Zpět na hlavní obsah
Trénink

Cesta Strongmana

Cesta Strongmana
Adéla Rybová
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Adéla Rybová

Strongman je již dnes samostatná disciplína, ne vždy tomu ale tak bylo. Na prvních závodech totiž soutěžili různí vzpěrači, zápasníci a další sportovci. Postupem času se z toho ale stal jednotlivý sport. V 19. století se jako strongman označovali muži, kteří měli abnormální sílu (oproti průměrným smrtelníkům-tak, jako tomu je dnes) a svou sílu „předváděli“ v cirkusech. Slovo strongman je spojení dvou slov a to strong a man (tzn. „silný muž“). Také je to známé pod pojmem strength athletics (nebo „pevnostní atletika“). Již od pradávna se lidé mezi sebou testovali a soutěžili ve svých výkonech a fyzické zdatnosti. Klíčový bod ve strongman světě je také Highland games, které se pořádají každý rok v srpnu ve Skotsku a dokonce i v historických kiltech. Tato událost se koná již od roku 1866.

Strongman není jen zvedání neuvěřitelných vah na dřepu, bench pressu, mrtvém tahu nebo hmotnosti kamionu, pneumatiky a podobných. Je s tím totiž spjat i čas. A to tak, že na každou disciplínu má závodníci určitý vymezený čas, do kterého se musí vejít. O tom ale později. [Symbol]

Organizace u nás, která se tímto sportem zabývá se nazývá Česká národní federace strongman (zkratka „ČNFS“), o kterouž se nyní starají bratři Martin a Miroslav Motáňové. Hlavním rozhodčím a zároveň místopředsedou je Pavel Chráma, propagaci zajišťuje František Brejcha a čestným členem za zásluhy a přínos pro strogman disciplíny je Dr. Georgis Patenidis.

Disciplíny

Na světoznámé soutěži  Worlds Strongest Man se zpočátku praktikovaly disciplíny, které jsou již dnes skoro nevyužívatelné. Například se zde objevilo ohýbání železného prutu, hod do dálky či hod do výšky závažím (klasické pro skotské hry).

Zdvih (tlak/výraz) nad hlavu:

Toto je cvik, který se koná snad na každé soutěži (resp. v naprosté většině z nich). Tlaků existuje velká spousta a také způsob, jakým závodníci tento cvik musí vykonat je vždy jiný. Buďto se soupeři překonávají ve váze na jedno opakování (který ze závodníků vyrazí nad hlavu největší váhu) nebo se jedná o určitý počet opakování s určitou váhou a soupeří o to, kdo to zvládne za co nejkratší čas.

Log lift:

Neboli zdvih klády. Název je samozřejmě přeložený z angličtiny kde „log“ znamená kláda a „lift“ znamená zdvih. Opravdu se dříve klády ze dřeva zvedaly (do kulatého kusu dřeva byly vyřezány rukojeti a tímto způsobem byl tento cvik vykonáván), nyní jsou již modernější metody a „klády“ se už vyrábějí jako jednotlivé nářadí do tělocvičny. Způsob vykonání tohoto cviku je takové, že si přidřepnete ke kládě, navalíte si ji do pasu a odtud si ji nakulíte na ramena. A pak už jen výraz nad hlavu [Symbol]

Světový rekord u tohoto cviku se drží na neuvěřitelných 212,5kg!

Axle:

Jedná se o osu, avšak ne o klasickou, kterou většinou znáte z různých gymů, fitek atp. Axle bar je totiž většinou okolo 5cm tlustá obluda, která je velice náročná na úchop. A co teprve když na ní máte X desítek kilo!

Dumbbell:

Opět si nemůžeme představovat nějakou klasickou jednoruční činku z fitka [Symbol] to by to přeci nebylo nic výjimečného. Tahle jednoručka totiž váží klidně 100kg (průměrně)! Avšak na Arnold Strongman Classic váží neuvěřitelných 136kg! Také se tato činka pohybuje v úplně jiných rozměrech než klasická jednoruční činka.

Super yoke:

Toto je cvik, který se provádí s konstrukcí, jejíž tvar je většinou do písmene H a která má bezmála až 500kg! Opět se ale bavíme o průměru. Na některých soutěžích používají o trochu lehčí, na větších soutěžích naopak o hodně těžší! A soutěžící se pak snaží tuto konstrukci přenést ve vzdálenosti 20-40m.

Atlas stones:

Neboli atlasové kameny, jsou velice náročné na techniku. Jedná se o různě těžké betonové kameny, které se závodníci snaží zvednout do výšky na vyhrazený plac. Na soutěžích se váha těchto kamenů pohybuje okolo 120-200kg. Světový rekord zatím drží Američan Brian Shaw, který pozvedl 252kg kámen!

Aktivní reprezentant u nás

Je jím bez pochyby Jiří Tkadlčík (a mnoho dalších). My si ale ve zkratce představíme Jirku.

Spousta z vás určitě ví, o koho jde. Určitě ale ne všichni.

Jedná se o Přerovského rodáka, která život nějakým způsobem sportoval, k posilovně se ale dostal až později. Nyní to má nespočet ocenění a je například dvojnásobným držitelem Arnold Strongman Clasic, dále 2. nejsilnější muž světa Arnold Classic USA Strongman Champ. 2017, držitel několika rekordů v deadliftu a nebo také Nejsilnější muž Evropy 2017. V současné době žije opět ve svém rodném městě Přerov, kde založili strongman posilovnu, kterou nazvali Chrám síly. Nezáleží však jestli jsi někdy dělali strongman disciplíny či si tento druh cvičení chcete pouze zkusit, rozhodně tento gym stojí za to ho navštívit.

Tak směle do toho! :-)

Adéla Rybová
Autor a expert
Zobrazit profil Adéla Rybová
Adéla je studentkou střední umělecké školy, kde se věnuje fotografické činnosti. Současně působí jako trenérka v Hradci Králové. Téměř veškerý svůj čas věnuje studiu v oblasti sportu, výživy a coachování. Zúčastnila se již řady kurzů jako je například Strength&Conditioning od společnosti EpiCertification. Adéla zároveň působí jako atlet a účastní se nejrůznějších soutěží Funkčního Cvičení. Více o její činnosti naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/adela_rybova. Kromě psaní článků o motivaci či psychologii ve sportu, výživě či tréninku, jsou jejími zálibami fotografování, dobrovolnictví, příroda, cestování, čas strávený mezi zvířaty a čtení.
myprotein