Zpět na hlavní obsah
Trénink

Jsou noční sovy méně aktivní?  | Nejlepší studie tohoto týdne

Jsou noční sovy méně aktivní?  | Nejlepší studie tohoto týdne
Evangeline Howarth
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Nebuďte pozadu, co se týče nejnovějších poznatků ve světě zdraví a fitness – udržujte si přehled čtením výběru z nových studií. Ať už hledáte nové informace o stravě či nové způsoby, jak si okořenit trénink, máme pro vás to nejnovější, z čeho se můžete inspirovat.

Tento týden se podíváme na to, zda může váš spánkový režim ovlivnit míru vaší aktivity, a co přesně způsobuje stresové zlomeniny u běžců. Tak pojďme na to…

protahující se sportovec

Jsou noční sovy méně aktivní?

Všichni jsme jistě slyšeli rčení „ranní ptáče dál doskáče“, ale opravdu jsou ti, co ráno dříve vstávají, aktivnější než noční sovy? Podle nové studie tu může být značný rozdíl. 1

Vědci zkoumali rozdíl v množství aktivity u více než 5000 účastníků v souvislosti s jejich chronotypem (jestli jsou ranní ptáčata nebo noční sovy) a jejich výsledky byly vcelku zajímavé.

Účastníci vyplnili dotazník týkající se jejich spánkových návyků a toho, jak se probouzí, a nosili fitness tracker, který zaznamenával jejich aktivitu, po dobu 2 týdnů.

Vědci zjistili, že ranní ptáčata (jak muži, tak ženy) byla aktivnější než noční sovy. To platilo i v případě, kdy se odstranily další faktory jako například zaměstnání, zdraví a socioekonomický status.

Rozdíl čítal o 20-30 minut více chůze každý den u ranních ptáčat v porovnání s nočními sovami – to je docela velký rozdíl.

Myslíte si, že váš chronotyp má velký dopad na množství vaší aktivity? Pokud jste noční sova, která má problém zůstávat aktivní, možná je toto něco k zamyšlení!

Máte vyšší pravděpodobnost stresové zlomeniny?

S tím, jak spousta z nás začala během karantény běhat, je docela velká pravděpodobnost, že někteří z nás si uhnali i nějaké to zranění – doufejme, že většina z nich nebyla moc vážná. Co už ale taková legrace není, je stresová zlomenina, která postihuje okolo 20% běžců, častěji ženy.

Většina studií se zabývala stresovými zlomeninami pouze u elitních sportovců, takže tahle studie je o to zajímavější, protože zkoumala normální běžné běžkyně. 2

Studie se zabývala 40 běžkyněmi ve věku 18-65 let – 20 z nich nikdy neutrpělo stresovou zlomeninu a 20 z nich ano, takže bylo možné porovnat fyziologické rozdíly.

Zjistili určité značné rozdíly mezi těmito dvěma skupinami. Ženy, které někdy utrpěly stresovou zlomeninu, měly vyšší pravděpodobnost nižší hustoty kostí na bocích, zaznamenaly změny menstruačního cyklu v souvislosti s tréninkem a měly vyšší obrat výměny kostí (cyklus odbourávání a formování kostí).

Také si všimli rozdílu v chování mezi těmito dvěma skupinami. 3 Ženy, které zvýšily svou tréninkovou zátěž rychleji a které svůj běžecký tréninkový program dostatečně nepodporovaly kvalitní stravou nebo ty, které trénovaly více disciplín najednou, měly vyšší pravděpodobnost stresových zlomenin.

Také objevili, že u žen s vyšší pravděpodobností stresových zlomenin bylo běžnější, že šly přes bolest a běžely dál, i pokud cítily diskomfort při běhu.

Co to znamená pro váš trénink? No, zdá se, že tak jako u každého typu tréninku, dobrá strava a postupné navyšování zátěže dělá obrovský rozdíl, co se týče prevence zranění.

Co si z článku odnést

Ať už vstáváte brzy nebo zůstáváte vzhůru dlouho do noci, dávejte si pozor, jak to ovlivňuje množství vaší aktivity. Změny tohoto režimu vám mohou pomoci vybudovat vyvážený životní styl.

Pokud jste během karantény začali běhat, nenechte si to touto studií zkazit! Každý trénink s sebou nese riziko, ale pokud budete tréninkovou zátěž zvyšovat postupně a budete dostatečně a dobře jíst, pak děláte to nejlepší, co můžete, abyste tomu předešli.

1. Nauha, L., Jurvelin, H., Ala‐Mursula, L., Niemelä, M., Jämsä, T., Kangas, M., & Korpelainen, R. (2020). Chronotypes and objectively measured physical activity and sedentary time at midlife. Scandinavian journal of medicine & science in sports.

2. Johnston, T. E., Dempsey, C., Gilman, F., Tomlinson, R., Jacketti, A. K., & Close, J. (2020). Physiological Factors of Female Runners With and Without Stress Fracture Histories: A Pilot Study. Sports Health, 1941738120919331.

3. Johnston, T. E., Close, J., Jamora, P., & Wainwright, S. F. (2020). Perceptions of risk for stress fractures: A qualitative study of female runners with and without stress fracture histories. Physical Therapy in Sport.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein