tím je pohyb dokončen. Osa by Vás samozřejmě neměla cloumat nad hlavou. Měli byste mít stažená ramena, zasazené lopatky, tak, aby Vám osa v rukou držela takřka sama. 

 

Variace 

Existují různá provedení tohoto cviku a my si je nyní představíme. 

  • POWER SNATCH: Jedná se o snatch, při kterém můžete podskočit činku do podřepu (ani plný dřep, ani rovná pozice postoje) 
  • MUSCLE SNATCH: Při této variantě nepodskakujete činku→ po největším výponu těla zůstávají nohy napnuté, nesmí jít do pokrčení 
  • FULL SNATCH: U tohoto snatche jdete při podskočení osy až do úplného dřepu  

Adéla Rybová
Autor a expert
Zobrazit profil Adéla Rybová
Adéla je studentkou střední umělecké školy, kde se věnuje fotografické činnosti. Současně působí jako trenérka v Hradci Králové. Téměř veškerý svůj čas věnuje studiu v oblasti sportu, výživy a coachování. Zúčastnila se již řady kurzů jako je například Strength&Conditioning od společnosti EpiCertification. Adéla zároveň působí jako atlet a účastní se nejrůznějších soutěží Funkčního Cvičení. Více o její činnosti naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/adela_rybova. Kromě psaní článků o motivaci či psychologii ve sportu, výživě či tréninku, jsou jejími zálibami fotografování, dobrovolnictví, příroda, cestování, čas strávený mezi zvířaty a čtení.
myprotein