Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Jarní závitky s jogurtem

Recept: Jarní závitky s jogurtem
Olga Bajková
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Olga Bajková

Přivítejte léto stylově i na talíři a připravte si fitness jarní závitky z mletého hovězího masa, zelí a mrkve doplněné o jogurtový dip s křenem. Sice v kuchyni strávíte hodinu a půl, ale budete se olizovat.

 

Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření/pečení: 40 minut
Počet porcí: 10

 

Nutriční hodnoty 10 ks 1 ks
Energetická hodnota: 1 994 kCal 199 kCal
Sacharidy: 223 g 22 g
Z toho cukry: 11 g 1 g
Bílkoviny: 117 g 12 g
Tuky: 77 g 8 g

 

Pozn.: Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez dipu.

IngredienceZávitky
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 800 g bílého zelí (1 menší hlávka)
  • 3 ks mrkve (200 g)
  • 150 g sójových nebo jiných klíčků
  • 20 ks rýžového papíru (200 g)
  • 1 lžička kari
  • sůl
  • pepř
  • kokosový olej (nebo řepkový nebo máslo Ghee)
Dip
  • bílý jogurt
  • hrst rozmixovaných kešu
  • lžička křenu nebo křenexu
  • lžíce horčice
  • sušená bazalka
  • sůl
  • pepř
Postup
  1. Očištěné zelí nakrájejte na menší části, očištěnou mrkve nadrobno.
  2. Ve velkém hrnci rozpusťte trochu tuku a opražte zelí, mrkev a klíčky.
  3. Osolte, opepřete a podlejte trochou vody, ať se zelenina nepřipaluje, a duste do změknutí cca 30 minut.
  4. Na pánvci osmažte mleté maso, osolte, opepřete.
  5. Maso přidejte ke směsi, přidejte kari a ještě pár minut duste společně.
  6. Směs nechejte vychladnout.
  7. Připravte si širší nádobu, např. velkou pánev.
  8. Dejte vařit vodu, např. v konvici.
  9. Na dno připravené šiřší nádoby nalijte horkou vodu a vložte první rýžový papír.
  10. Počkejte pár sekund, dokud nezměkne, a vyndejte ho na pracovní plochu nebo velké prkýnko.
  11. Do papíru dejte dostatečné množství připravené masové směsi, přehněte boky a pevně zabalte.
  12. Namočte další rýžový papír a závitek ještě jednou zabalte, aby byl pevnější.
  13. Vznikne cca 10 ks.
Poznámky
  • Pokud neseženete klíčky, můžete je vynechat.
  • Před podáváním můžete závitky ještě osmažit na tuku nebo ohřát v mikrovlnné troubě.
  • Dip můžete uzpůsobit dle svých preferencí a kalorického příjmu, např. jen bílý jogurt a křen apod.

 

 

Olga Bajková
Autor a expert
Zobrazit profil Olga Bajková
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér. Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut. Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog. Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/ Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu. Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“. A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty. Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)
myprotein