Zpět na hlavní obsah
Strava

Výzva | Staňte se na 7 dní veganem

Výzva | Staňte se na 7 dní veganem
Nicol Cerna
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Jste připraveni na naši 7denní veganskou výzvu?

Zdolejte naši výzvu stát se na 7 dní veganem. Omezení množství masa a živočišných produktů, které jíte, je skvělou příležitostí naučit se více o vaření, správné výživě, možnost pomoci životnímu prostředí a možnost naučit se, co je dobré pro Vaše tělo. Přinášíme spoustu užitečných tipů a receptů, které Vám pomohou na cestě touto výzvou.

Podívejte se na naši nabídku chutných a jednoduchých veganských pokrmů na konci tohoto článku nebo se podívejte na celou kolekci našich chutných veganských receptů.

 

Proč se stát na 7 dní veganem?

Zhubněte a skliďte úspěch

Vegani často konzumují méně nasycených tuků a kalorií, což znamená, že méně často přibírají na váze a jsou méně náchylní k nemocem jako cukrovka 2. typu nebo kardiovaskulární onemocnění1. Pokud vynecháte maso pouze z jednoho jídla, můžete ušetřit až 11 g tuku a 90 kalorií!

Snižte riziko některých typů rakoviny

Jelikož vegani většinou konzumují vice ovoce a zeleniny než lidé, kteří nejsou vegany, je jejich jídelníček často bohatší na obecně prospěšnou vlákninu, kyselinu listovou, vitamíny C a E, sodík, hořčík a fytochemikálie, u kterých bylo prokázáno, že slouží jako prevence proti některým typům rakoviny.

Pomozte planetě

Bez ohledu na to, zda se rozhodnete adoptovat kompletní veganský způsob života nebo jen omezíte množství masa a živočišných produktů, které konzumujete, Vaše aktivita bude velmi prospěšná pro naši planetu a potravinový systém. Očekává se, že světová populace vzroste v následujících třech dekádách o 30 % a současný stav produkce potravin nedokáže v budoucnu uspokojit stále rostoucí poptávku.

Snižte svoji uhlíkovou stopu

Uhlíková stopa produkce masa je obrovská. Emise uhlíku vyprodukované během celého životního cyklu a zpracování jediné porce masa se rovnají emisím, které vyprodukujete, pokud budete 388krát vařit vodu v konvici!

Jezte výborné veganské jídlo

Dnes je k dispozici stále více chutných veganských náhražek, než tomu bývalo dříve, takže se nemusíte vzdát svých oblíbených jídel. A co více, veganské vaření je extrémně jednoduché – od receptů na curry v jednom hrnci, přes zapečené těstoviny až po sladké palačinky, díky kterým se budete těšit na čas strávený v kuchyni. Vyzkoušejte naše oblíbené veganské recepty níže!

Jak se stát veganem na 7 dnů?

Zvolte si své vlastní tempo

Někdo se může do veganské diety vrhnout po hlavě, někomu budou zase vyhovovat pomalé krůčky. Nejlepší je vyzkoušet vyměnit jednoduchá jídla nebo si uvařit veganské večeře, či obědy a zjistit, co Vám vyhovuje nejvíce. Dejte trochu času tomu, abyste zjistili, jaký způsob je nejlepší právě pro Vás.

Přestaňte se stresovat kvůli bílkovinám

Fakt, že přejdete na jídelníček tvořený převážně rostlinami neznamená, že přestanete přijímat bílkoviny. Existují stovky rostlin a náhražek bohatých na bílkoviny, ze kterých můžete vybírat – základem je pestrá škála potravin po celý den. Tím zajistíte, že svému tělu doplníte aminokyseliny potřebné pro jeho správné fungování. Rýže, sója, konopí, hrášek a veganské proteinové směsi v prášku jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin – perfektní po cvičení a pro udržení se v kondici po celý den.

Příděl vitamínů a minerálů

Nebojte se, z diety založené na rostlinných potravinách získáte i spoustu esenciálních vitamínů a minerálů. Pokud se cítíte, že potřebujete více, i pro Vás máme řešení. Vyzkoušejte Vitamin B Super Komplex, Kapsle Vápník & Vitamín D3, Zinek, a omega-3 přípravky jako Chia a Lněná semínka.

Čtěte etikety

Pokud se chcete stát úplným veganem, je užitečné naučit se sledovat etikety na potravinách. Vyvarujete se jasným ingrediencím, jako maso, ryby nebo mléčné a drůbeží produkty, ale také odhalíte méně obvyklé složky, jako želatina, med a vyzina (získávaná z měchýřů ryb, používaná jako čiřidlo pro pivo a víno).

Pravidla skutečného světa

Netrestejte se, pokud uděláte chybu. Všichni jsme jen lidé a ani vy nemusíte být perfektní. Během diety budete čelit velkému pokušení nebo omylem sníte něco neveganského, ale to neznamená, že to musíte vzdát úplně, to se ve skutečném světě stane každému!

 

Zdroje
  1.  Dewell, A., Weidner, G., Sumner, M. D., Chi, C. S. & Ornish, D. (2008). A very-low fat vegan diet increases intake of protective dietary factors and decreases intake of pathogenic dietary factors. Journal of the American Dietetic Association, 108 (2), 347–56.
  2. Davey, G. K., Spencer, E. A., Appleby, P. N., Allen, N. E., Knox, K. H. & Key, T. J. (2003). EPIC-Oxford: lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33,883 meat-eaters and 31,546 non meat-eaters in the UK. Public Health Nutrition, 6 (3), 259–69.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein