Zpět na hlavní obsah
Strava

Ovlivní cheat day vaše cíle? | Nejlepší studie tohoto týdne

Ovlivní cheat day vaše cíle? | Nejlepší studie tohoto týdne
Evangeline Howarth
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Pokud chcete vědět víc o tom, co se děje uvnitř vašeho těla, pak je čtení vědeckých studií skvělým začátkem. Pořád je se co učit a vyzkoušet, od hledání těch nejlepších tréninkových metod po nejlepší způsob, jak tělu dodat energii před výkonem.

Tento týden se podíváme na to, jak dobře se tělo vyrovnává s nárazovým cheat dayem a jaký efekt má strava s vysokým obsahem cukru na trénink. Tak pojďme na to.

Dokážete se vyrovnat s nárazovým cheat day?

Všichni si občas rádi dopřejeme (někteří možná více než jiní…), ale někdo má možná strach, jaký dopad to může mít na jeho cíle. Podle této nejnovější se však nemusíte obávat. 1

Podle této nové studie se náš metabolismus dokáže velice dobře vypořádat s občasným nadměrným přísunem kalorií.

Vědci požádali skupinu mladých mužů, aby si dali pizzu. Nejprve tak, aby byli příjemně nasyceni, a příště tak, aby jí snědli tolik, že už by se do nich nevešel ani kousíček.

Zjistili, že účastníci dokázali sníst zhruba dvakrát tolik než běžně, což zdvojnásobilo jejich kalorický příjem. Výsledky krevních testů však ukázaly některé neočekávané výsledky, jelikož hladiny živin zůstaly v normálním rozmezí.

Krevní cukr a hladiny tuku v krvi se změnily jen velice málo mezi těmito dvěma příležitostmi, avšak produkce inzulinu byla zhruba o 50% vyšší po větším jídle.

To napovídá tomu, že když se občas přejíme, nebude to mít negativní efekt na metabolismus, ale vědci varují, že když to budeme přehánět příliš často, už to následky mít může.

Plánujete si cheat daye nebo si radši něco malého dopřáváte téměř každý den? Vždycky je nejlepší najít si to, co nejlépe funguje pro vás a váš životní styl, ale je dobré vědět, že když si občas dopřejete pořádnou porci pizzy, nic moc se nestane.

Může příjem cukru ovlivnit váš progres ve fitku?

Všichni milovníci sladkého, tohle je pro vás. Všichni víme, že nadměrné množství cukru pro nás není úplně to nejlepší, ale podle této studie by to také mohlo mít negativní dopad na váš tréninkový progres. 2

Podle výzkumu může vysoká hladina cukru v krvi ztížit zlepšování aerobní kapacity.

Studie byla provedena na dvou různých skupinkách myší. První skupina pozorovala nárůst krevního cukru díky konzumaci západní stravy bohaté na cukr a tuk, zatímco druhá skupina byla ovlivněna tak, produkovala méně inzulinu, což následně vedlo k vyšší hladině cukru v krvi.

Zjistili, že ačkoliv obě skupiny se podrobovaly striktnímu tréninkovému plánu, ani u jedné skupiny nepozorovali zlepšení aerobní kapacity. Když se podívali hlouběji na svaly těchto myší, zjistili, že se neadaptovaly na aerobní cvičení tak, jak by obvykle měly.

Vědci také s experimentem pokračovali u mladých lidí a pozorovali podobné výsledky. Zjistili, že ti s nejvyšší hladinou cukru v krvi měli nejnižší aerobní kapacitu.

Ačkoliv změny v aerobním fitness nebyly pozorovány, některá pozitiva z tréninkového plánu přece jenom vyplynula, včetně úbytku tuku a lepšího metabolismu glukózy. To naznačuje, že má cvičení každopádně pozitivní účinky, ať už máte vysokou hladinu krevního cukru nebo ne.

Stejně tak jako spousta jiných studií, i tato potvrzuje fakt, že progres vzniká nejen v posilovně, ale také v kuchyni.

Co si z článku odnést

Ať už si hledáte výmluvu, proč si vychutnat pořádnou pizzu, nebo chcete lépe porozumět tomu, jak může strava ovlivnit trénink, tyhle dvě studie každopádně nabízí zajímavý náhled.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

1. Hengist, A., Edinburgh, R. M., Davies, R. G., Walhin, J. P., Buniam, J., James, L. J., … & Betts, J. A. (2020). Physiological responses to maximal eating in men. British Journal of Nutrition, 1-11.

2. MacDonald, T. L., Pattamaprapanont, P., Pathak, P., Fernandez, N., Freitas, E. C., Hafida, S., … & Lessard, S. J. (2020). Hyperglycaemia is associated with impaired muscle signalling and aerobic adaptation to exercise. Nature Metabolism, 1-16.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein