Zpět na hlavní obsah
Trénink

Jak najít balanc mezi fitkem a sociálním životem

Jak najít balanc mezi fitkem a sociálním životem
Jamie Wright
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Jamie Wright

Najít si ten správný balanc je důležitou součástí každodenního života, ale může to být těžké. Díky neustále narůstajícímu tlaku ze sociálních sítí na to vypadat určitým způsobem, trénovat určitým způsobem, chovat se určitým způsobem atd., vybalancovat fitko se sociálním životem a starat se o svoje fyzické i psychické zdraví může být někdy docela matoucí.

Naštěstí jsme tu, abychom vám pomohli najít zlatý střed, díky kterému se budete moci starat o své tělo i mysl.

Proč děláte to, co děláte?

Možná to vypadá jako zvláštní otázka, ale proč se chováte tak, jak se chováte? Proč trénujete do bodu přetrénování? Proč trávíte víkendy, jak se říká, v lihu a pak s kocovinou? Místo rovnováhy, proč se vrháte do extrémů? Proč neustále pociťujete potřebu být v dietě?

Spousta z nás jedná bez přemýšlení – něco uděláme a pak to chování zhodnotíme místo toho, abychom si racionalizovali důvod, proč jsme se tak zachovali. Například, „věční dietáři“ se cítí jako zklamání, protože nikdy „nedokončí dietu“, ale jak můžete dokončit něco, co není udržitelné?

Jak můžete dosáhnout cílů, které neexistují? Nemůžete hubnout donekonečna, že? A proč nejste šťastní se svým tělem? Chcete zhubnout, abyste byli šťastní, ale přesto i když jste byli kolikrát v dietě a kolikrát zhubli, stále jste šťastní nebyli, tak možná váha není ten problém?

Je spousta dalších otázek, které si můžeme ohledně tohoto problému pokládat, ale tohle je jen jeden příklad takového chování, které hodnotíme, aniž bychom se někdy zamysleli nad tím, proč to vlastně děláme.

Dopad sociálních sítí na naše zdraví

Jedním z největších hnacích motorů změny chování je to, jak sami sebe vnímáme ve společnosti. S rapidním nárůstem sociálních sítí během poslední dekády jsme bombardováni více a více obrázky lidí s extrémní fyzičkou, stravou nebo životním stylem.

Naše vnímání normálnosti se přehouplo k něčemu falešnému, často překroucenému, ženeme se za dokonalostí. Vidíme obrázky ze života lidí, o kterých víme jen velmi málo, a předpokládáme, že naše životy jsou horší a tudíž znamenají méně, protože nedosahujeme takové validace prostřednictvím lajků a followerů. Zamyslete se nad osobami, které sledujete, a jaká je skutečná realita.

Realisticky, chcete najít romanci v reality show na ostrově a pokračovat v životě prodáváním bylinných čajů na sociálních sítích? Chcete mít ultra nízké procento tuku v těle a ztratit menstruaci, sexualitu, schopnost každý den fungovat a neustále riskovat zranění?

Stojí za to žít život, který od vás vyžaduje být perfektní za každé situace, nebo za to schytáte kritiku? A co vůbec je dokonalost? Neustále se vyvíjející set nedefinovatelných, nerealistických a nedosažitelných standardů, které nastavil kdo? Když uděláte krok zpět a podíváte se na to, čím se sociální sítě staly a co nyní považujeme za „normální“, můžeme se vůbec divit tomu, že je pro nás těžké dosáhnout rovnováhy mezi fyzickým a psychickým zdravím co se týče fitness a sociálního života?

Jaká je realita

Mít v životě balanc je žít život s nějakým účelem, ale také plný zážitků.

Prioritizování našeho zdraví a touhy splnit si nějaký fitness cíl, cíl co se týče vzhledu nebo jakéhokoliv jiného cíle spojeného s fitkem je důležité, ale nikdy by to neměl být váš život, pouze jeho součást.

Když se necháme pohltit extrémy na fitness spektru, riskujeme to, že si vypěstujeme nezdravé stravovací návyky, špatné vnímání vlastního těla, nízké sebevědomí a poruchy nálad, riskujeme zranění a celkově špatný fyzický i psychický stav.

