Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Pupalkový olej | Benefity, vedlejší účinky a dávkování

Pupalkový olej | Benefity, vedlejší účinky a dávkování
Evangeline Howarth
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Pupalkový olej je přírodní, rostlinný suplement, který je již řadu let používán pro léčení řady onemocnění. Nejste si jisti, zda tento přírodní olej vyřeší vaše potřeby? Prozkoumali jsme potenciální benefity pupalkového oleje a vědecké důkazy podpírající zdravotní přínos. Čtěte dále a zjistěte, jaký přínos pro vás může mít tento super rostlinný olej!

Co je pupalkový olej?

Pupalkový olej je přírodní suplement, který pochází z rostliny (Oenothera biennis), která kvete v noci. Rostlina je již staletí používána na řadu obtíží, od modřin a oděrek po bolesti. Aktivní látkou v pupalce je mastná kyselina gama‐linolenová neboli GLA.

Co pupalkový olej dělá?

GLA je nenasycená mastná kyselina, což znamená, že je zdravá pro srdce a má protizánětlivé vlastnosti. GLA je získávána ze semen rostliny pupalky a je typicky prodávaná ve formě kapslí.

Podobně jako široce rozšířený suplement Omega‐3, GLA spadá pod skupinu mastných kyselin Omega‐6. Kvůli protizánětlivým vlastnostem používají lidé GLA proti řadě kožních onemocnění a zánětů od akné po menstruační křeče a revmatoidní artritidu. Prozkoumáme tyto běžné způsoby užití a důkazy, které by mohly podpořit užívání GLA.

Jaké je použití a benefity pupalkového oleje?

Snížení váhy GLA, aktivní látka v pupalkovém oleji, ukazuje potenciál v prevenci opětovného nabírání váhy u jedinců, kteří byli v minulosti obézní. Tato studie byla založena na teorii, že různé druhy mastných kyselin mohou ovlivnit způsob, jak vaše tělo ukládá energii jako tuk a že obézní jedinci mají jinou distribuci mastných kyselin než ti, kteří mají normální váhu.

Na druhou stranu nebyly provedeny žádné další studie, které by podporovaly tvrzení, že by pupalkový olej sám o sobě snižoval váhu nebo fungoval jako prevence nabírání váhy.

Akné, ekzém a lupénka

Akné Existuje několik typů akné a celá řada jejich původu – pupínky, černé tečky, boláky, hormonální akné a cystické akné. Často se mluví o tom, že důvodem pro tvorbu akné je nedostatek esenciálních mastných kyselin ve stravě, což vede k přesvědčení, že pupalkový olej (a GLA v něm) by mohl mít pozitivní efekt na snižování zánětů, které akné způsobují.

Jedna studie zaznamenala snížení výskytu akné při suplementaci GLA. V současnosti není pupalkový olej doporučen přímo jako léčba, ale může pomoct s cheilitidou (suché, popraskané a bolavé rty), která je způsobena istotreoninem, který se používá jako běžný přípravek na léčbu akné.

Ekzém Když přijde na ekzém, existuje teorie, že by mohl být způsoben nedostatkem GLA v kůži, což přirozeně vede k domněnce, že olej z pupalky, který je přirozeně bohatý na GLA, by mohl být efektivní léčbou.

Byla provedena studie, která ukázala, že suplement s pupalkovým olejem ulevil od svědění, suché kůže a červenání pokožky způsobené ekzémem po 4‐8týdenní léčbě, ale efekty byly ovlivněny použitím steroidů (běžně používaná léčba).

K objasnění toho, jaké účinky má pupalkový olej na ekzém sám o sobě, by byl potřeba další výzkum.

Menopauza a předmenstruační syndrom

GLA z pupalkového oleje je přítomna při tvorbě prostaglandinu, který se v těle chová jako hormon. Z toho důvodu existuje domněnka, že pupalkový olej může zmírnit symptomy spojované s hormonálními změnami, jako je předmenstruační syndrom (PMS) nebo menopauza.

