Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Pomůže vám hořčík spát?

Pomůže vám hořčík spát?
Claire Muszalski
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Když přemýšlíme nad zdravím, většinou nás napadne strava a cvičení – ale často zapomínáme na spánek. Co se týče zdravé spánkové rutiny, existují kroky, které nám mohou pomoci mít dostatek kvalitního spánku. Mezi okamžité změny patří vyřazení kofeinu po obědě, vytvoření pravidelné rutiny – kdy jdete do postele a kdy vstáváte, a užívání suplementů na podporu spánku. Jedním z těchto suplementů, které mohou podpořit spánek, je hořčík.

Co je hořčík?

Hořčík je mikroživina, specificky minerál, který najdeme ve spoustě potravin. Je nezbytný pro celkové zdraví a tělo ho využívá na více než 300 metabolických reakcí. 1 Hořčík podporuje metabolismus makroživin na ATP, tedy energii. Také podporuje zdraví srdce a je nezbytný pro formaci kostí. 2 Hořčík navíc pomáhá bojovat proti insomnii a napomáhá spánku. 3

Jak nám pomáhá hořčík spát?

Hořčík nám může pomáhat se spánkem různými způsoby. Doplňky stravy s hořčíkem zvyšují hladinu melatoninu, hormonu, který pomáhá regulovat spánkový cyklus. 3 Další studie ukázala, že užívání hořčíku vedlo k nižším hladinám stresu (mentálního i fyzického), což může mít velký dopad na kvalitní spánek. 4

Neoptimální hladina hořčíku je spojována s insomnií, definovanou jakožto potíže s usínáním, se zůstáváním v procesu spánku a nekvalitní spánek. 3 Chemicky zvyšuje hořčík hladinu GABA (gama-aminobutyrová kyselina) a váže se na její receptory, což pomáhá zklidnit mozkovou aktivitu, což je nezbytné pro dobrý spánek. 3

Hořčík se také používá jako homeopatická léčba spousty mentálních poruch včetně deprese. 5 Byla provedena spousta studií zabývajících se tímto potenciálním zdravotním benefitem hořčíku, ale skutečný mechanismus ještě nebyl popsán. 6

Dostatek hořčíku na podporu zdravého spánku může mít velký dopad na psychickou i fyzickou energii, ve fitku i mimo něj.

Dávkování hořčíku na podporu spánku

Doporučená denní dávka pro dospělé muže (ve věku 19-50) je 400-420mg, pro dospělé ženy (ve věku 19-50) je to 310-320mg. 7 Výzkum ukázal, že většina lidí získává více než polovinu tohoto množství z běžné stravy, takže suplementace zhruba poloviny doporučené denní dávky pro kvalitní spánek by měla být v pořádku. 3 Studie ukázala, že suplementování dávek 200-400mg neměla žádné negativní účinky. 3,4

Co si z článku odnést

Ačkoliv spousta faktorů může ovlivnit náš spánek, hořčík je esenciální minerál, který může hrát větší roli, než si uvědomujete, obzvlášť co se týče kvalitního spánku. Užívání doplňků stravy s hořčíkem vám může pomoci rychleji usnout, spát a cítit se odpočatější a být připraven na další den – a další trénink.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Laires, M. J., Monteiro, C. P., & Bicho, M. (2004). Role of cellular magnesium in health and human disease. Front Biosci9(262), 76. 
  2. Ishimi, Y. (2010). Nutrition and bone health. Magnesium and bone. Clinical calcium20(5), 762-767. 
  3. Abbasi, B., Kimiagar, M., Sadeghniiat, K., Shirazi, M. M., Hedayati, M., & Rashidkhani, B. (2012). The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Journal of research in medical sciences: the official journal of Isfahan University of Medical Sciences17(12), 1161. 
  4. Wienecke, E., & Nolden, C. (2016). Langzeit-HRV-Analyse zeigt Stressreduktion durch Magnesiumzufuhr [Long-term HRV analysis shows stress reduction by magnesium intake]. MMW Fortschritte der Medizin158(Suppl 6), 12–16.  
  5. Serefko, A., Szopa, A., Wlaź, P., Nowak, G., Radziwoń-Zaleska, M., Skalski, M., & Poleszak, E. (2013). Magnesium in depression. Pharmacological Reports65(3), 547-554. 
  6. Derom, M. L., Sayón-Orea, C., Martínez-Ortega, J. M., & Martínez-González, M. A. (2013). Magnesium and depression: a systematic review. Nutritional neuroscience16(5), 191-206. 
  7. Institute of Medicine (IOM). Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. Washington, DC: National Academy Press, 1997.
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein