Zpět na hlavní obsah
Trénink

Letní venkovní aktivity pro každého a kde si je v Praze a Brně užít (vol. 2)

Letní venkovní aktivity pro každého a kde si je v Praze a Brně užít (vol. 2)
Nela Hoskovcova
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova

Léto, období teplých slunečných dnů, dlouhých vlahých večerů, dobrého jídla a pití s přáteli. Období, které má spousta z nás spojené s odpočinkem. To ale nemusí znamenat jen ležení u bazénu. Proč kromě intenzivní práce na svém opálení nezapracovat i na svojí fyzičce, a to takovou formou, abychom se nemuseli sami izolovat v uzavřené posilovně, ale naopak mohli využít hezkého počasí? V minulém díle tohoto letního speciálu jsme se podívali, proč a kam vyrazit na kolo, brusle a kam vyběhnout, dnes se budeme věnovat spíše kolektivním záležitostem, které si můžete užít s přáteli.

Co se v článku dočtete:
  • Tenis – tenisové kurty v Praze i Brně
  • Badminton – odreagujte se kdekoliv a kdykoliv
  • Nohejbal – český poklad a kde si ho zahrát
  • Beach volejbal – pražské a brněnské „pláže“

Tenis

Síla, výkon a rychlost, to vše kombinuje tento oblíbený sport. Ačkoliv profesionální tenisoví hráči po kurtu běhají i několik hodin, vám postačí klidně i hodina či dvě, abyste se zapotili a zapracovali na svojí fyzičce. Průměrný šedesátikilový člověk při rekreačně hrané čtyřhře spálí něco okolo 380 kcal za hodinu, při dvouhře pak i okolo 460-500 kcal za hodinu.

Ve většině větších měst jistě najdete tenisový kurt, na který si můžete jít s přáteli zahrát, i když třeba zrovna nevlastníte slušivou tenisovou sukénku, kterou vídáte v televizi při sledování Wimbledonu. V Praze můžete vyrazit například do Sportovního klubu Troja, tenisového areálu na Štvanici (I. Český Lawn – Tennis Klub Praha), na tenisové kurty SK Hradčany a na mnoho dalších míst. Brněnští tenisoví nadšenci si přijdou na své třeba na tenisových kurtech BLTC v Lužáneckém parku, ve sportovním areálu Club Classic či sportovním areálu Marais.

Při takové hře se výborně odreagujete a jako bonus si uděláte místo na ty večerní grilované steaky. Nezapomínejte na adekvátní pitný režim a hodit se bude i pokrývka hlavy, pokud hrajete na přímém slunci.

 Badminton

Ještě chvilku u raketových sportů zůstaňme. I pokud nejste zrovna zkušený badmintonový hráč (často i zejména díky tomu), dá se u této sportovní hry zažít spousta legrace s přáteli. Opět můžete hrát ve dvojici nebo čtveřici, a to buďto přímo na badmintonovém kurtu, anebo si můžete i jen tak „pinkat“ venku. Vybavení je poměrně levnou záležitostí a může posloužit třeba i jako zábava právě při večerním grilování na zahradě. Tahle pohodová letní záležitost bude průměrného šedesátikilového člověka, který není profesionálním hráčem, stát okolo 347 kcal za hodinu, což je vcelku férová cena.

Badmintonové kurty v Praze najdete třeba ve VRŠA sport centru či ve sport centru Nové Butovice. V Brně si můžete jít zahrát například do centra Fit4All.

Nohejbal

Tento kříženec fotbalu a volejbalu pochází přímo z Československa a jedná se o poměrně mladý sport v porovnání s jinými tradičními sporty. Jak už bylo řečeno, kombinuje prvky fotbalu, jelikož podstatou je kopání do míče, a volejbalu, jelikož míč se kope přes nataženou síť. Tato kolektivní hra je perfektním adeptem na aktivní letní zábavu pro partu přátel, u které se nejen pobavíte, ale „nenásilným“ způsobem navíc naběháte i pár kilometrů. Zkrátka dvojitá výhra.

Hřiště na nohejbal najdete ve spoustě měst, v Praze třeba konkrétně ve Sportovním areálu Hanspaulka nebo poslouží Club Time Out. Brňáci si mohou přijít zakopat například na hřiště do areálu Salesko.

Beach volejbal

Co patří k létu stejně neodmyslitelně jako slunce na obloze? Přece pláž! Možná sice v České republice nemáme moře, ale plážový volejbal si tu můžete zahrát také. Vyhřátý písek vám dodá ten správný dovolenkový pocit i bez toho, aniž byste na něm pouze leželi s koktejlem v ruce. Tahle volejbalová varianta vám pomůže se aktivně odreagovat a navíc spálit přibližně 442 kcal za hodinu (pro 60kg osobu). Vezměte tedy tři přátele a vyrazte si zahrát, na nějaký ten letní koktejl se můžete zastavit cestou zpátky. Do té doby ale dbejte na dostatek vody.

A kam můžete na beach volejbal vyrazit? V Praze například do Beachclub Praha Pankrác, na Hostivařskou přehradu či sportoviště Žluté lázně, v Brně pak třeba do Centra Victoria.

Beach volejbal. Obrázek z https://zlutelazne.cz

Pár slov na závěr

Možností, které letní dny nabízejí, je jistě ještě celá řada a je jen na nás, jestli jich využijeme. Pokud i v létě raději navštěvujete fitness centrum, jen klidně do toho. Tyto a další sporty můžete klidně využít i jako doplněk k vašim klasickým tréninkům nebo jejich obměnu, či jimi můžete na čas posilovnu nahradit. Cokoliv co vás bude bavit a naplňovat, protože o to jde především.

 

I. Český lawn tennis klub Praha – Prague.eu. [online]. Copyright © 2019 Prague City Tourism [cit. 10.05.2019]. Dostupné z: https://www.prague.eu/en/object/places/1132/i-cesky-lawn-tennis-klub-praha

Beach volejbal – Žluté lázně – sportovní a relaxační areál. Vítejte – Žluté lázně – sportovní a relaxační areál [online]. Copyright © [cit. 10.05.2019]. Dostupné z: https://www.zlutelazne.cz/sportoviste/beach-volleyball/

Kovacs, M. S. (2007). Tennis physiology. Sports medicine37(3), 189-198.

McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2015). Exercise physiology: Nutrition, energy, and human performance (8th ed.). Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.

Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein