Zpět na hlavní obsah
Strava

Verdikt nutričního specialisty na takzvané ‚superpotraviny‘

Verdikt nutričního specialisty na takzvané ‚superpotraviny‘
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Nechceme toho prozradit příliš mnoho příliš brzy, ale zdá se, že nutriční specialista Richie Kirwan není fanouškem superpotravin.

Dobře, počkejte. To není úplně fér. Nejde o dané potraviny, problém je spíš ten název. ‚Superpotraviny‘ jsou jedním z jeho nejméně oblíbených slov ve světě výživy.

https://www.youtube.com/watch?v=58D4xlqn67U&feature=emb_logo

Co jsou ‚superpotraviny‘?

Fakt, že není daná přesná definice toho, co superpotraviny jsou, je první červená vlajka. V obecném slova smyslu, superpotravina je potravina, která je buďto bohatá na nějakou specifickou živinu nebo má nějaké zjevné pozitivní účinky na zdraví. To zní docela obecně. Superpotravina je snem marketingu – každá potravina může být nazývána superpotravinou, pokud je to podané určitým způsobem.

Tmavá listová zelenina

To zahrnuje:

  • Kapusta
  • Mangold
  • Špenát
  • Zelí

Jsou nabité živinami, vlákninou, kyselinou listovou, vápníkem, hořčíkem a železem. Jsou spojovány s lepším kardiovaskulárním zdravím, nižším rizikem demence a dokonce diabetem 2. typu. To zní vcelku super, ale pokud se budete každý den nutit do kapusty, tahle magie může vyprchat.

Bobulovité ovoce

To zahrnuje:

  • Borůvky
  • Černý rybíz
  • Jahody

Perfektní přísada do smoothie, topping na snídaňovou misku a dokonce i skvělý dezert. Bobulovité ovoce má nižší obsah kalorií v porovnání s jiným ovocem a je bohaté na polyfenoly. To jsou látky v ovoci, které mají protizánětlivý účinek.

Olejnaté ryby

To zahrnuje:

  • Losos díky jeho obsahu omega 3 mastných kyselin

Lidé s vyšším příjmem olejnatých ryb mají často nižší riziko srdečního onemocnění a lepší zdraví mozku během procesu stárnutí.

Hořká čokoláda

Tohle je pro milovníky čokolády. Ačkoliv tu nejde o lahodnou mléčnou čokoládu, ale o ten nesmysl s vysokým obsahem kakaa. Milovníci hořké čokolády prominou.

Nicméně, hořká čokoláda také obsahuje polyfenoly a antioxidanty. Tudíž, konzumace hořké čokolády je spojována s lepším zdravím srdce, nižším krevním tlakem a lepší pamětí a náladou. Bohužel, hořká čokoláda je stále bohatá na kalorie, ale nepotřebujete jí sníst mnoho, abyste pocítili ty benefity.

Avokádo

Tady přichází kontroverze…

Avokádo je známé pro svůj obsah nenasycených, srdci-prospěšných tuků, a minerálů jako hořčík, ale Richie není úplně fanouškem. Zřejmě ho minul trend ztracených vajec na avo toustu. Za to má od nás Richie červenou vlajku.

Je důležité říct, že proti téhle zelené krásce, ze které vzniká guacamole, nemá zas tak moc. Jen prostě není největším milovníkem. Každý máme něco.

Chia semínka

Chia semínka obsahují nenasycené tuky, které jsou dobré na srdce, a vlákninu, která je skvělá pro zdraví střev, takže jsou hitem. A právem. Jsou také bohatá na omega 3 mastné kyseliny, které se v potravinách tak často nevyskytují.

Kurkuma

Koření, které dodává spoustě kari význačnou žlutou barvu. Ale varujeme vás: pokud s ní budete vařit, všechny vaše dřevěné lžíce zůstanou žluté. Je hvězdou spousty vědeckých studií, které se soustřeďují zejména na její protizánětlivé účinky. Výsledek není zcela jednoznačný, ale v kari chutná prostě hrozně dobře – a pokud má k tomu skvělé benefity, tím líp.

Co si z článku odnést

Všechny tyhle potraviny jsou skvělou součástí vyvážené stravy. Ale když na nějaké potravině uvidíte označení ‚superpotravina‘, zvažte si udělat průzkum, abyste zjistili proč. Pokud nemáte rádi chia semínka, ale jíte je proto, že mohou mít určité benefity, pak to tak super nebude. ‚Superpotraviny‘ vyvolávají pocit, že byste je měli jíst, ale nemusí to tak být. Můžete je zahrnout do svého jídelníčku, ale pokud ne, příliš se tím nestresujte.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein