Zpět na hlavní obsah
Trénink

Přesyceni na letní dovolené? Zde jsou tipy, jak se dostat zpět do Vaší tréninkové rutiny

Přesyceni na letní dovolené? Zde jsou tipy, jak se dostat zpět do Vaší tréninkové rutiny
Nicol Cerna
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Čas polehávání lehátku v bazénu je u konce. A k tomu ještě navíc, když nejsme na dovolené, není společensky přijatelné mít v ruce koktejl v 10 ráno(?). Kdo stanovuje tato pravidla? Kde můžeme podepsat petici?

Domov, sladký domov, deprese z konce dovolené udeřila v plné síle, písek nacházíte úplně všude a možná si začínáte uvědomovat, že jste to s all-inclusive balíčkem přece jen trochu přehnali. Je čas vrátit se zpět do tréninkového rytmu.

Jakmile je rutina narušena, je potřeba hodně přemáhání a hledání motivace, abyste se dostali zpět do vyjetých kolejí, ale pokud jste tam jednou byli, můžete se tam dostat znovu ne?

Zde je pár tipů, které znovu nastartují Vaši rutinu a také Vás rozptýlí od vzpomínek na to, že už nemáte kolem sebe palmy v okruhu tisíců kilometrů a že Pablo už Vám nenosí non stop piña colady.

Nastavte si rozvrh (realistický)

Trénink dvakrát denně během následujících dvou týdnů se pravděpodobně nestane. A nejspíš by se ani stát neměl, protože tento druh tréninku znamená nevyhnutelné zranění. Rozvrh je na druhou stranu vždycky dobrý plán. Zmapujte si týden s dosažitelnými úkoly. Co bylo v plánu před dovolenou? Co fungovalo? Možná by stálo za to zkusit něco nového? #newtannewme #cultured

Příprava jídel

Můžeme mít ty nejlepší záměry na světě, ale když máme hlad a nejsme na to připraveni, ty zlaté oblouky, co na nás shlížejí, znamenají velký problém. Dostat se zpět do rutiny připravování krabiček s jídlem je cestou vpřed. Snižte pokušení a buďme upřímní, po nákupu suvenýru s logem „I Love Mallorca“ pro sourozence, rodiče, babičky a sousedova psa, je pravděpodobně dobré začít znovu šetřit nějaké peníze.

Stanovte si cíle

Může jít o snížení váhy, zvýšení síly nebo i něco nerealistického jako “uběhnout 5 km za 20 sekund”. V každém případě, pokud k něčemu míříte, vždy je snazší udržet motivaci. To platí speciálně, pokud absolvujete něco za peníze. Pokud se dostanete do fáze, kdy samotná motivace nestačí k dosažení cíle, zaplatit nějaké peníze za trénink určitě zažehne nový plamen. Nikdo z nás nemá rád vyhazování peněz (kromě těch za suvenýry s nápisem „I Love Mallorca, ty jsou nezbytné a vůbec ne kýčovité).

Přihlaste se do tréninkového kempu, který vyžaduje platbu předem raději než PAYG (platba za jednotlivé vstupy). Vstupte do závodu. Jakmile jste investovali peníze, je pravděpodobnější, že investujete i čas.

Připravte si dobrý playlist

Neexistuje nic tak dobrého jako dobrý playlist. Když chybí motivace, což se 100% stane po návratu domů z dovolené, dobrý playlist Vás vždy dokáže správně nakopnout.

Nasaďte sluchátka, odprostěte se od okolí – instantní fitspo.

Neodkládejte to

Je snadné si neustále vymýšlet výmluvy, proč necvičit. Je snadné říct „Chci se nejdřív vrátit zpět do pracovního rytmu a potom se vrátím zpět k tréninku.“ Nebo nejčastější věta „Začnu v pondělí.“ Protože jaký blázen by začínal tréninkový režim ve čtvrtek, že?!

Čím déle to budete odkládat, tím náročnější bude znovu začít.

Naberte k tréninku kamarády

Dostaňte nějaké přátele na stejnou loď. Ah – lodě, pamatujete si opalování na nich? Potápění, odpočinek. Raději byste byli na té lodi co, ale co se dá dělat, jsme zpět v realitě.

Někdy prostě potřebujeme starý dobrý kopanec do zadku, a kdo to zvládne lépe než přátelé. Je velmi nepravděpodobné, že ve skupině budou mít všichni špatný den ve stejnou chvíli. Využijte ostatní k tomu, abyste zůstali v pohybu vpřed a na trati za Vaším cílem. Pokud jste v dobré společnosti a máte spolehlivé lidi, kteří Vás donutí pracovat, je desetkrát pravděpodobnější, že vytrváte.

Odměňujte se

Pokud nic z výše zmíněného nepomůže, pak tu je něco, co funguje stoprocentně a pokaždé – uplácení sebe sama. Kupte si nové aktivní oblečení, nové boty – cokoliv, co je alespoň vzdáleně spojené s cvičením. Nejspíš to nebude stačit v dlouhodobém měřítku, ale může to být postrčení tím správným směrem, které potřebujete na startu nejvíce.

Všichni se rádi předvádíme v novém sportovním oblečení, takže se vybavte rychle a vyrazte! #lifehack

Nebude to snadné – nikdy není – ale spojením těchto tipů byste měli následky Vašeho prázdninového řádění alespoň trochu zmírnit. Vyzkoušejte toto jako první krok k prázdninám příští rok. Zamiřte do posilovny a trénujte zářící sluncem. Udělejte to pro selfies z posilovny, pro rozptýlení a pro ten dobrý pocit – cokoliv z toho Vás dostane dovnitř.

Co si z článku odnést

Použijte toto jako začátek dlouhodobé rutiny, ušetřete si problémy se ztrátou dvou týdnů během letní dovolené a paniku, že budete muset znovu začít od začátku. Pokud si stanovíte solidní rutinu ihned na začátku, možná si nebudete muset být ta příští tak extrémní.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein