Zpět na hlavní obsah
Strava

Studie spojují kávu s množstvím tělesného tuku a tučná jídla se soustředěním | Nejlepší studie tohoto týdne

Studie spojují kávu s množstvím tělesného tuku a tučná jídla se soustředěním | Nejlepší studie tohoto týdne
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Chceme vám pomoci zůstat na vrcholu vašeho výkonu, a proto si myslíme, že je důležité sdílet nejnovější studie z oblasti sportovní výživy a tréninku. Odneste si z toho, co chcete, ale vždycky tu je něco nového a zajímavého, o čem můžete číst.

Tento týden jsme se podívali na to, jestli vás konzumace kávy může udržet štíhlé, a jestli díky tučným jídlům ztrácíte soustředění. Tak pojďme zjistit víc.

Může káva snížit tělesný tuk?

Všichni víme, že káva může mít spoustu benefitů jakožto pre-workout nebo pomůcka, co nám pomůže přežít těžký den. O čem se však často debatuje, je to, zda je káva dobrá pro naše celkové zdraví. Tato studie možná nalezla odpověď alespoň na to, jaký vliv má na tělesný tuk.

Podle vědců, kteří zkoumali výsledky z National Health and Nutrition Examination Survey provedený Centre for Disease Contol (CDC) v USA, ženy, které pijí 2-3 šálky kávy denně mají tendenci mít nižší celkový tělesný a břišní tuk v porovnání s těmi, které jí pijí méně. 1

Výsledky ukázaly, že procento tělesného tuku u žen ve věku 22-44 bylo v průměru o 3,4% nižší než u těch, které nepily 2-3 šálky kávy denně. Tento rozdíl byl ještě větší u žen ve věku 44-69 let, kde bylo procento tělesného tuku nižší o 4,1%.

Pokud nezvládáte 2-3 šálky kofeinu denně, nedělejte si starosti – studie zjistila, že nezáleží na tom, zda káva byla s kofeinem nebo bez kofeinu, výsledky byly stejné.

Pokud jste muž, možná budete pozorovat menší rozdíly, jelikož muži ve věku 22-44 let měli procento tělesného tuku nižší pouze o 1,4% oproti těm, kteří kávu nepili.

Vědci se domnívají, že důvod stojící za nižším procentem tělesného tuku, má kořeny v bioaktivních složkách v kávě, které regulují váhu.

Pamatujte, že ačkoliv jsou tyto výsledky zajímavé, nutriční studie jako tyto nemohou být definitivně považovány za důkaz, že káva byla skutečně tím, co ovlivnilo tělesný tuk. Nižší procento tělesného tuku mohlo být způsobeno něčím jiným, co měli milovníci kávy společného, možná třeba zvýšenou fyzickou aktivitou?

Každopádně výsledky jsou to zajímavé – takže pokud jste potřebovali výmluvu, proč si uvařit kávu, právě jsme vám ji dali.

Tučná jídla a soustředění

Naše životy se v poslední době hodně změnily a nelze popřít, že spousta z nás pociťuje účinky karantény. Práce z domu a žádná socializace nás možná donutily více sahat po dobrotách. Ale mohou tyto tučné potraviny ovlivňovat soustředění?

Podle nové studie může konzumace jídla s vysokým obsahem tuku ovlivnit vaši schopnost se soustředit na daný úkol. Vědci testovali pozornost 51 žen poté, co snědly jídlo bohaté na nasycené tuky, a poté po stejném jídle, ve kterém byl ale nasycený tuk nahrazený nenasyceným.

Výsledky ukázaly, že účastníce si vedly mnohem lépe po jídle bohatém na nenasycené tuky. Vědci byli zejména překvapeni tím, do jaké míry dokázalo pouhé jedno jídlo ovlivnit pozornost těchto žen.

Je dobré mít na paměti, že obě tato jídla byla bohatá na tuky – ale rozdílné tuky. Bylo by zajímavé pozorovat rozdíl mezi jídlem s vysokým obsahem tuku a nízkotučným jídlem.

Všichni asi známe ten pocit únavy po velkém tučném jídle – a teď to dává smysl. Nezapomeňte však, že dostatečné množství tuku ve stravě je nutné a zcela se vyhýbat jedné určité makroživině není správné řešení.

Pokud máte problémy s koncentrací v práci, možná by stálo zato vyzkoušet nízkotučnou snídani a oběd a pozorovat, zda pocítíte rozdíl.

Co si z článku odnést

Strava je nejen v tomto období skvělým způsobem, jak si udržet progres, s čímž vám, doufáme, tyto studie pomohou.

Ačkoliv je těžké něco definitivně prokázat na poli výživy (protože nás ovlivňuje tolik faktorů spojených se životním stylem), je zajímavé pozorovat, jestli pro vás tyhle malé změny mohou znamenat rozdíl.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Cao, C., Liu, Q., Abufaraj, M., Han, Y., Xu, T.,Waldhoer, T., … & Smith, L. (2020). Regular Coffee Consumption Is Associated with Lower Regional Adiposity Measured by DXA among US WomenThe Journal of Nutrition.
  2. Madison,A,.Belury,  M., Andridge, R., Shrout, M., Renna, M., Malarkey, W., Bailey, M., Kiecolt-Glaser, J. (2020) Afternoon distraction: a high-saturated-fat meal and endotoxemia impact postmeal attention in a randomized crossover trial. The American Journal of Clinical Nutrition

 

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein