Zpět na hlavní obsah
Trénink

Máte už dost fitness? Jak opět získat motivaci

Máte už dost fitness? Jak opět získat motivaci
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Pokud jste v tomhle všem přestali cvičit, nejste jediní. Televize, jiný režim, stres, je spousta věcí, která vás může vykolejit. My bychom vám rádi dodali nějaký ten adrenalin, abyste opět našli motivaci a mohli se dál posouvat – jak v posilovně, tak mimo ni.

Není to jen o silné vůli nebo o tom to prostě dělat a důvodem, proč necvičíte, není to, že jste líní nebo slabí.

Možná na vás působí vlivy, o kterých jste ani nevěděli, což ale neznamená, že jsou zcela mimo vaši kontrolu. Ve skutečnosti je tomu naštěstí pravděpodobně naopak a vše, co potřebujete, je si to uvědomit a udělat něco proto, aby se to změnilo. To neplatí jenom pro cvičení – můžete to aplikovat na jakoukoliv část vašeho života.

Tak se pojďme podívat na to, jak nastartovat vaši tréninkovou rutinu a začít opět cvičit.

Identifikujte klíčové momenty

Všichni to známe – ten moment, kdy radši místo cvičení zvolíme televizi.

Rozpoznávání těchto okamžiků je prvním krokem k opětovnému nastartování vaší tréninkové rutiny, protože když to zvládnete rozpoznat, můžete se hlouběji zamyslet nad tím, co vás k těmto rozhodnutím vede.

Najděte klíčové momenty, ve kterých si vyberete, že nebudete cvičit, a uvědomte si je. V těchto chvílích myslete na své cíle. Když budete myslet na dlouhodobou spokojenost a úspěch místo toho, abyste mysleli na krátkodobé emoce, pomůže vám to udělat to správné rozhodnutí. Vzpomeňte si na svůj cíl, spojte si ho s daným momentem, a nechte se namotivovat k tomu správnému kroku.

Je daleko pravděpodobnější, že uděláme správnou věc, když budeme myslet na náš dlouhodobý cíl, takže uvědomovat si tyto chvíle je důležité. A ačkoliv je naprosto v pořádku trénink občas vynechat, pamatujte si, že vytrvalost je to, co potřebujete, abyste mohli dosáhnout svých cílů.

Změňte způsob, jakým se sebou komunikujete

Když přijde na změnu návyků, první věc, co musíte udělat, je podívat se sám na sebe. To, co opravdu pomůže, je promluva sám k sobě – co sami sobě říkáte každý den – protože to, jak přemýšlíte, může změnit vaše jednání a vaši celkovou realitu.

To může být důvod, proč se nezvednete z gauče a neuděláte pár dřepů. Když si říkáte, že se vám nechce, že to nemá cenu, protože na to nemáte to správné vybavení, nebo že prostě nechcete – soustředíte se na negativní výmluvy, proč to nemůžete udělat.

Místo toho si do hlavy pusťte trochu pozitivity. Říkejte si hezké věci a říkejte si, co vás dostane z gauče si zacvičit. Když přijde na hledání motivace, to, co říkáte sami sobě, je důležité, ale nemůže to být o někoho jiného – ta slova musí vycházet z vás.

Jste ten, kým se necháte ovlivnit

Lidé kolem vás vás ovlivňují, i když si to možná ani neuvědomujete. Možná si říkáte, že byste si mohli dát pár kliků, ale vaše přítelkyně se vás zeptá, jestli s ní nechcete na něco koukat, a jak byste mohli odmítnout?

No, odmítnout nemusíte, ale můžete místo toho, abyste se nechali rozptylovat od svých cílů, zkusit vyžít takové chvíle k tomu, aby se k vám připojili.

Zeptejte se, jestli si s vámi nechtějí zacvičit, nebo buďte prostě upřímní: řekněte, že místo sledování televize chcete cvičit. Vysvětlete jim, že to je něco, co chcete dělat, a byli byste nadšení, kdyby se k vám připojili.

Pokud nebudou chtít, nevadí, ale snažte se je dostat na svou stranu. Například je přiveďte ke zdravé stravě. Mít kolem sebe lidi, kteří s vámi mohou pracovat na vašich cílech, místo aby pracovali proti nim, vám pomůže uspět.

Říká se, že jsme souhrnem pěti lidí, se kterými trávíme nejvíce času, a to je obzvlášť pravdivé, pokud s těmito lidmi trávíte každý den celý den, takže se je snažte dostat na svou stranu a společně pracujte na svém lepším já.

Zhodnoťte svoje prostředí

Poslední věcí, která vás ovlivňuje, je vaše prostředí. Možná vám vaše práce nebo stav domácnosti brání ve cvičení. Možná nemáte dostatek místa na cvičení. Možná máte ve spíži vždycky sušenky, které musíte uzobávat.

Takže se podívejte na své prostředí. Máte u sebe vždycky telefon, když se nudíte? Rozptyluje vás televize od cvičení? To jsou malé, ale silné věci, které mohou způsobovat, že vypadnete ze zajetých kolejí.

Seznam úkolů je skvělou pomůckou, jak se do těch kolejí zase dostat. Udělejte si seznam cviků, které každý den chcete odcvičit, a odškrtávejte si je, když je splníte. Když si uděláte seznam, jasně uvidíte, co máte udělat, a je tak pravděpodobnější, že to doopravdy uděláte. Psaní na papír je mnohem efektivnější než zapisování si do telefonu, protože když to budete mít na papíře, bude to součástí vašeho prostředí.

Změna prostředí po malých krůčcích vás může ovlivnit víc, než si myslíte, tak to zkuste.

Najděte si, co funguje pro vás

Experimentujte a najděte si to, co funguje pro vás. Identifikujte svoje klíčové momenty a snažte se změnit různé věci, abyste viděli, co funguje, a dělejte změny za pochodu. Není univerzální postup, který funguje pro všechny, ale když si najdete to pravé pro vás, úspěch vás nemine.

A hlavně, nebuďte na sebe tolik přísní. Posledních pár měsíců bylo hodně náročných, také prostě dělejte to, co vás dělá šťastnými a co vás naplňuje.

Co si z článku odnést

Je spousta věcí, která vás a váš tréninkový režim může ovlivňovat, a to je normální. Nejste líní – jen věříte svým vlastním výmluvám, což občas děláme všichni.

Pamatujte si, že když se na věci podíváte z jiné perspektivy, pozměníte vliv vašich přátel, rodiny a vašeho okolí, můžete opět získat motivaci začít cvičit, zlepšit svoje mentální zdraví a dosáhnout fitness cílů ještě efektivněji, než kdy předtím.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein