Recepty

Recept: Jablečný vanilkový koláč s proteinem

Je léto a s ním přichází i obrovské možnosti využití sezónního ovoce. V dnešním receptu se zaměříme na jablka, jejichž využití je sice známé spíš až na podzim, ale malá opadavá jablíčka, lidově taky „žňovky“, se nachází v tuto dobu všude a pro svou kyselejší chuť se až tolik nehodí k přímé konzumaci. Za to jsou výborná v koláčích a sladkých pokrmech, které tvoří vláčnějšími, a proto se také objeví v našem koláči a společně s vanilkovým proteinem vytvoří báječný a zdravý dezert ke kávě nebo ke snídani.

 

Ingredience:

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 150°C a vymažeme a vysypeme formu (popřípadě vysteleme pečícím papírem) zhruba o průměru 24 centimetrů.
  2. Oloupeme slupky z jablek a tři na struhadle na hrubo nastrouháme do mísy.
  3. K jablkům do mísy přidáme vanilkový protein, 50g ovesných vloček, pohankovou mouku, bílý jogurt, špetku skořice a kypřící prášek do pečiva.
  4. Oddělíme žloutek od bílku, přidáme do mísy k ostatním ingrediencím a pořádně všechno zamícháme.
  5. Vaječný bílek v druhé míse vyšleháme do tuhého sněhu a poté jej opatrně přimícháváme do mísy k zbylému těstu.
  6. Přidáme pár kapek vanilkových flavdrops (množství podle toho, jak máte rádi sladké), ještě jednou zamícháme a těsto stěrkou přendáme z mísy do připravené formy, kterou vložíme do trouby a necháme zhruba 10 minut péct.
  7. Mezitím si rozpálíme pánev, na které necháme rozpouštět  10g (zhruba 2 čajové lžičky) kokosové oleje. Po chvíli přidáme 30g ovesných vloček a poslední jablko nakrájené na menší kostičky. Můžeme opět i zasypat trochou skořice. Chvíli pražíme na oleji (cca 3 minuty), dokud směs nezačne vonět a zlátnout.
  8. Z trouby vytáhneme předpečený koláč, posypeme ho jablečno ovesnou směsí a znovu vrátíme do trouby.
  9. Pečeme ještě 8-10 minut a zda je těsto řádně propečené, zkoušíme špejlí.
  10. Necháme vychladnout a podáváme.

Živiny na celý koláč:

Energie: 1034kcal / 4329,11kJ

Bílkoviny: 64,125g

Sacharidy: 115,61g

Tuky: 32,52g

Vláknina: 17,6g

 

Na jednu porci (1/8 koláče):

Energie: 129,25kcal / 541,14kJ

Bílkoviny: 8,02g

Sacharidy: 14,45g

Tuky: 4,065g

Vláknina: 2,2

Hodnoty se mohou mírně lišit podle velikosti jablek a druhu bílého jogurtu.

 

 

 

 

 



Lucie Králová

Lucie Králová

Autor a expert

Jmenuji se Lucie a je mi 19 let. K fyzické aktivitě jsem měla vždy blízko, od malička jsem byla zvyklá s rodinou chodit po horách a jezdit na kole, denně se chodilo na procházky. Ale opravdovou lásku ke sportu jsem si vybudovala až tak dva roky zpátky, kdy jsem se našla ve fitness, posilování. To jsem se teprve začala zajímat o způsob, jakým se hýbu, co mi to přináší. A podle toho jsem taky začala řešit stravu, dala se na IIFYM způsob stravování a opravdu se našla. Kromě cvičení se ráda věnuji čtení, psaní (na svůj blog i „do šuplíku“), vaření a pečení, trávím čas s přáteli a rodinou, věnuji se hudbě (poslechu i zpěvu a hře). V brzké době se chystám absolvovat kurz trenéra fitness a časem bych si ráda dodělala i kurz výživového poradenství.


S Myprotein ušetříte každý den! Podívejte se na naše aktuální slevy a slevové kódy... KUP TEĎ