Ať už se snažíte živočišné výrobky vyřadit úplně nebo chcete jen malou bezmasou změnu, tohle je perfektní recept pro vás. Bohatý a plný chuti – užijete si ho stejně jako tradiční boloňskou s mletým masem, to vám slibujeme.
Nabízí také úctyhodných 21g rostlinných bílkovin na porci, díky čemuž vám pomůže dosáhnout denní doporučené dávky bílkovin i na veganské stravě. Díky pouhým pár jednoduchým krokům vykouzlíte lahodné hřejivé jídlo, do kterého se můžete pustit ihned nebo si ho dát do krabiček jakožto oběd do práce.
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule (nakrájená)
- 2 mrkve (nakrájené)
- 2 stonky řapíkatého celeru (nakrájená)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- Na dochucení: sůl a pepř
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 120g červené čočky (v suchém stavu)
- 1 plechovka krájených rajčat
- 300ml vody
- 1 kostka zeleninového bujónu
- K podávání: těstoviny penne a čerstvá bazalka
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Opékejte pár minut, dokud nezměkne, poté přidejte mrkev a zamíchejte.
- Přidejte nakrájený celer a všechno vařte 5 minut, než přidáte utřený česnek a nakrájené houby. Smíchejte, aby se všechny ingredience v pánvi spojily, ochuťte a vařte další 2-3 minuty, dokud se houby trochu neopečou.
- Dále vmíchejte rajčatový protlak, červenou čočku a krájená rajčata.
- Opatrně do vody přilijte vodu, aby vše bylo ponořené, a vmíchejte kostku zeleninového bujónu. Nechte na mírném plamenu probublávat 20 minut, dokud čočka nenasákne většinu vody a nezdvojnásobí svůj objem.
- Podávejte ihned na lůžku z čerstvě uvařených těstovin nebo špaget a posypte čerstvou bazalkou. Zbývající porce můžete dát do krabiček a vychutnat si později.