Zpět na hlavní obsah
Trénink

Věda stojící za motivací ke cvičení

Věda stojící za motivací ke cvičení
Evangeline Howarth
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Poslední rok nebyl lehký po všech stránkách, ale neustále zavřená fitness centra možná zamávala s vaší motivací ke cvičení. Ať už jste motivaci ztratili nebo ji nikdy neměli, pokusíme se vám pomoci díky vědě.

Podívali jsme se na to, co stojí za motivací, abyste ji mohli naplno využít. Tak se na to pojďme podívat.

Oblečte si sportovní oblečení

Tak jsme si zvykli cvičit v pyžamu, že se vám do sportovního oblečení třeba moc nechce. Ale může to být klíčem k úspěchu.

The Journal of Experimental Social Psychology vydal studii z roku 2012 popisující fenomén, že to, jak jsme oblečení, má vliv na to, jak se cítíme.

Lidé si vedli lépe v testu pozornosti, když na sobě měli doktorský plášť oproti tomu, když měli plášť malířský, což naznačuje, že oblečení může také pozměnit to, jaký podáváme výkon. 1

To se může hodit, když potřebujete motivaci ke cvičení – a dává to smysl. Všichni se cítíme línější v županu a profesionálnější v obleku, takže proč bychom neměli být více namotivovaní ve sportovním oblečení? Oblečte si legíny a tílko a budete se cítit připravenější.

Co dalšího kromě oblečení potřebujeme?

Vyzkoušejte fitness aplikace

V roce 2018 existovalo 320 000 fitness aplikací.

Lidé fitness aplikace milují z dobrého důvodu. Mohou být skvělým způsobem, jak sledovat váš progres, a zároveň poskytují solidní rutinu.

Jedna studie ukázala, že uživatelé fitness aplikací zvýšili svou sílu o 3,2% a frekvence tréninku se u nich zvýšila o 3,8%. 2

Užívání aplikací však nemusí být tou nejlepší cestou z dlouhodobého hlediska. Je dobré mít stále na mysli svůj cíl, stanovit si rutinu a připomínat si cvičit. Ale skoro 49% lidí přestalo aplikace během studie používat – takže z dlouhodobého hlediska nemusí aplikace na motivaci příliš pomáhat.

Fitness aplikace jsou ale i tak skvělým způsobem, jak nastartovat váš tréninkový režim. Skvělou věcí na nich je to, že mohou váš trénink přeměnit na takovou hru: dodávají očekávání a uspokojení z odměny, což vás také může namotivovat.

Existuje spousta aplikací, kterými se můžete inspirovat při zkoušení nových tréninků – stejně tak jako celá řada tréninkových videí, které u toho můžete sledovat na YouTube.

Odměňte se

Psy odměňujeme za správné chování, ale když přijde řada na nás, odměny už tak časté nejsou.

Studie z The Journal of Personality and Social Psychology poukazuje na to, že okamžité odměny v práci více motivují lidi než ty, které přijdou až později. 3 Pokud odměny motivují lidi, aby si dobře vedli v práci, určitě mohou motivovat i ke cvičení.

Ukázalo se, že odměnit se okamžitě po splnění úkolu má pozitivní efekt na danou činnost, kterou vykonáváte pravidelně. Mentálně si spojit odměnu s daným úkolem také pomáhá.

Takže hned jak opustíte fitko nebo docvičíte doma, udělejte si lahodný shake, dejte si sušenku nebo nějaký relax. Propojte si tyto odměny s cvičením a uvidíte, že budete se těšit i na cvičení.

A co když odměny nebudou fungovat?

Použijte strach jako motivaci

Pokud něco motivuje lidí více než sušenka, je to to, když sušenku nedostanou. Ačkoliv možná ještě větší motivací je sušenku mít a bát se, že vám ji někdo vezme.

Použití trochy strachu (ve zdravé míře) může být skvělým způsobem, jak se motivovat ke cvičení.

Může to zvýšit výkon – například krysy podávají lepší výkon, když mají strach z trestu. 4 Takže, také vás víc motivuje strach než touha?

Abyste tenhle způsob mohli využít u cvičení, bude potřeba disciplína a možná něčí pomoc, jako od vašeho fitness parťáka. Například jim budete muset dát 50 Kč za každý vynechaný trénink. To by vás mohlo motivovat zvednout se z gauče.

Cvičte venku

Říká se „změň, co můžeš, přijmi, co nemůžeš“ – a s tím, jak se fitka zavírala během posledního roku, spousta z nás musela hledat způsoby, jak se adaptovat.

Takže co jsme změnili?

V Německu se četnost venkovních tréninků zvýšila o 29% a vnitřních tréninků snížila o 35% od února do března 2020.

Cvičení venku nabízí spoustu benefitů, co se týče motivace. Může zlepšit náladu a hladinu energie a pomoci vám cítit se více ve spojení s okolním světem. 5

A když máte lepší pocit z prostředí, budete mít lepší pocit i z cvičení.

Takže pokud nemůžete změnit svou tréninkovou rutinu, zkuste změnit místo, kde cvičíte, a získejte tak motivaci zpátky. Taková změna, i když jen malá, na ni může mít velký vliv.

Co si z článku odnést

Pokud nevíte, jak se namotivovat ke cvičení, pamatujte, že můžete měnit ostatní věci, které se cvičením souvisí. To může zahrnovat třeba sportovní oblečení, fitness aplikace nebo videa, systém odměn nebo prostředí.

To jsou nejen efektivní motivátory, ale navíc jsou vědecky potvrzené.

1. Adam, H & Galinsky, A.D. (2012) Enclothed cognition. Journal of Experimental Social Psychology. Volume 48, Issue 4, 918-925

2. Maria D. Molina & S. Shyam Sundar (2020). Can Mobile Apps Motivate Fitness Tracking? A Study of Technological Affordances and Workout Behaviors, Health Communication, 35:1, 65-74

3. Woolley, K., & Fishbach, A. (2018). It’s about time: Earlier rewards increase intrinsic motivation. Journal of Personality and Social Psychology, 114(6), 877–890.

4. Miller, N. E. (1948). Studies of fear as an acquirable drive: I. Fear as motivation and fear-reduction as reinforcement in the learning of new responses. Journal of Experimental Psychology, 38(1), 89–101.

5. Thompson Coon J, Boddy K, Stein K, Whear R, Barton J, Depledge MH. (2011). Does participating in physical activity in outdoor natural environments have a greater effect on physical and mental wellbeing than physical activity indoors? A systematic review. Environ Sci Technol. 45(5), 1761‐1772.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein