Zpět na hlavní obsah
Trénink

Cvičební trendy, které umřely v devadesátkách

Cvičební trendy, které umřely v devadesátkách
Lauren Dawes
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Lauren Dawes

V roce 2021 se neustále snažíme nacházet nové způsoby, jak cvičit, a novota nové skupinovky ve fitku je vždycky zábava. Ale devadesátky posunuly nové workouty na úplně jiný level. Všechno, co se dalo dělat do rytmu intenzivní taneční hudby, byla výhra.

Takže tady je 5 z největších devadesátkových workoutů, na které jste pravděpodobně už zapomněli, a alternativy z roku 2021.

1. Step Aerobik

Kdo by to byl řekl, že něco tak zdánlivě nudného jako je vystupování a sestupování na/z bedny může být tak ikonickým workoutem? No, bylo tomu tak – step aerobik byl perfektní příležitostí, jak ukázat nový leopardí trikot v kombinaci s novými elasťáky.

Step aerobik byl vytvořen Gin Miller v roce 1989 a zahrnuje vystupování na bednu a následné sestupování z ní, obvykle do rytmu hudby, a někdy v kombinaci s malými činkami v rukou pro extra pálení. Ačkoliv je to v roce 2021 už spíše většinou vzpomínkový workout, na Googlu pravděpodobně stále ještě najdete skupinovky v okolí.

2021 alternativa: staré dobré kardio.

https://www.youtube.com/watch?v=Vml0yS_JM60&feature=emb_logo

2. Tae Bo

Dne 27. března 2001 vydali Train „Drops of Jupiter“ s ikonickým textem „she checks out Mozart while she does Tae Bo“ a pokud to nesvědčí o tom, jak ikonické Tae Bo bylo, pak už nevíme, co ano. Tae Bo bylo vytvořeno v roce 1976 karate a taekwondo expertem Billy Blanksem a kombinuje box, taekwondo a aerobik do jednoho upoceného tréninku.

Tae Bo bylo vcelku intenzivní a určitě se na něm nebudete nudit, ale v roce 2021 narazíte spíš na boxercise cvičení, jelikož lekcí Tae Bo už asi moc není.

2021 alternativa: boxercise

3. Eight Minute Abs (osmiminutové břišáky)

Život v devadesátkách byl hektický a museli jste být efektivní. A proto na scénu přichází osmiminutové břišáky. Tohle cvičení přeměnilo vaše břišáky v oheň za dobu méně než 10 minut za doprovodu nekonečně mnoha povzbudivých slov.

Tohle osmiminutové cvičení bylo tak populární, že bylo v roce 2006 nahráno na YouTube, dávno po svém vzniku, a od té doby nasbíralo 30 milionů zhlédnutí. Vymakání břišáků co nejrychleji a nejbezbolestněji je výhra, takže tohle osmiminutové cvičení stojí za vyzkoušení i v roce 2021.

2021 alternativa: nic. Jsme na vás pyšní, pokud břicho vůbec cvičíte.

4. Cvičební videa s celebritami

Kdysi dávno bylo kupování videokazet s vaší oblíbenou celebritou stojící před kamerou (pravděpodobně v elasťákách), která vám říkala, abyste zapracovali na tom pozadí, docela běžné.

Pravděpodobně si umíte představit, o jakých videích tu mluvíme. Možná dokonce máte pár kazet ještě na půdě, ale my to budeme muset označit za trend z devadesátek. Tyhle celebrity pravděpodobně za své postavy vděčily více než jen 30minutovému aerobnímu cvičení…doporučujeme vám raději následovat program vytvořený kvalifikovaným osobním trenérem.

2021 alternativa: trénink s certifikovaným osobním trenérem.

5. Kolečkové brusle

Dříve to byl jeden z nejvíce trendy způsobů, jak se udržovat fit, ale dnes už se vidí méně často. Spousta z vás ale jistě kolečkové brusle ještě má, tak proč si to kardio trochu nezpestřit.

2021 alternativa: lehký běh.

Co si z článku odnést

Možná některé z těchto trendů úplně neschvalujeme, ale pokud vaším oblíbeným cvičením je step aerobik, pak vám nebudeme stát v cestě. Cokoliv, co vás přiměje se hýbat, je dobré.

 

Lauren Dawes
Autor a expert
Zobrazit profil Lauren Dawes

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.

myprotein