Zpět na hlavní obsah
Strava

Co jíst 30 minut před tréninkem?

Co jíst 30 minut před tréninkem?
Jamie Wright
Autor a expert8 měsíců Ago
Zobrazit profil Jamie Wright

Někdy se jednoduché ztratit se v myšlenkách o tom, co jíst po tréninku, že zapomenete, že to, co jíte před tréninkem je stejně – a jestli ne víc – důležité.

Předtréninková výživa může mít velký dopad na váš výkon. Tady je váš průvodce, co jíst 30 minut před tréninkem.

https://www.youtube.com/watch?v=Tbgp3TSlcqU&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.myprotein.com%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

Co je předtréninkové jídlo?

Předtréninkové jídlo je přesně to, jak to zní: jídlo, které sníte předtím, než jdete do fitka. Hlavním úkolem tohoto jídla je připravit tělo na intenzivní trénink tak, že mu dodá energii a živiny, které potřebuje, aby podalo ten nejlepší výkon.

Pro nejlepší výsledky se soustřeďte na sacharidy a bílkoviny. Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro tělo, zatímco bílkoviny jsou nezbytné pro budování a opravu svalů. Správně je vybalancujte a maximalizujete svůj výkon a regeneraci.

Chytrým přístupem k předtréninkovým jídlům je příprava. Plánujte dopředu a jídla si i dopředu připravte – to vám zajistí, že do sebe dostanete všechny živiny, které potřebujete na váš nejlepší výkon.

Proč je výživa před tréninkem důležitá?

Dobře, teď trochu vědy. Během cvičení tělo spotřebovává adenosin trifosfát (ATP) rychleji než obvykle. ATP je vlastně energetická „měna“ buněk – doslova se bez něj nemůžete hýbat.

Sacharidy jsou hlavním zdrojem ATP pro tělo – většina energie, kterou tělo vytvoří, obzvlášť během cvičení, pochází z uložených nebo právě zkonzumovaných sacharidů. 1

Ostatní živiny, jako tuky a aminokyseliny, jsou někdy využity na energii také, v závislosti na podmínkách. 2

Ale sacharidy jsou to nejlepší, co si můžete dát, když chcete tělu dodat palivo na cvičení. To je proto, že snižují potřebu těla spoléhat na energii z uloženého glykogenu, díky čemuž můžete cvičit po delší dobu. 3

Kdy je nejlepší před tréninkem jíst?

„Nejlepší“ čas jídla před tréninkem záleží na vašem rozvrhu a preferencích. Pokud vstáváte brzy, malé jídlo bohaté na sacharidy těsně před cvičením následované větším, komplexnějším jídlem, je ta nejlepší možnost.

Pokud cvičíte v poledne, ujistěte se, že vaše snídaně obsahuje dostatek komplexních sacharidů a kvalitní bílkoviny, pak si dejte menší svačinu bohatou na sacharidy zhruba hodinu před cvičením.

V obou případech může šálek kávy nebo suplement s kofeinem poskytnout užitečný boost, jelikož kofein může zlepšit cvičební výkon. 4

Ti, co trénují večer, by měli udělat něco podobného – soustředit se na sacharidy a bílkoviny, ale možná bude lepší vyhnout se kofeinu pozdě večer, jelikož by mohl narušit spánek.

Co jíst 30 minut před tréninkem?

Před cvičením si budete chtít dát něco, co je rychlé a snadno stravitelné, se spoustou živin a energie. Naštěstí příroda sama vytvořila perfektní předtréninkovou svačinu – banány.

Dalším excelentním pre-workoutem jsou bagely, rýžové chlebíčky, cereálie, kokosová voda, ostatní ovoce jako ananas nebo meloun, a sportovní suplementy jako proteinové tyčinky, sacharidové gely a isotonické nápoje.

Cvičení, které můžete dělat 30 minut po jídle

Obecně je dobré po jídle počkat 30 minut, než se začnete věnovat fyzické aktivitě, ale existuje cvičení s nízkým impaktem, které můžete v této době dělat. Chození a protahování, například, může pomoci trávení a krevnímu oběhu, zatímco se budete připravovat na váš workout. Po půl hodině můžete začít dělat něco intenzivnějšího, jako kardio nebo silový trénik.

Co si z článku odnést

Dobře naplánované předtréninkové jídlo může pozvednout vaši fitness cestu na další úroveň. Když dáte tělu správné živiny ve správný čas, budete moci podávat váš nejlepší výkon.

Takže až příště zamíříte do fitka, ujistěte se, že jste si dali lahodné, výživné jídlo před tréninkem. Ten rozdíl ve výkonu vás možná překvapí.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Mul JD, Stanford KI, Hirshman MF, Goodyear LJ. Exercise and Regulation of Carbohydrate Metabolism. Prog Mol Biol Transl Sci. 2015;135:17-37. doi: 10.1016/bs.pmbts.2015.07.020. Epub 2015 Aug 20. PMID: 26477909; PMCID: PMC4727532.
  2. Noakes TD, Prins PJ, Volek JS, D’Agostino DP, Koutnik AP. Low carbohydrate high fat ketogenic diets on the exercise crossover point and glucose homeostasis. Front Physiol. 2023 Mar 28;14:1150265. doi: 10.3389/fphys.2023.1150265. PMID: 37057184; PMCID: PMC10086139.
  3. Kerksick CM, Arent S, Schoenfeld BJ, Stout JR, Campbell B, Wilborn CD, Taylor L, Kalman D, Smith-Ryan AE, Kreider RB, Willoughby D, Arciero PJ, VanDusseldorp TA, Ormsbee MJ, Wildman R, Greenwood M, Ziegenfuss TN, Aragon AA, Antonio J. International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Aug 29;14:33. doi: 10.1186/s12970-017-0189-4. PMID: 28919842; PMCID: PMC5596471.
  4. 4. Guest NS, VanDusseldorp TA, Nelson MT, Grgic J, Schoenfeld BJ, Jenkins NDM, Arent SM, Antonio J, Stout JR, Trexler ET, Smith-Ryan AE, Goldstein ER, Kalman DS, Campbell BI. International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 2021 Jan 2;18(1):1. doi: 10.1186/s12970-020-00383-4. PMID: 33388079; PMCID: PMC7777221.
Jamie Wright
Autor a expert
Zobrazit profil Jamie Wright
Jamie Wright vystudoval magisterský obor Human Nutrition a bakalářský obor Sports and Exercise Science a nyní pracuje pro několik organizací a navíc má svou vlastní soukromou praxi, kde pomáhá klientům dosahovat jejich cílů v oblasti výživy. Má akreditaci v Association for Nutrition a pomohl stovkám klientů, od matek v domácnosti po sportovce na mzinárodní úrovni, pracoval na evidence-based, holistickém nutričním programu, aby dosáhli jejich zdravotních a fitness cílů. Jako doplněk ke své praxi přispívá Jamie pravidělně do oboru výživy tím, že o ní prezentuje a píše. Jeho výzkum byl prezentován na UK Obesity Congress stejně tak jako na mezinárodních konferencích, je autorem několika e-booků, zatímco přispívá do dalších (včetně charitativních sportovních organizací). Jeho výzkum se týká hlavně oblasti managementu tělesné hmotnosti, sportovního výkonu a suplementace. Miluje sportovní výživu, chození do posilovny a vše, co se týká psů. Jemieho cílem je sdílet svoje zkušenosti a vědomosti, které získal jak akademickou, tak profesní cestou, a chce pomoci vnést pravdu do fitness průmyslu, který je plný dezinformace.
myprotein