Zpět na hlavní obsah
Strava

Modré pondělí | Pár zvláštních způsobů, jak Vás povzbudit na Modré pondělí

Modré pondělí | Pár zvláštních způsobů, jak Vás povzbudit na Modré pondělí
Evangeline Howarth
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Přejete si odehnat zimní měsíce ve prospěch teplejších a šťastnějších dní? Nejste jediní. Toto pondělí by mělo být nejvíce depresivním dnem roku. Nenechte se vykolejit šedivým počasím a temnými dny, protože je řada drobností, kterými můžete přinést trochu světla do Vašeho života. Přinesli jsme pár neotřelých způsobů, které prosvítí tento temný leden. 

Jak Modré pondělí vzniklo?

Na začátku tisíciletí, přišel Cliff Arnall, britský psycholog, s matematickou rovnicí, podle které je třetí pondělí nejdepresivnější den roku, a proto bylo pojmenováno „Modré pondělí“.

Arnall zahrnul do kalkulace tyto faktory:

  • Chladné a vlhké zimní počasí
  • Krátké a temné dny
  • Vánoce a slavnostní atmosféra jsou pryč
  • Nedostatek peněz po Vánocích
  • Návrat do práce po dlouhém volnu

Při čtení tohoto seznamu možná máte pocit, že trochu modráte, když se podíváte na svůj bankovní účet a tu trochu vánočního třpytu, který může leden ještě nabídnout. Jak tedy přežít nejsmutnější den roku? Naštěstí jsme přišli s několika nápady, jak prozářit vaše Modré pondělí. 

Utečte někam, kde je slunce

Utečte od všech svých povinností a objednejte si last minute zájezd někam, kde je teplo. Není nic lepšího, než ležet v horkém letním počasí u bazénu s ledovým koktejlem v ruce. To vše zlepší Vaši náladu. Nemáte dostatek financí nebo Vás nepustí v kanceláři? Jednoduše zapněte svou UV lampu a zažijte ten letní pocit. Terapie světlem se ukázala být efektivní v léčení sezónních afektivních poruch (SAD), proč tedy nevyužít elektřinu, kterou máte v práci zdarma a nasměrovat se ke slunečnímu svitu a duze – můžete nám poděkovat později1 

Zapomeňte na práci a prohlížejte si GIFy

Koupající se ježci, lechtané žáby a psi, kteří se chovají … no jako psi. Není nic, co by Vás rozesmálo jako dobrý GIF nebo meme. Jsou to ty malé věci v životě, které dokážou člověka potěšit. Vzít si čas na to, abyste se zasmáli je důležité, aby se uvolnily neuropeptidy, které bojují se stresem a také dobré hormony jako dopamin, serotonin nebo endorfiny.2-3 Zapíchněte práci na přehledu, který jste odkládali už od Vánoc a zkoukněte pár vtipných videí s kočkami.

Vylezte zpod peřiny

Není nic tak hrozného jako když máte ráno vylézt z vyhřáté postele, ale ležet celý den a nadávat na to, jak příšerný ten leden je Vám pravděpodobně náladu příliš nezlepší. Udělejte si nějaké plány – natáhněte si „montérky“ a vrhněte se na projekty, které jste odkládali na „dobu po Vánocích“. Vymalujte obývák světlými a jasnými barvami, sejděte se se starými známými nebo začněte s hraním na piano. Chcete si vyrazit do restaurace a neutratit tam balík? Není jiný den jako lednové pondělí, kdy můžete získat zajímavou nabídku, protože se restaurace zoufale snaží obsadit prázdné stoly.

Něco, na co se můžete těšit

Co je jeden špatný den, když máte před sebou celý rok těch dobrých? Je čas dát si sklenku vína, skončit s prací a koupit si nejlepší výlet Vašeho života. OK, možná to je trochu moc. Mohli byste si jen udělat úžasnou dvoutýdenní dovolenou, ale kdy je lepší čas než začít s tím „nový rok, nové já“ a vyrazit na výlet bez plánování? Nikdy nevíte, třeba najdete sami sebe, jak nahrazujete lednovou melancholii žhavým africkým sluncem…

Co si z článku odnést

Některé z těchto nápadů, jak Vás dostat ze stresu a ponurosti Modrého pondělí se mohou zdát trochu lehkovážné. Na druhou stranu, začít s drobností jako je úsměv nebo trocha slunečního světla může způsobit zázraky na Vaší cestě k vysněnému cíli. Mějte trochu perspektivy, buďte pragmatičtí a a Modré pondělí sotva pocítíte.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

1 Lam, R. W., Buchanan, A., Clark, C. M., & Remick, R. A. (1991). Ultraviolet versus non-ultraviolet light therapy for seasonal affective disorder. The Journal of clinical psychiatry.

2 Seaward BL. Managing Stress: Principles and Strategies for Health and Well-Being. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett; 2009:258.

3 R.D. (2000). Neural correlates of conscious emotional experience. In R.D. Lane & L. Nadel (Eds.), Cognitive neuroscience of emotion (pp. 345–370). New York: Oxford University Press.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein