Recepty

Čočkový dahl z jednoho hrnce a domácí naan | Jednoduché vegan recepty

Tenhle veganský recept z jednoho hrnce bude jedničkou mezi vašimi obědy.

Ať už se stravujete kompletně vegansky anebo jen chcete obměnit tradiční kuře s rýží, tenhle vynikající čočkový dahl jednoznačně zpestří váš jídelníček.

Je dělaný z červené čočky, která je plná bílkovin a vlákniny, stejně tak jako základních živin jako jsou například vitamíny skupiny B, železo, draslík a zinek – ideální na doplnění denních potřeb.

A pokud máte víc času, proč se neodměnit ještě těmito neuvěřitelnými domácími naan chleby. Jsou úžasně jednoduché, zcela vegan a při obědové pauze vám je budou všichni kolegové závidět.

Počet porcí: 4

Ingredience

Na čočkový dahl:

  • 2 lžíce 100% kokosového oleje
  • 1 cibule (nakrájená)
  • 1 střední kousek zázvoru (nastrouhaný)
  • 3 stroužky česneku (utřeného)
  • 1 a ½ lžíce kurkumy
  • 1 a ½ lžíce kmínu
  • 15 lžic kari prášku
  • 300g červené čočky (propláchnuté)
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • Koriandr na ozdobu

Na domácí naan:

  • 200g hladké mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 250g bílého rostlinného jogurtu

Postup

  1. Nejprve na mírném ohni ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej. Až se rozteče, přidejte cibuli, zázvor a česnek a za občasného míchání opékejte 3-4 minuty.
  2. Zatímco budete čekat, připravte si vývar – rozpusťte zeleninový bujón v 1200 ml vroucí vody. Dejte stranou.
  3. Poté přidejte do hrnce kurkumu, kmín a kari a minutu míchejte.
  4. Přidejte čočku a zamíchejte tak, aby se všechny ingredience v hrnci propojily. Pak přidejte rajčata a promíchejte.
  5. Nyní opatrně přilijte vývar a pomalu míchejte, aby se vše spojilo. Zmírněte žár, přikryjte pokličkou a nechte 30 minut probublávat.
  6. Zatímco budete čekat, začněte si připravovat naan. Do mísy dejte mouku, sůl, prášek do pečiva a jogurt a dobře promíchejte, než vznikne těsto.
  7. Pomoučete si vál nebo pracovní plochu a rukama prohněťte těsto, ze kterého následně vytvořte bochník. Pomocí ostrého nože rozkrojte na stejně velké kousky – my jsme udělali 8 mini naanů, ale můžete rozdělit i na čtvrtiny a vytvořit tak 4 velké.
  8. Z každé části těsta zformujte rukama placku a dávejte je postupně po jedné na pánev. Opékejte každou pár minut, dokud trochu nevyskočí a nezezlátne.
  9. Jakmile se váš čočkový dahl z jednoho hrnce dovaří, dobře zamíchejte a podávejte s rýží. Ke každé porci přidejte mini naan a ozdobte koriandrem.

Nutriční informace na jednu porci:

Čočkový Dahl Naan
Kalorie 191 144
Sacharidy 14.3g 19.2g
Bílkoviny 8.5g 3.1g
Tuky 9g 5.4g


Lauren Dawes

Lauren Dawes

Autor a expert

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.


Dosáhněte Vašich cílů s Myprotein a ušetřete s našimi aktuálními slevami zde! KUP TEĎ