Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Co je HMB a co vlastně dělá? | Benefity, použití a dávkování

Co je HMB a co vlastně dělá? | Benefity, použití a dávkování
Claire Muszalski
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Pokud jste nováčci v tréninku s váhami nebo se snažíte změnit vaši rutinu pro zlepšení výsledků, možná byste měli zvážit i nové suplementy. V tomto článku se budeme zabývat HMB, suplementem, který doplní známější suplementy pro nárůst svalové hmoty, jako jsou kreatin a proteinové prášky, a který dokonce může chránit svalovou hmotu před rozpadem1. HMB by mohl být chybějícím dílkem do skládačky pro rychlejší regeneraci a lepší výsledky.

Co je HMB?

Beta-hydroxy-beta-metyl butyrát nebo zkráceně HMB je vytvářen v našem těle z aminokyseliny leucinu. Leucin je známý jako účinný doplněk stravy pro zvýšení síly, nárůstu svalů a snížení množství tělesného tuku1. Leucin je také již řadu let využíván jako prevence proti únavě a bolesti svalů, a podle předešlých výzkumů se také věřilo, že je zodpovědný za zpomalení procesu štěpení bílkovin neboli proteolýzy1. Ve skutečnosti to však je HMB, který vzniká z leucinu, který zpomaluje toto štěpení bílkovin. Kombinace benefitů leucinu a HMB může v průběhu času znamenat dramatickou změnu ve vašich trénincích a tělesné kompozici.

Shrnutí

Beta-hydroxy-beta-metyl butyrát (HMB) je chemická látka produkovaná v těle při štěpení aminokyseliny leucinu. Často je používán pro zpomalení štěpení svalových bílkovin.

Co HMB dělá, jaké jsou jeho benefity?

1. Absorpce bílkovin

Ve zkratce, HMB funguje dvě způsoby – zvyšuje bílkovinovou syntézu a snižuje štěpení bílkovin1.  Tato kombinace anti-katabolického (proti štěpení bílkovin) a anabolického (budování svalů) účinku znamená, že budete budovat svaly efektivněji – to znamená větší nárůst svalů a síly2.

S pravidelnou suplementací HMB budete budovat svaly a sílu a zároveň snížíte rozpad bílkovin po tréninku. Jak se bude vaše čistá svalová hmota zvyšovat, zlepšíte také svůj metabolismus a budete schopni posunout vaše tréninky na další úroveň. Studie ukazují různý vliv suplementace HMB podle úrovně jednotlivých sportovců a druhu cvičení, takže si je pojďme projít jeden po druhém.

2. Síla

Jedna studie porovnávala výsledky u žen s nadváhou a sedavým zaměstnáním před a po šesti týdnech suplementace HMB. Ačkoliv se objevilo snížení váhy a tuku v průběhu výzkumu u skupiny, která užívala HMB, výrazný dopad byl vidět především na silovém výkonu po 6 týdnech (bez předchozích tréninků v posilovně)3. Tato studie prokázala, že HMB může zvýšit sílu i bez tréninku, i u lidí s nadváhou a sedavým zaměstnáním3.

Z HMB budou nejvíce profitovat lidé, kteří se s intenzivním tréninkem (jako je například vzpírání) setkávají poprvé. Protože nový vysoce intenzivní trénink zvyšuje pravděpodobnost poškození svalů, které je potřeba opravovat, HMB může mít velmi pozitivní vliv. Existuje také několik studií, které zaznamenaly zvýšení množství čisté svalové hmoty a síly, ale to je pravděpodobně důsledkem kombinace nového tréninku a suplementace1.

3. Regenerace

Ti, kteří se snaží zvýšit svou sílu a dostat své svaly k hypertrofii (růst svalů), pravděpodobně podstupují intenzivní aktivity, které vedou k poškození svalů. Tento typ tréninku vede k bolestem svalů a delší regeneraci. Zkušení sportovci, kteří tento trénink podstupují, mohou použít HMB pro snížení bolesti, poškození a zkrácení potřebné doby regenerace pro zlepšení svalové proteinové syntézy a zpomalení procesu rozpadu bílkovin. HMB umožňuje těmto sportovcům trénovat častěji a rychleji zaznamenat pozitivní výsledky1.

4. Aerobní vytrvalost

Studie u malé skupiny elitních veslařů porovnávala vliv HMB na vytrvalostní kardiovaskulární trénink. 12 týdnů suplementace HMB zvýšilo u sportovců VO2 max (aerobní vytrvalost) a snížilo množství tělesného tuku4. Studie také ukázala, že suplementace HMB může mít rovněž pozitivní vliv na maximální anaerobní sílu4.

5. Kontrola hmotnosti

Hlavním benefitem HMB je jeho schopnost vytvořit pozitivní svalovou bilanci – to znamená, že budujete více svalů, než štěpíte1. Z toho důvodu může užívání HMB při omezení kalorií při hubnutí pomoct chránit čistou svalovou hmotu a zacílit na tuk. To může být užitečné pro lidi, kteří se snaží zhubnout bez ztráty svalů.

Další slibná studie, která se zaměřila na změnu hladiny HMB při stárnutí, ukázala, že existuje obecné snížení hladiny HMB při stárnutí (spojené se ztrátou svalů)5. Studie také zjistila, že jednotlivci s vyšší hladinou HMB měli větší množství svalové hmoty a síly než ti s nižší hladinou5.

Celkově se zdá, že pozitivní účinky HMB jsou spojeny s intenzitou tréninku a úrovní sportovce. Skupina, která vykázala nejvýraznější zlepšení při užívání HMB, jsou trénovaní sportovci, kteří podstupují intenzivní a náročné tréninky, které by jinak poškozovaly jejich svalovou hmotu6. Ačkoliv existují důkazy o zvýšení síly u skupin, které se s odporovým tréninkem setkávají poprvé, suplementace HMB může být méně efektivní u příležitostných sportovců nebo u někoho, kdo nepodstupuje příliš náročné tréninky7.

Shrnutí

HMB pravidelně vykazuje pozitivní účinky u těch, kteří se se vzpíráním setkávají poprvé, a u těch, kteří výrazně zvyšují intenzitu svého tréninku, díky ochraně před poškozením svalů1. U výborně trénovaných jedinců, kteří se při tréninku nedostávají na hranice svých možností, je výsledný efekt menší.

Jak HMB funguje?

HMB je produkován v těle z aminokyseliny leucinu. Když je dostupný v dostatečně vysoké koncentraci, zrychluje regeneraci svalů po dlouhém nebo intenzivním cvičení1. Mnoho studií také ukázalo různé stupně zmírnění bolesti a rychlejší regeneraci při pravidelném užívání HMB.

Jaké potraviny obsahují HMB?

Protože HMB vzniká z leucinu, pro zvýšení příjmu byste se měli soustředit na potraviny, které jsou bohaté na leucin. Vysoký podíl leucinu můžete najít v potravinách s vysokým obsahem bílkovin, ať jde o živočišné nebo rostlinné zdroje8. Mezi ty patří:

  • Vejce
  • Sýr
  • Ryby
  • Sójový proteinový prášek
  • Spirulina

Čím vyšší je množství leucinu ve vaší stravě, tím více HMB získáte, ale jen zhruba 5 % leucinu je přeměněno na HMB. Z toho důvodu jsou suplementy s HMB nejefektivnějším způsobem, jak ho dostat do své stravy.

Typy suplementů HMB

HMB suplementy jsou dostupné v podobě prášku i kapslí. Někdy je HMB kombinován s vápníkem (HMB-CA) a jindy je považován za „volnou kyselinu“ neboli HMB-FA1. Většina produktů na trhu jsou ve formě HMB-CA, ale některé výzkumy ukazují, že ve formě volné kyseliny (FA)  funguje rychleji a může se v budoucnu stát populárnější volbou1. Někdy je HMB prodáván v kombinaci s kreatinem kvůli vzájemným doplňujícím efektům.

Kdy HMB užívat

Několik různých výzkumů podporuje teorii, že nejlepšího účinku suplementace HMB je dosaženo, pokud pravidelně užíváte HMB doplňky stravy dva týdny před změnou nebo zintenzivněním vašeho tréninku1.