Mít sociální život je důležitým aspektem zdraví a neměli bychom na něj zapomínat. Zdraví je víc než jen to, jak vypadáte, jak se cítíte, fungujete, jíte. Zdraví zahrnuje také zkušenosti a zážitky, jaké máte, sociální spojení, která si vytvoříte, a důležité vztahy ve vašem životě. Ačkoliv fitko může být místem pro socializaci, prozkoumávání dalších míst, koníčků a sociálních aktivit mimo fitko může být velice prospěšné.

Opět si však buďme vědomi toho, že tu taky existuje extrém, co se týče sociálního života, který může být celkem destruktivní vzhledem k tomu, že k tomu často patří třeba alkohol. Je důležité pamatovat na to, že žít na jakémkoliv extrémním konci spektra sociálního života (být uzavřený introvert nebo naopak extrémní typ, který vykazuje destruktivní chování) může mít negativní vliv na naše vztahy, sociální interakce, fyzické a psychické zdraví.

Najděte si rovnováhu, která vás bude dělat šťastnými

I když jste ve fitku opravdu šťastní a spokojení, všichni potřebujeme pár dní věnovat taky odpočinku. Rest days, kdy se budete více věnovat svému sociálnímu životu, můžou být skvělým způsobem, jak dobít jak psychické, tak fyzické baterky.

Nemusí to nutně být alkoholem nabitá party – jděte do kina, dejte si rande, jděte na večeři, na hike. Existuje doslova milion věcí, které můžete dělat, které nezahrnují ničení se ve fitku v honbě za fyzickými standardy, které realisticky třeba ani neexistují (a díky kterým vás nebudou ostatní brát jako lepšího člověka).

Štěstí v životě není jen černobílé – najdeme ho v tom šedém místě někde mezi. Pokud jsme se v poslední době něco naučili, pak je to důležitost a křehkost života a to, proč bychom jím neměli plýtvat. Dělejte věci, které milujete, a dělejte je proto, že vás to dělá šťastnými, ne proto, že se snažíte změnit pro někoho jiného nebo se zalíbit lidem, které vlastně ani nemáte rádi.

Závěrem

Rovnováha leží někde mezi životem soustředěným na zdraví a životem soustředěným na zážitky, a tahle rovnováha vypadá pro každého jinak (stejně tak jako být zdravý a šťastný vypadá pro každého jinak).

Zdraví je mnohem víc než jen permanentka do fitka. Je to víc než dieta. Je to o tom vést šťastný a plný život, který má smysl, plný zážitků, které si člověk může skutečně vychutnat jen tehdy, když si doopravdy začne vážit sám sebe.

Jamie Wright
Autor a expert
Zobrazit profil Jamie Wright
Jamie Wright vystudoval magisterský obor Human Nutrition a bakalářský obor Sports and Exercise Science a nyní pracuje pro několik organizací a navíc má svou vlastní soukromou praxi, kde pomáhá klientům dosahovat jejich cílů v oblasti výživy. Má akreditaci v Association for Nutrition a pomohl stovkám klientů, od matek v domácnosti po sportovce na mzinárodní úrovni, pracoval na evidence-based, holistickém nutričním programu, aby dosáhli jejich zdravotních a fitness cílů. Jako doplněk ke své praxi přispívá Jamie pravidělně do oboru výživy tím, že o ní prezentuje a píše. Jeho výzkum byl prezentován na UK Obesity Congress stejně tak jako na mezinárodních konferencích, je autorem několika e-booků, zatímco přispívá do dalších (včetně charitativních sportovních organizací). Jeho výzkum se týká hlavně oblasti managementu tělesné hmotnosti, sportovního výkonu a suplementace. Miluje sportovní výživu, chození do posilovny a vše, co se týká psů. Jemieho cílem je sdílet svoje zkušenosti a vědomosti, které získal jak akademickou, tak profesní cestou, a chce pomoci vnést pravdu do fitness průmyslu, který je plný dezinformace.
myprotein