Zpět na hlavní obsah
Trénink

Otázky ohledně kreatinu zodpovězeny

Otázky ohledně kreatinu zodpovězeny
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Kreatin. Dost možná suplement, o kterém se nejvíc mluví. Hovoří se o něm ve fitkách po celé roky, drby se šíří. Ale máme dobrou zprávu, spousta z těch drbů je lež.

Výživový specialista Richie Kirwan vyvrátil lži o kreatinu a zodpověděl vaše otázky.

https://www.youtube.com/watch?v=DJVx4gfUTSc&feature=emb_logo

Může něco kreatin ovlivnit, když ho konzumujeme s něčím jiným?

Dvě naše oblíbené věci. Káva a kreatin. Naneštěstí existuje výzkum, který napovídá, že kofein může oslabit efekty kreatinu. Ačkoliv to není úplně problematické, znamená to, že byste možná měli být o něco opatrnější, co se konzumace kofeinu týče, abyste z kreatinu dostali maximum.

Jak dlouho trvá pokles zásob kreatinu ve svalech?

Pokud jsou svaly zcela naplněny, může trvat 4-6 týdnů, než se zásoby kreatinu vrátí zpátky do normálu. Co se stane? Nic moc. Možná trochu shodíte na váze – ale to bude voda. Možná také nebudete podávat tak dobrý výkon ve fitku. Ale nepřijdete o všechny svoje gains.

Co je creapure?

Creapure je specifická forma kreatin monohydrátu. Jedna z nejčistších forem kreatinu dostupná na trhu. Má čistotu 99,9% oproti 98-99%.

Co je mikronizovaný kreatin?

Jak jste už asi uhodli, mikronizovaný kreatin je kreatin, krerý byl mikronizovaný. To znamená, že prášek je menší a jemnější, díky čemuž má větší plochu povrchu než běžný kreatin. To zvyšuje absorpci a snižuje riziko žaludečních potíží.

Avšak Richie věří, že kreatin monohydrát nepůsobí žaludeční potíže, takže není nutné užívat kreatin mikronizovaný.

Způsobuje kreatin ztrátu vlasů?

Jednou z věcí, které děsí uživatele kreatinu, je domněnka, že kreatin způsobuje ztrátu vlasů. Je k tomu nějaký vědecký podklad?

Je jedna studie, která ukazuje, že užívání kreatinu bylo spojováno s vyšší hladinou dihydrotestosteronu (DHT), což je hormon, který hraje roli v plešatění a ztrátě vlasů. Ale žádná studie dosud nepotrvrdilo, že by konzumace kreatinu přímo způsobovala ztrátu vlasů.

A než vám vypadají vlasy hrůzou, nebojte se, DHT má efekt pouze na lidi s genetickou predispozicí ke ztrátě vlasů.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein