Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Maca a její pozitivní účinky na zdraví

Maca a její pozitivní účinky na zdraví
Nicol Cerna
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Co je vlastně Maca?

Maca peruánský ženšen

Maca je kořenová rostlina (zelenina), která roste v Andách v Peru. Je nesmírně oblíbená a je nazývána také peruánský ženšen. Tato rostlina byla podrobena mnohým výzkumem po celé planetě a chutná podobně jako krémový / máslový karamel. Má výraznou sladovou chuť a to z ní dělá skvělý doplněk pro přidání do smoothies a koktejlů!

V posledních letech se stala velmi populární, protože je nutričně bohatá. Obsahuje vápník a vitamíny důležité pro udržení dobrého zdraví, jako jsou vitamin C, B6 a B2.

Je také bohatá na minerální mědi a jedna porce poskytuje 30% doporučené denní dávky tohoto minerálu.

Kdo by ji měl začít užívat?

Těžko se vám ráno vstává? Cítíte únavu a nedostatek energie? Kořen Maca, známá peruánská bylinka, má účinky, o kterých se vám ani nesnilo. Účinky "peruánského ženšenu" ocení i sportovci a lidé, kteří se snaží zhubnout a udržet si svalovou hmotu. Přínosem suplementace Maci vám bude lepší vytrvalost při sportovním výkonu, zvýšená plodnost a sexuální aktivita, odstranění depresí, pocitů strachu a úzkosti a dokonce může zmírnit bolesti hlavy. Několik studie potvrdily, že určitým způsobem působí jako analgetikum a dokáže zpomalit stárnutí. Má samé pozitivní přínosy nejen pro vaše tělo, ale i pro vaši mysl. Pokud jste se našli v některém z příznaků, bude pro vás Maca tou správnou volbou přírodní léčby.

Jak ji užívat?

Prášek Maca je plný živin. Pokud zvolíte práškovou formu, jednoduše přidejte 5 g do vašeho nápoje, smoothie, džusu nebo vody (250-350 ml) a zamíchejte. Pokud preferujete kapsle, doporučujeme užívat 1 kapsli denně, nejlépe s jídlem. Stačí trochu kreativity a Maca peruánská může vylepšit váš chia nápoj na ještě více hodnotnou potravinu díky svému obsahu důležitých vitamínů a minerálů. Zkuste si klidně přidat Macu i do snídaňové ovesné kaše a určitě tím nic nezkazíte, ba naopak. Nepřekračujte však doporučené denní dávkování.

Co obsahuje?

Maca poskytuje celu řadu živin, jakými jsou vápník a vitamíny C, B2 (riboflavin) a B6. Naše organicky certifikované Maca kořeny jsou pěstovány bez použití pesticidů. Po vysušení se Maca kořen rozemele na jemný prášek a zabalí se. Poskytuje 17,8% denní doporučené dávky vitamínu C a 30% denní doporučené dávky mědi v každé 5g porci. Vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu a k normální funkci cév, kostí, chrupavek, dásní, pokožky a zubů, zatímco měď hraje důležitou roli při zachování zdravých vaziv. Měď a vitamín C přispívají k normální funkci nervového a imunitního systému, jakož i ochraňují buňky před oxidačním stresem. Vitamin C přispívá ke snížení pocitu únavy a vyčerpání.

Kde se využívala v minulosti?

Byla využívána jako afrodisiakum už před stovkami let. Obsahuje látky, které zvyšují libido a celkovou plodnost. Podílí se na vytvoření hormonální rovnováhy, což ocení ženy v klimakteriu i ty, které trpí premenstruačním syndromem. Tato rostlina je ideální ke konzumaci pro ženy i muže. V přírodní medicíně se využívala i při léčbě akné, k získání lepší odolnosti vůči stresu a ke zlepšení kognitivních funkcí. Už Inkové věděli, že po užití Maci byly silnější a vitálnější, a proto ji s oblibou využívali dennodenně.

Jaký má přínos pro sportovce?

Obsahuje esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA). Aminokyseliny mají při hubnutí a rýsovacích trénincích obrovský význam. Zabraňují ztrátě svalové hmoty, která je velmi důležitá pro spalování tukových zásob i celkově lepší vzhled. Je vhodná i do veganské, vegetariánské a bezlepkové stravy. Maca je často zkoumán a velmi oblíbený extrakt, který je vhodný pro každého, kdo chce zlepšit svou zdravou a vyváženou stravu. Je doporučována i při vytrvalostních sportech, protože dodá organismu energii potřebnou pro lepší výkon a také je prevencí osteoporózy. Maca může být považována za takzvanou superpotravinu. Zkuste její blahodárné účinky na vlastní kůži! V nabídce Maca kapsle a Maca organický prášek.

 

* Článek převzat z originálu publikovaném na blogu Myprotein.sk

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein