Zpět na hlavní obsah
Trénink

Fitness „pomůcky“ 

Fitness „pomůcky“ 
Adéla Rybová
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Adéla Rybová

Cvičíte už s nějakou zátěží? Praktikujete například vzpírání, strongman discíplíny či jiné silové sporty? A používáte při tom nějaké „pomůcky“? Pojďme si říct, kdy je vhodné tyto věci začít používat a kdy je to naopak zbytečné a jaké tyto věci mají vůbec funkci.

V tomto článku si spíše rozebereme konkrétní „pomůcky“, které pomáhají sportovcům v jejich maximálních výkonech a jejich funkce, než nějakou obecnou charakteristiku. Co si však ale řekneme, je to, že potřebujete poslouchat vlastní tělo. Děláte dřepy a bolí vás koleno? Víte, že s tím není něco v pořádku? Máte artrózu, přetížené hamstringy, zkrácené achilovky? Pak nevidím jediný důvod, proč byste tělu nedopomohli bandáží. Ulevíte přetíženému svalstvu a navíc bude koleno v teplo a zafixované. Pokud však nemáte žádné problémy s provedením cviku a máte u toho stále perfektní techniku, nevidím naopak důvod si pomůcku brát. Neměli bychom si na tyto věci totiž jen tak zvykat, ale spíše učit tělo spolehnout se na sebe (avšak do té zdravé míry, kdy je schopno toto zvládnout).

Nyní si tedy jdeme ukázat jednotlivé příklady a v jakém sportu je nejčastěji můžeme vidět.

Fitness opasek – použitím tohoto opasku jednoznačně pomůžete tělu lépe udržet střed těla (neboli core). Správné držení těla je důležité k nepřetížení bederní páteře. U těžkých vah či slabých vnitřních břišních svalů je však těžké svůj core dokonale držet a zaručit tak bezproblémové provedení cviku.

Opasek můžete najít i na našem e-shopu:

https://www.myprotein.cz/protein-accessories/kozeny-fitness-opasek/10637016.html 

Vzpěračské boty- vzpěračské boty můžeme využít ve velkém spektru silových cviků. Dokáží nás totiž posunout za hranice naší mobility kotníků a naprosto perfektně nám zpevnit nohu. Respektivně tam, kde schopnosti našeho těla momentálně končí, tak nám jistě mohou pomoci. Jelikož má tato bota zvýšenou patu, zmenší se tak úhel mezi chodidlem a holení kostí při tom nejhlubším dřepu, který například využijete při vzpěračských disciplínách.

Trhačky- využití trhaček je jednoznačný, a to – šetření úchopu a předloktí. Můžeme je použít například při mrtvých tazích či jiných tahových cvikách. Pokud totiž chcete cvičit jinou svalovou partii než předloktí (které je ovšem ale také velmi důležité – hlavně pro strongmany), je zbytečné se limitovat sílou svého úchopu, když silově má vaše tělo navíc. Chcete-li tedy nechat předloktí odpočinout, trhačky doporučuji. Pozor však na kvalitu!

Trhačky najdete i na našem e-shopu:

https://www.myprotein.cz/protein-accessories/figure-8-fitness-opasek/10637017.html https://www.myprotein.cz/protein-accessories/polstrovane-popruhy-ke-vzpirani/10530065.html 

Mozolníky – nedílnou součástí vybavení všech, kteří cvičí na hrazdě a potřebují si uchránit svoje dlaně od utržených mozolů. Ať už jste gymnasta či jiný sportovec, mozolníky se pro jejich funkčnost určitě vyplatí. Ubrání totiž přímému kontaktu mezi vaší dlaní a mezi hrazdou, tím pádem utržení mozolu by se nemělo tak snadno vyskytnout.

Bandáže- o těch jsme již trošku zmínila. Ať už se jedná o bandáže na kolena, lokty, lýtka. Funkce je jasná – prohřát oblast, kde se bandáž nachází a pořádně ji zpevnit. V současné době se vyrábějí 3 tloušťky (3mm, 5mm, 7mm). Každá tloušťka má své využití. 3mm se většinou doporučuje na dynamické a rychlé věci (nejmenší zpevnění). 5mm se využívá při kombinaci funkčního fitness + vzpírání (tudíž střední úroveň zpevnění, abyste byli schopni jak vykonat pohyby spojené s funkčním fitness, tak zvednout nějaké určité váhy). A poslední tloušťka 7mm se vyloženě využívá na vzpírání (největší úroveň zpevnění).

Goat tape- elastický tejp určený k různým oblepením dlaně. Ať už si potřebujete zalepit jednotlivé prsty nebo třeba celou dlaň, goat tape je určitě výborná možnost. Slouží proti dřeninám, spáleninám, mozolům na prstech. Tento tejp se nevyužívá na hrazdě, ale ostatních disciplínách jako je lano (spáleniny z přímého kontaktu kůže s provazem – když se vám například podsmekne dlaň), vzpírání (ano, i z neustálého držení činky máme často mozoly a ztvrdlou kůži), kdy pružnost tejpu nijak neomezuje vám, jako jedinci, s činkou jakkoliv manipulovat. Může se také použít, když máte již nějakou vzniklou odřeninu, která je ještě náchylná na otevření během cvičení.

Takže nejdříve si řekněte svá pro a proti při použití těchto věcí a pokud vám opravdu pomohou, tak směle do toho! :-)

Adéla Rybová
Autor a expert
Zobrazit profil Adéla Rybová
Adéla je studentkou střední umělecké školy, kde se věnuje fotografické činnosti. Současně působí jako trenérka v Hradci Králové. Téměř veškerý svůj čas věnuje studiu v oblasti sportu, výživy a coachování. Zúčastnila se již řady kurzů jako je například Strength&Conditioning od společnosti EpiCertification. Adéla zároveň působí jako atlet a účastní se nejrůznějších soutěží Funkčního Cvičení. Více o její činnosti naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/adela_rybova. Kromě psaní článků o motivaci či psychologii ve sportu, výživě či tréninku, jsou jejími zálibami fotografování, dobrovolnictví, příroda, cestování, čas strávený mezi zvířaty a čtení.
myprotein