V současnosti existují smíšené důkazy o vlivu na symptomy PMS (bolesti prsou nebo křeče), ale existuje studie, která podporuje vliv GLA na návaly horkosti během menopauzy.

Tato studie objevila malé zlepšení v množství návalů horkosti u žen, které užívaly tento suplement po dobu šesti týdnů, v porovnání se skupinou, která pupalkový olej neužívala. Tato studie byla provedena na malé skupině žen, takže je potřeba další výzkum v této oblasti k podpoření pozorovaných výsledků.

Těhotenství

Pupalkový olej je v přírodní medicíně dlouho využíván pro vyvolání porodu během pozdního těhotenství. Neexistují však žádné přesvědčivé studie, které by prokázaly jeho vliv na tenčení děložního hrdla a vyvolání porodu.

Pupalkový olej prokázal efekt na ředění krve a podle National Instutes of Health by se mu měly vyhnout těhotné ženy a také lidé, kteří užívají jiné léky na ředění krve. Z toho důvodu není doporučeno jeho užívání během těhotenství.

Zdraví kloubů

Pupalkový olej je vzhledem ke svým protizánětlivým vlastnostem adeptem na léčbu zánětlivých onecmocnění kloubů jako například revmatické artritidy.

Studie, při které pacienti užívali suplementy s GLA po dobu 6 měsíců, ukázala výrazné a klinicky relevantní snížení symptomů revmatické artritidy a zlepšování pokračovalo, když suplement užívali po dobu dalších 12 měsíců.

Dávky užívané při této studii však byly velmi vysoké, což znamená, že je potřeba dalších důkazů, než bude pupalkový olej doporučen jako potenciální léčivý přípravek.

U dalších dvou zánětlivých onemocnění onemocnění ‐ Raynaudovy nemoci a Sjögrenova syndromu - existuje potenciál ke zlepšení při použití suplementů s GLA, ale dosud to nebylo prokázáno v žádné vědecké studii.

Diabetická neuropatie

Neuropatie, nebo také ztráta citu, je jedním z nejvíce omezujících efektů cukrovky. Je spojována se zánětem, což vedlo k výzkumu o potenciálních benefitech pupalkového oleje pro lidi s cukrovkou.

Studie na zvířatech ukázaly pozitivní výsledky suplementace pupalkového oleje na tok krve a funkčnost nervů. Starší studie ukázala zlepšení v řadě ukazatelů neuropatických symptomů při užívání kyseliny linolenové, což značí, že by pupalkový olej mohl fungovat jako potenciální prevence a mít léčebný efekt na tento problém. V této oblasti jsou však potřeba další novější a hlubší výzkumy.

Vedlejší účinky a dávkování pupalkového oleje

Vedlejší účinky suplementace pupalkového oleje zahrnují bolest hlavy a lehkou žaludeční nevolnost (průjem nebo nevolnost). Bezpečnost dlouhodobého užívání GLA nebyla objasněna, ale může být riskantní během těhotenství nebo pro lidi, kteří užívají léky na ředění krve.

Co se týče dávkování, doporučení většinou závisí navašem zdravotním stavu. Doktor nebo lékárník vám může pomoct stanovit ideální dávkování.

Pokud trpíte zásadními zdravotními obtížemi nebo pravidelně užíváte léky, je nejlepší vše konzultovat s lékařem, než začnete užívat jakékoliv suplementy, na které nepotřebujete předpis.

Co si z článku odnést

Ačkoliv se studie všech potenciálních benefitů pupalkového oleje zdají být omezené, existují náznaky, že může být prospěšný při obtížích jako ekzém, akné, revmatoidní artridita nebo diabetická neuropatie.

Je jasné, že GLA v pupalkovém oleji má protizánětlivé účinky a záněty jsou příčinou řady symptomů a onemocnění.

I když vědecké důkazy jsou omezené, pupalkový olej je používán v homeopatické léčbě již řadu let a na různé problémy. Existují důkazy, které ukazují na jeho efektivitu při léčbě obtíží s kůží, PMS, zánětů kloubů a neuropatie. Mohl by pomoci i jako prevence proti nabírání váhy.

Potenciální vedlejší účinky jsou mírné a jinak zdraví jedinci (kteří nejsou těhotní) mohou díky vysoce kvalitním suplementům s pupalkovým olejem pozorovat zlepšení obtíží způsobených záněty.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

1. National Center for Complementary and Integrative Health. (2016, September). Evening Primrose Oil. National Institutes of Health. Retrieved from https://nccih.nih.gov/health/eveningprimrose

2. Zurier, R. B., Rossetti, R. G., Jacobson, E. W., Demarco, D. M., Liu, N. Y., Temming, J. E., … & Laposata, M. (1996). Gamma‐linolenic acid treatment of rheumatoid arthritis. A randomized, placebo‐controlled trial. Arthritis & Rheumatism, 39(11), 1808‐1817.

3. Schirmer, M. A., & Phinney, S. D. (2007). γ‐linolenate reduces weight regain in formerly obese humans. The Journal of nutrition, 137(6), 1430‐1435.

4. Kapoor, S., & Saraf, S. (2011). Topical herbal therapies an alternative and complementary choice to combat acne. Res J Med Plant, 5(6), 650‐9.

5. Silva, J. R., Burger, B., Kühl, C., Candreva, T., dos Anjos, M. B., & Rodrigues, H. G. (2018). Wound Healing and Omega‐6 Fatty Acids: From Inflammation to Repair. Mediators of inflammation, 2018.

6. Park, K. Y., Ko, E. J., Kim, I. S., Li, K., Kim, B. J., Seo, S. J., … & Hong, C. K. (2014). The effect of evening primrose oil for the prevention of xerotic cheilitis in acne patients being treated with isotretinoin: a pilot study. Annals of dermatology, 26(6), 706‐712.

7. Morse, N. L., & Clough, P. M. (2006). A Meta‐Analysis of Randomized, Placebo‐Controlled Clinical Trials of Efamol® Evening Primrose Oil in Atopic Eczema. Where Do We Go from Here in Light of More Recent Discoveries?. Current pharmaceutical biotechnology, 7(6), 503‐524.

8. Schlichte, M. J., Vandersall, A., & Katta, R. (2016). Diet and eczema: a review of dietary supplements for the treatment of atopic dermatitis. Dermatology practical & conceptual, 6(3), 23.

9. Farzaneh, F., Fatehi, S., Sohrabi, M. R., & Alizadeh, K. (2013). The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial. Archives of gynecology and obstetrics, 288(5), 1075‐1079.

10. Bayles, B., & Usatine, R. (2009). Evening primrose oil. American family physician, 80(12), 1405‐1408.

11. Belch, J. J., & Hill, A. (2000). Evening primrose oil and borage oil in rheumatologic conditions. The American journal of clinical nutrition, 71(1), 352s‐356s.

12. Ford, I., Cotter, M. A., Cameron, N. E., & Greaves, M. (2001). The effects of treatment with [alpha]‐lipoic acid or evening primrose oil on vascular hemostatic and lipid risk factors, blood flow, and peripheral nerve conduction in the streptozotocin‐diabetic rat. Metabolism‐Clinical and Experimental, 50(8), 868‐875.

13. Jamal, G. A., & Carmichael, H. (1990). The Effect of γ‐Linolenic Acid on Human Diabetic Peripheral Neuropathy: A Double‐blind Placebo‐controlled Trial. Diabetic Medicine, 7(4), 319‐323.

14. Kleijnen, J. (1994, Oct 1). Evening primrose oil. British Medical Journal. 309(6958): 824‐825.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein