Předtím, než se rozhodnete, kdy vypijete svůj proteinový nápoj, je vhodné nejprve zjistit, proč byste ho měli zařazovat do Vašeho jídelníčku, jak pracuje, jak podporuje růst svalů a z jakého zdroje bílkovin bude mít Vaše tělo ten nejlepší užitek.
Zatímco výhody syrovátkového proteinu jsou obecně známy, existuje mnoho dalších možností se kterými může běžný sportovec/kondiční kulturista/sportovně založený člověk dosáhnout svého denního přijmu bílkovin (mimo pevnou stravu). Takovými zdroji mohou být například kasein a vaječný nebo sójový protein.
Obvykle bývá živočišná forma bílkovin jako hovězí a vepřové maso, vejce a mléko považována za více „kompletní“ formu. Rostlinné zdroje bílkovin (například konopná či hrášková bílkovina) mají svá pozitiva, ovšem bývají klasifikovány jako „nekompletní“ vzhledem k nedostatku jedné či více esenciálních aminokyselin. Živočišné bílkoviny (jakožto i syrovátková) jsou kompletní a poskytují doslova hromady veškerých aminokyselin.
Naštěstí pro nás se ve světě používá „známkovací“ systém, podle něhož můžeme seřadit bílkovinné zdroje a určit, který z nich je nejlepší právě pro nás (slovem „svět“ je myšleno Organizace pro výživu a zemědělství a Světová zdravotnická organizace).
Tento systém známkování je v České republice znám jako „Aminokyselinové skóre“ z anglického PDCAAS (Protein digestibility corrected amino acid score) a v podstatě jde o procentuální zhodnocení dané bílkoviny z hlediska zastoupení esenciálních aminokyselin (EAA) a naší schopnosti ji strávit. Samozřejmě, že kopec bílkoviny napěchovaný aminokyselinami, které nejsme schopni biologicky využít, je pro nás bezcenný. To je to, co bychom pak nazývali biologickou dostupností aminokyselin určité bílkoviny.
Zajímavé je, že nikoli jen syrovátkový protein je zdroj s vysokým hodnocením dle PDCAAS. Například kasein, sója i vaječná bílkovina je na hranici 100% (1.0) aminokyselinového skóre
Pro skutečné zhodnocení tě nejlepší formy suplementace proteinovým přípravkem ale musíme jít ještě o něco hlouběji.
Jaký zvolit proteinový nápoj? Syrovátka, kasein či sója?
Po srovnání syrovátkové bílkoviny, kaseinu a sóji zjistíme, že všechny tyto druhy bílkovin mají aminokyselinové skóre >1.0. Nicméně syrovátková bílkovina poskytuje 63-66g esenciálních aminokyselin ve 100g, kasein 45-49,3g a sója 49-62. Syrovátková bílkovina tedy obsahuje nejvíce esenciálních aminokyselin
Podívejme se dále, zda li jsou tyto esenciální aminokyseliny tělem dostatečně využity. Pro zjištění používáme metody NPU (Net Protein Utilisation), která je měřena z množství bílkovin přijatých ve stravě a z množství dusíku vyloučeného močí. Výsledná hodnota se pohybuje v rozmezí od nuly do jedné a ukazuje nám procentuální množství využitých bílkovin.
Syrovátka se na stupnici NPU pohybuje okolo 0,92, tedy 92% této bílkoviny je využito. Kasein se pohybuje okolo 76% a sója okolo 61%. To ukazuje, že syrovátkový protein nemá jen vyšší koncentraci bílkovin díky výrobního procesu a vyšší množství EAA, ale i jejich využitelnost je výrazně vyšší.