Doprava zdarma od 1500 Kč Bezkonkurenční kvalita Slevy až 46% v aplikaci Získej 400 Kč? NOVÁ KOLEKCE
Tatiana Žideková x Myprotein
SLEVA 40% NA SUPLEMENTY NA HUBNUTÍ | APLIKUJE SE AUTOMATICKY

+ DÁRKY OD 1300KČ A 2200KČ ZDARMA


NAKUPOVAT
STRAVA

Nejlepší veganské zdroje vápníku

Monica Green
Published: 10. 09. 2022 Autor: Monica Green
Autor a expert

Pro ty, kteří jsou na veganské stravě, může být konzumace dostatku vápníku docela problém, jelikož spousta nejlepších potravinových zdrojů vápníku je z rodiny mléčných výrobků – mléko, sýr a jogurt. Ale existují i rostlinné zdroje vápníku. Tenhle článek vysvětlí, proč je vápník důležitý, a poradíme vám nejlepší zdroje vápníku pro vegany.

Co je vápník?

Vápník je minerál zapojený do spousty tělesných funkcí, včetně udržování zdravých kostí, zubů, svalů a nervů. 1 Doporučená denní dávka vápníku pro dospělé je 700mg. 1 Typicky ho najdeme v mléčných výrobcích, ovoci, zelenině, ořechách a semínkách.

Jaké jsou benefity vápníku pro vegany?

V tradiční stravě většinu vápníku získáváme ze zdrojů jako je mléko, jogurt a sýr. A jelikož vegani se mléčným výrobkům potřebují vyhýbat, může být těžší přijmout doporučené denní množství 700mg. A co víc, veganské zdroje vápníku jako špenát, sušené ovoce, fazole, semínka a ořechy obsahují oxaláty, což redukuje množství vápníku, které z nich tělo může přijmout. 1 A tudíž rostlinné alternativy k mléčným výrobkům obohacené o vápník budou pro vegany nejlepší možností.

Hlavní funkcí vápníku v těle je jeho role ve zdraví kostí a zubů, zhruba 99% vápníku najdeme v kostech. 2 Vápník potřebujeme pro růst a udržování kostry a dlouhodobý nedostatek vápníku, především v období vývoje, může vést ke zvýšenému riziku osteoporózy. 3

Zbytek vápníku v těle najdeme v krvi, svalech a dalších tkáních, které hrají důležitou roli ve svalových kontrakcích, vazodilataci a nervovému přenosu. 4

Nejlepší veganské zdroje vápníku

1. Sójové mléko (obohacené o vápník) – 119mg na 100ml

Sójové mléko je nejenom dobrým zdrojem vápníku, ale má také méně kalorií než kravské mléko – 28kcal na 100ml. Ve 300ml sójového mléka obohaceného o vápník najdeme zhruba 314mg vápníku.

2. Ovesné mléko (obohacené o vápník) – 120mg na 100ml

Ovesné mléko je zdrojem vlákniny – 1g na každých 100ml – a stejně tak manganu – stopového minerálu, který hraje roli ve formování kostí, srážení krve a metabolismu. Ve 300ml vápníkem obohaceného ovesného mléka najdeme zhruba 341mg vápníku.

3. Mandlové mléko (obohacené o vápník) – 120mg na 100ml

Mandlové mléko je nízkokalorickou alternativou k ovesnému mléku se 14 kcal na 100ml. Je také zdrojem vitamínů D, E a B12. Ve 300ml vápníkem obohaceného mandlového mléka najdeme zhruba 341mg vápníku.

4. Rýžové mléko (obohacené o vápník) – 88mg na 100ml

Rýžové mléko je dobrým zdrojem sacharidů, najdeme v něm 28g na 300ml. Proto bude dobrou volbou po tréninku, jelikož nám pomůže doplnit hladinu glykogenu. Rýžové mléko také obsahuje železo, B12 a fosfor, které pomáhají s produkcí energie. 300ml vápníkem obohacené rýžové mléko obsahuje zhruba 249mg vápníku.

5. Tofu (obohacené o vápník) – 350mg na 100g

Čtvrtka cihly tofu obohaceného o vápník (116g) obsahuje 406mg vápníku a zhruba 97 kalorií. Také obsahuje 9,4g bílkovin, 5,5g tuku a 2,3g sacharidů. Tofu také obsahuje řadu minerálů jako fosfor a mangan.

6. Sójový jogurt (obohacený o vápník) – 120mg na 100ml

Typická porce 125g vápníkem obohaceného sójového jogurtu obsahuje 150mg vápníku spolu s 4g bílkovin, 13,4g sacharidů a 2,5g tuku. Je také zdrojem hořčíku.

7. Kapusta – 150mg na 100g

80g porce kapusty obsahuje 130mg vápníku. Obsahuje také 2,8g vlákniny a je skvělým zdrojem vitamínu C. Také obsahuje vitamíny E, B9 a selen.

8. Špenát – 119mg na 100g

80g špenátu obsahuje asi 95mg vápníku. Špenát je skvělým zdrojem vitamínu K a C a hořčíku.

9. Brokolice – 44mg na 100g

80g porce vařené brokolice obsahuje asi 44mg vápníku. Je také velmi bohatá na vitamín K a C a obsahuje 3g vlákniny na porci.

10. Ostružiny – 41mg na 100g

80g porce ostružin je zhruba hrst nebo 9-10 ostružin. 80g ostružin obsahuje 32,8mg vápníku a je zdrojem vitamínů C, E, B9 a hořčíku. Ta samá porce je také bohatá na vlákninu – 5,3g.

11. Chia semínka – 523mg na 100g

1 polévková lžíce chia semínek je zhruba 10g a obsahuje 52mg vápníku a 4g vlákniny. Chia semínka jsou zdrojem zdravých tuků včetně omega 3.

12. Brazilské ořechy (pouze jádro) – 176mg na 100g

Průměrná porce brazilských ořechů je 25g neboli asi 5 ořechů a poskytne nám 44mg vápníku. Brazilské ořechy jsou bohaté na tuky a kalorie, 25g obsahuje 177kcal a 17g tuku. Brazilské ořechy jsou excelentním zdrojem selenu a dobrým zdrojem hořčíku, fosforu a vitamínu E.

13. Mandle (se slupkou) – 268mg na 100g

Průměrná porce je 10-12 mandlí neboli 10g, což obsahuje 26,8mg vápníku a 58 kalorií. Mandle navíc obsahují vitamíny E, B7, fosfor a hořčík.

Nejlepší veganské doplňky stravy s vápníkem

Veganský A-Z multivitamín

The Vegan Multivitamín A-Z obsahuje 22 různých vitamínů a minerálů, každá porce obsahuje 120mg vápníku. Vzít si dvě kapsle je snadným a pohodlným způsobem, jak zvýšit váš příjem vitamínů a minerálů.

Co si z článku odnést

Ačkoliv pro vegany může být složitější přijmout dostatek vápníku bez konzumace mléčných výrobků, existuje spousta veganských zdrojů. Příkladem můžou být vápníkem obohacené alternativy mléka, ovoce, zelenina, ořechy a semínka. Doporučuje se, aby dospělí konzumovali 700mg vápníků denně pro zdravé kosti, zuby, svaly a nervovou funkci.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.
Monica Green
Monica Green Autor a expert
Originally from London, Monica graduated with a degree in Philosophy from the University of Leeds, where she honed her writing skills at a popular student news website and discovered her passion for weight training. Now, she’s proud to combine her love of fitness with her talent for storytelling. Outside of work, Monica enjoys cooking, exploring new restaurants, and discovering scenic walking routes.

    1. Bda.uk.com. 2022. Calcium. [online] Available at: <https://www.bda.uk.com/resource/calcium.html> [Accessed 12 July 2022].

    2. Flynn, A. (2003). The role of dietary calcium in bone health. Proceedings of the Nutrition Society, 62(4), 851-858.

    3. Zhu K, Prince RL. Calcium and bone. Clin Biochem. 2012 Aug;45(12):936-42. doi: 10.1016/j.clinbiochem.2012.05.006. Epub 2012 May 17. PMID: 22609892.

    4. Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Washington (DC): National Academies Press (US); 1997. 4, Calcium.

Související příspěvky