Zpět na hlavní obsah
Trénink

Jak trénovat jako strongman

Jak trénovat jako strongman
Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer 10 měsíců Ago
Zobrazit profil Liam Agnew

Strongmani a strongwomen dokáží zvednout neuvěřitelně těžké objekty, někdy to vypadá skoro až nadlidsky. Ale dostat se tam není vůbec jednoduché – vyžaduje to hromadu tvrdé práce a odhodlání. Potřebujete správně trénovat, správně jíst a správně žít. Takhle se můžete stát strongmanem.

Co je strongman?

Strongman, nebo silová atletika, je sport sestávající ze série testů, které vyžadují skoro až nadlidskou sílu. Vytrvalost, výbušnost a kardiovaskulární fitness jsou také podrobeny testu.

Strongman a strongwoman soutěže často zahrnují zvedání nebo hýbání s neskutečně těžkými věcmi jako atlas kameny, dřevo nebo dokonce vozidla. Soutěže jsou obvykle rozděleny podle váhových kategorií a jednotlivé disciplíny se bodují.

Pokud chcete zlepšit sílu a výbušnost – a estetická forma není váš hlavní cíl – zkuste strongman trénink. Je také užitečný, pokud se váš trénink zasekl na místě a vy potřebujete změnu.

Strongman trénink se stává více a více populární pro ostatní sporty – jako rugby – které vyžadují sílu a výbušnost.

Trénujte jako strongman

Strongman/strongwoman trénink je neuvěřitelně náročný a vyžaduje spoustu plánování, pokud z něj chcete dostat to nejlepší. Soustředit byste se měli na komplexní cviky – především pushes a pulls na vrchní i spodní část těla – a stejně tak na pohyby jako sled drags.

Silový trénink a trénink výbušnosti a kruhové tréninky jsou dobrým startem. Standardní trénink by mohl začít některými běžnými komplexními cviky, poté pár doplňkových cviků a na konec power kruháč.

Cvik Série Opakování  Odpočinek 
Mrtvý tah 5  3  3 min 
Military press  4  4  3 min 
Výpady za chůze 3  8  2 min 
Dips  3  8  2 min 
Single arm row  3  8  2 min 
Power kruhový trénink:          
Single Arm Snatch (circus style pokud možno) 

  

  

2-4 rounds 

6  1 min 
Sandbag overhead toss  6 
Farmářská chůze 2 lengths 
Otáčení pneumatiky 6 

Je důležité mít na paměti, že strongman trénink je velmi náročný. Vyhledejte rady osobního trenéra, než s tréninkem začnete, obzvlášť pokud jste začátečníci.

Dostatečný odpočinek je také klíčový, pokud se chcete vyhnout zranění.

Populární strongman tréninkové rutiny

Existuje spousta slavných strongmanů a strongwomen, které můžete sledovat online. Podívejte se na sociální sítě Eddie Hall, Toma a Luke Stoltman, Lucy Underdown a Gavin ‚the Bull‘ Biltona, pokud chcete vidět, jak vypadá trénink a životní styl profesionálů.

Strongman otázky a odpovědi

Co se počítá jako strongman?

Každý, kdo se účastní strongman soutěže, může být považován za strongmana nebo strongwoman. Nemusíte vypadat, chovat se nebo trénovat určitým způsobem.

Pokud děláte hodně strongman tréninků a cítíte se připravení na soutěž, podívejte se online, jestli jsou ve vašem okolí nějaké lokální soutěže, kterých se můžete účastnit.

Kolik hodin denně strongmani trénují?

Strongmani trénují 1 až 6 hodin denně, v závislosti na jejich úrovni a pracovním rozvrhu. Standardní strongman trénink obvykle trvá mezi 90 a 120 minutami, zahrnuje dobré zahřátí, série se spoustou odpočinku na sílu, stejně tak jako deload série jako způsob starání se o své tělo.

Jaké doplňky stravy strongmani berou?

Doplňky stravy, které strongmani berou, závisí na fázi jejich tréninku. BCAA obvykle berou během tréninku, který trvá více než hodinu. Kreatin podporuje sílu a recovery shake se využívá na opravu svalů a podporu zvýšených nároků na kalorie.

Co strongmani jedí?

Strongmani potřebují konzumovat spoustu jídla, s dobrou rovnováhou bílkovin a sacharidů na podporu tréninku, opravu svalů a růst svalů.

Jsou strongmani někdy na dietě?

Pokud soutěží v určité váhové kategorii, strongmani potřebují být na dietě, aby se zbavili přebytečné váhy a tuku, aby splnili váhové požadavky.

To ale nevyhnutelně vede ke ztrátě svalů a síly, které jsou důležité na soutěž.

Jaký je rozdíl mezi strongmanem a bodybuilderem?

Tréninkové programy strongmanů a profesionálních bodybuilderů mají spoustu společných elementů, ale strongman trénink se soustředí více na specifické pohyby a zahrnují zvedání těžkých objektů a zachování mobility.

Bodybuildeři se soustředí na rozvoj velikosti a tvaru jejich svalů, což vyžaduje spoustu soustředění na izolované pohyby, které se soustředí na specifické svalové skupiny.

To ale neznamená, že bodybuildeři nikdy nedělají funkční pohyby nebo že strongmani nikdy nedělají izolované pohyby.

Jaký je rozdíl mezi strongmanem a powerlifterem?

Powerlifting je sport, který se soustředí pouze na tři pohyby: dřep, bech press a mrtvý tah. Strongman zahrnuje mnohem víc disciplín.

Trénink však může být podobný a soutěžící mohou přecházet od jednoho ke druhému.

Co si z článku odnést

Ať už se chcete zúčastnit soutěže nebo chcete vyzkoušet něco nového, strongman trénink je skvělým způsobem, jak rozvinout sílu celého těla. Zkuste strongman trénink a uvidíte, jak se vám bude líbit…třeba z vás bude další Tom Stoltman.

Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer
Zobrazit profil Liam Agnew

Liam on International Society of Sport Nutrition  -sertifoitu urheiluravitsemusterapeutti ja hän on myös osa British Dietetics yhdistystä . Hänellä on liikuntatieteen kandidaatti sekä ISSN diplomi käytännön urheilu- ja liikuntaravitsemuksesta.

Liam on kokenut personal trainer ja hän auttaa asiakkaitaan saavuttamaan heidän terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tavoitteita käytännön ohjeilla, jotka perustuvat vankkaan tutkimustietoon.

Vapaa-ajallaan Liam on kisannut useassa eri painonnostokilpailussa ja hän harrastaa myös usein vaeltamista, jalkapalloa sekä kokkaamista. Lue lisää Liamista täältä.

myprotein