  • Doporučené dávkování: 3 g HMB-CA, alespoň hodinu před intenzivním tréninkem.
  • Loading fáze: 1 g, 3x denně po dobu dvou týdnů před začátkem nového tréninku nebo zvýšením intenzity stávajícího tréninku
  • HMB-FA: 1-2 g, 30-60 minut před tréninkem

Doporučené dávkování je 3 g HMB-CA alespoň hodinu před intenzivním tréninkem, ale ideální je „nabíhání“ v podobě 1 g třikrát denně po dobu dvou týdnů před změnou tréninku nebo jeho intenzity1. HMB-FA funguje rychleji, takže můžete užívat 1-2g dávky v době 30-60 minut před tréninkem1.

Když užíváte HMB se sacharidy nebo jako součást jídla, může trvat déle, než bude dostupný pro zpracování v těle. Z toho důvodu, pokud konzumujete HMB společně se sacharidy, užívejte zhruba 2 hodiny před tréninkem1.

Co si z článku odnést

HMB je efektivní suplement pro ty, kteří chtějí zlepšit regeneraci po vysoce intenzivním tréninku – po vzpírání i vytrvalostním tréninku. Pomáhá zlepšit růst a ochranu svalové hmoty a síly a může být užitečný při shazování váhy1,5.

Nejsou pozorovány žádné vedlejší účinky a dokonce existují ještě další pozitivní účinky, pokud HMB kombinujete s jinými suplementy – například kreatinem. Pokud delší dobu pociťujete bolesti svalů a máte problém dosáhnout výsledků, které byste chtěli, zkuste HMB a změňte svou rutinu, aby se pro vás stala větší výzvou.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Wilson, J. M., Fitschen, P. J., Campbell, B., Wilson, G. J., Zanchi, N., Taylor, L., … & Ziegenfuss, T. N. (2013). International society of sports nutrition position stand: beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB). Journal of the International Society of Sports Nutrition10(1), 6.
  2. Jówko, E., Ostaszewski, P., Jank, M., Sacharuk, J., Zieniewicz, A., Wilczak, J., & Nissen, S. (2001). Creatine and β-hydroxy-β-methylbutyrate (HMB) additively increase lean body mass and muscle strength during a weight-training program. Nutrition17(7-8), 558-566.
  3. Hashempour, A., Hooshmand, S., Tabesh, M. R., & Alizade, Z. (2019). Effect of 6-week HMB (beta-hydroxy-beta methylbutyrate) Supplementation on Muscle Strength and Body Composition in Sedentary Overweight Women. Obesity Medicine, 100115.
  4. Durkalec-Michalski, K., & Jeszka, J. (2015). The efficacy of a β-hydroxy-β-methylbutyrate supplementation on physical capacity, body composition and biochemical markers in elite rowers: a randomised, double-blind, placebo-controlled crossover study. Journal of the International Society of Sports Nutrition12(1), 31.
  5. Kuriyan, R., Lokesh, D. P., Selvam, S., Jayakumar, J., Philip, M. G., Shreeram, S., & Kurpad, A. V. (2016). The relationship of endogenous plasma concentrations of β-Hydroxy β-Methyl Butyrate (HMB) to age and total appendicular lean mass in humans. Experimental gerontology, 81, 13-18.
  6. Wilson, J. M., Lowery, R. P., Joy, J. M., Walters, J. A., Baier, S. M., Fuller, J. C., … & Duncan, N. M. (2013). β-Hydroxy-β-methylbutyrate free acid reduces markers of exercise-induced muscle damage and improves recovery in resistance-trained men. British Journal of Nutrition110(3), 538-544.
  7. Rowlands, D. S., & Thomson, J. S. (2009). Effects of β-hydroxy-β-methylbutyrate supplementation during resistance training on strength, body composition, and muscle damage in trained and untrained young men: A meta-analysis. The Journal of Strength & Conditioning Research23(3), 836-846.
  8. United States Department of Agriculture. Nutrient Lists – Leucine. Retrieved July 17, 2019, from https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/index
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein