Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Jablečný vanilkový koláč s proteinem

Recept: Jablečný vanilkový koláč s proteinem
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Je léto a s ním přichází i obrovské možnosti využití sezónního ovoce. V dnešním receptu se zaměříme na jablka, jejichž využití je sice známé spíš až na podzim, ale malá opadavá jablíčka, lidově taky „žňovky“, se nachází v tuto dobu všude a pro svou kyselejší chuť se až tolik nehodí k přímé konzumaci. Za to jsou výborná v koláčích a sladkých pokrmech, které tvoří vláčnějšími, a proto se také objeví v našem koláči a společně s vanilkovým proteinem vytvoří báječný a zdravý dezert ke kávě nebo ke snídani.

 

Ingredience:

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 150°C a vymažeme a vysypeme formu (popřípadě vysteleme pečícím papírem) zhruba o průměru 24 centimetrů.
  2. Oloupeme slupky z jablek a tři na struhadle na hrubo nastrouháme do mísy.
  3. K jablkům do mísy přidáme vanilkový protein, 50g ovesných vloček, pohankovou mouku, bílý jogurt, špetku skořice a kypřící prášek do pečiva.
  4. Oddělíme žloutek od bílku, přidáme do mísy k ostatním ingrediencím a pořádně všechno zamícháme.
  5. Vaječný bílek v druhé míse vyšleháme do tuhého sněhu a poté jej opatrně přimícháváme do mísy k zbylému těstu.
  6. Přidáme pár kapek vanilkových flavdrops (množství podle toho, jak máte rádi sladké), ještě jednou zamícháme a těsto stěrkou přendáme z mísy do připravené formy, kterou vložíme do trouby a necháme zhruba 10 minut péct.
  7. Mezitím si rozpálíme pánev, na které necháme rozpouštět  10g (zhruba 2 čajové lžičky) kokosové oleje. Po chvíli přidáme 30g ovesných vloček a poslední jablko nakrájené na menší kostičky. Můžeme opět i zasypat trochou skořice. Chvíli pražíme na oleji (cca 3 minuty), dokud směs nezačne vonět a zlátnout.
  8. Z trouby vytáhneme předpečený koláč, posypeme ho jablečno ovesnou směsí a znovu vrátíme do trouby.
  9. Pečeme ještě 8-10 minut a zda je těsto řádně propečené, zkoušíme špejlí.
  10. Necháme vychladnout a podáváme.

Živiny na celý koláč:

Energie: 1034kcal / 4329,11kJ

Bílkoviny: 64,125g

Sacharidy: 115,61g

Tuky: 32,52g

Vláknina: 17,6g

 

Na jednu porci (1/8 koláče):

Energie: 129,25kcal / 541,14kJ

Bílkoviny: 8,02g

Sacharidy: 14,45g

Tuky: 4,065g

Vláknina: 2,2

Hodnoty se mohou mírně lišit podle velikosti jablek a druhu bílého jogurtu.

 

 

 

 

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein