Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

7 nejlepších suplementů pro střeva

7 nejlepších suplementů pro střeva
Claire Muszalski
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Zdravý střevní mikrobiom je nezbytný pro celkové zdraví – pro optimální trávení, zdravý imunitní systém a dokonce i pro mentální zdraví. 1 Udržování zdravého mikrobiomu v dnešním uspěchaném světě může být vcelku těžké, takže tenhle článek vám představí 7 nejlepších doplňků stravy pro zdravá střeva.

O co se jedná?

Trávicí systém začíná v ústech a končí v konečníku. Trávení potravy začíná už při žvýkán a každý krok v procesu trávení (jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo) hraje jinou roli v rozkladu potravy na jednotlivé živiny, které dokážeme vstřebat.

Zdravý trávicí systém je také domovem mnoha prospěšných bakterií, které pomáhají se vstřebáváním živin a celkovým zdravím. 2 Zdravý mikrobiom podporuje:

  • Optimální trávení 1
  • Imunitní systém, abychom nebyli nemocní 3
  • Lepší mentální zdraví 1
  • Snížený výskyt zánětů 2
  • Zdravé kosti 3

7 nejlepších doplňků stravy pro střeva

Existuje řada různých doplňků stravy, které můžete užívat na podporu zdraví střev.

Probiotika: „dobré bakterie“, jednoduše probiotika (a jejich prekurzor prebiotika) podporují růst a udržování zdravých bakterií ve střevě. Mohou také pomoci s každodenním trávením a podporou celkového zdraví střev.

L-glutamin: tahle aminokyselina má spoustu benefitů, jedním z nich je podpora zdraví střev. L-glutamin může pomoci balancovat bakterie ve střevech, regulovat záněty a podporovat zdravou střevní stěnu. 5

Psyllium husk: psyllium husk je běžnou ingrediencí ve vlákninových doplňcích stravy, kterou naše tělo nedokáže strávit, ale tenhle zdroj vlákniny pomáhá regulovat hladinu bakterií ve střevech a podporuje pravidelné trávení. 6

Rybí olej: existuje výzkum, který podporuje tvrzení, že nenasycené mastné kyseliny jako omega 3 a rybí olej podporují optimální zdraví střevní mikroflóry. 7

Fytonutrienty: tyhle unikátní živiny získáváme z rostlin, ovoce a zeleniny, a ukázalo se, že hrají důležitou roli ve zdraví střev, a to nejen díky obsahu vlákniny. Zelené doplňky stravy mohou také poskytnout dávku fytonutrientů, které podporují vaše střeva a celkové zdraví. 7

Zázvor: zázvor je mocnou potravinou, která se využívá po staletí v různých kulturách a nedávno bylo objeveno, že hraje roli v regulaci hladiny bakterií ve střevech. Ačkoliv je potřeba další výzkum, zdá se, že zázvor také hraje roli ve zdraví střev. 8

Artyčoky: nabité vlákninou, artyčoky jsou rostlinou plnou živin, která je spojována s podporou zdravé hladiny bakterií ve střevě. Ačkoliv je potřeba další výzkum, suplementy z artyčoků by mohly podporovat zdraví střev. 9

Co si z článku odnést

Zdravé zažívání je důležité, ale zdraví střev zahrnuje mnohem víc než jen vstřebávání jídla. Podporování trávení doplňky stravy jako jsou probiotika, rybí olej a psyllium může pomoci maximalizovat hladinu zdravých bakterií ve střevě a zlepšit tak mentální zdraví, imunitní systém a kosti.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Logsdon, A. F., Erickson, M. A., Rhea, E. M., Salameh, T. S., & Banks, W. A. (2018). Gut reactions: How the blood–brain barrier connects the microbiome and the brain. Experimental Biology and Medicine243(2), 159-165.
  2. Shanahan, F., Ghosh, T. S., & O’Toole, P. W. (2021). The healthy microbiome—what is the definition of a healthy gut microbiome?. Gastroenterology160(2), 483-494.
  3. Weaver, C. M. (2015). Diet, gut microbiome, and bone health. Current osteoporosis reports13(2), 125-130.
  4. Tuohy, K. M., Probert, H. M., Smejkal, C. W., & Gibson, G. R. (2003). Using probiotics and prebiotics to improve gut health. Drug discovery today8(15), 692-700.
  5. Deters, B. J., & Saleem, M. (2021). The role of glutamine in supporting gut health and neuropsychiatric factors. Food Science and Human Wellness10(2), 149-154.
  6. Yang, C., Liu, S., Li, H., Bai, X., Shan, S., Gao, P., & Dong, X. (2021). The effects of psyllium husk on gut microbiota composition and function in chronically constipated women of reproductive age using 16S rRNA gene sequencing analysis. Aging (Albany NY)13(11), 15366.
  7. Laparra, J. M., & Sanz, Y. (2010). Interactions of gut microbiota with functional food components and nutraceuticals. Pharmacological research61(3), 219-225.
  8. Wang, X., Zhang, D., Jiang, H., Zhang, S., Pang, X., Gao, S., … & Li, Y. L. (2020). Gut microbiota variation with short-term intake of ginger juice on human health. Frontiers in microbiology11, 2453.
  9. Fissore, E. N., Santo Domingo, C., Gerschenson, L. N., & Giannuzzi, L. (2015). A study of the effect of dietary fiber fractions obtained from artichoke (Cynara cardunculus L. var. scolymus) on the growth of intestinal bacteria associated with health. Food & function6(5), 1667-1674.
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein