Zpět na hlavní obsah
Strava

Výhody a úskalí užívání kofeinu

Výhody a úskalí užívání kofeinu
Jakub Mily
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Jakub Mily

Pamatujete si, jak jste se cítili po svém prvním šálku kávy?

Náběh energie, soustředění, možná až trošku euforický stav?

A jak se po svém dnešním čtvrtém šálku kávy cítíte dnes? Možná ještě něco málo cítíte, ale máte chuť lámat skály? Pravděpodobně ne.

Co ale s tím? Dát si ještě jedno? Nebo rovnou dvojité? A kam až můžete zajít?

Co se  ve vašem těle děje mezi prvním a posledním douškem?

Kofeinová tolerance

Kofein je ve větší míře zastupen v čaji a kávě. Můžete jej také suplementovat ve volné formě. Troufám si tvrdit, že je to ten nejpopulárnější legální stimulant na světě. Ve většině případech je konzumace kofeinu spojena s euforickými stavy, dobrou náladou, povzbuzením atd. , ale najdou se i případy, kdy je konzumace spojena nežádoucími účinky. Patří sem napřiklad nevolnost, třes a neklid.

Pokud jste častým konzumentem kofeinu, pak tyto stavy většinou odezní a přecházejí pouze do lehké stimulace. Po čase jsou tyto účinky tak slabé, že nemusíme cítit žádný efekt.

Věc se má tak, že už jeden šálek kávy denně zvyšuje míru tolerance na kofein. Pak většinou přichází čas na další kafíčko. Takto ale nemůžete pokračovat do nekonečna. Pokud se dostanete nad určitou hranici (kterou má každý individuální), přestane poskytovat další benefity.  V tomto případě je pak jediným východiskem na nějaký čas kofein vysadit.

Jak vůbec funguje?

Kofein blokuje různé receptory v našem mozku. Každý z nich má jiné účinky. Blokací jednoho receptoru, který je (mimo jiné) odpovědný za usínání, dokáže prodloužit dobu, kdy se nám chce jít spát a zvyšuje naši pozornost. Blokací jiného dokáže kofein zvýšit hladinu hormonu dopaminu, který má stimulační a náladu zlepšující účinek.

První receptor není možné „otupit“ a díky tomu kofein neztratí svůj lehce povzbuzující efekt.

U druhého receptoru je to naopak. U něj se citlivost na kofein postupně snižuje a tak kavárenští veteráni přicházejí o hlavní stimulační efekt.

 Jaké jsou výhody konzumace kofeinu?

Pro mnohé z nás je pití ranní kávy, nebo čaje stejným zvykem, jako je čištění zubů.  Nejen, že skvěle chutná, ale také zažene nepříjemné pocity po probdělé noci (bohužel jen na nějaký čas).

 

Pojďme ale vypíchnout další tři benefity, které potvrzují vědecké studie.

Kofein zlepšuje náladu a soustředění

Díky hormonu adrenalinu a dopaminu nám kofein zlepší náladu a zbystří pozornost. Pokud ale konzumujete kofein pravidelně, pak celková hladina dopaminu v těle postupně klesá a vy se musíte „nakopnout“ zpět na vaši bežnou provozní výkonnost. O nějakých dalších benefitech si můžete nechat zdát. Jinými slovy: Stane se z vás trošku závislák.

Takže u nováčků kofein skvěle funguje a dělá z nich superlidi, kdežto veteráni ho potřebují k udržení svojí běžné výkonnosti.

 

Kofein zvyšuje sílu

Dávka od 400 do 600mg je jedním z nejlépe fungujících legálních stimulantů, který dočasně zvyšuje sílu. Tento efekt pocítíte hlavně během anaerobních aktivit (např. sprinty) a silovém cvičení (např. zvedání činek).

Kofein hraje velkou úlohu v regeneračních procesech po tréninku. A je jedno zda jste úplní nováčci, nebo veteráni. Konzumace kofeinu se sacharidy zvyšuje vstřebávání glykogenu do svalů, které je velmi důležité v případech, pokud trénujete velmi často, nebo dokonce vícefázově během dne.

 

Kofein pomáhá spalovat tuky

Kofein pomáhá spalovat tuky dvěma způsoby: Má termogenní efekt - zvyšuje tělesnou teplotu a má lehký lipolitycký efekt – rádo pouští tuky do krevního řečiště a tělo je pak spálí, jako energii.

Kofein se také snaží držet nízkou hladinu tuků v tukové buňce a pomáhá při tvorbě svalových vláken.

Nevýhody úžívání kofeinu

Časté užívání kofeinu vás přepne do režimu „bojovník“. Je to vlastně stresová reakce organizmu. V dávných dobách jsme při lovu divočáků tuto reakci negovali bojem nebo útěkem. Vždy tam ale byl nějaký fyzický výkon.

V dnešní době se často předávkováváme kofeinem a sedíme na židli. To v našich tělech způsobuje hromadění stresových hormonů (mezi jinými i hormon kortizol) a ty mohou mít za následek zvýšení kardiovaskulárních rizik, rozklad svalové tkáně a potažmo zvýšené ukládání tuků do tkáně tukové.

 

Jak za málo peněz, získat hodně muziky? 

Jak maximalizovat výhody kofeinu, profitovat z výhod, minimalizovat negativní účinky a nestát se závislákem?

Neužívat kofein denně!  Tedy pouze pokud je to opravdu nutné. A pokud je pro vás nutností užívat kofein denně, pak byste se nad svým životním stylem měli opravdu vážně zamyslet. [Symbol] Většinou se za rozumné dávkování považuje jednou až třikrát týdně.

 

Jsou situace, kdy si scyklováním kofeinu nemusíme tolik lámat hlavu?

  • Pokud chcete předcházet vzniku výskytu nemocí jako je Parkinsonova choroba, nebo cukrovka druhého typu. Dokonce se doporučuje cukrovkářům, kteří jsou chroničtí konzumeti kávy a čaje, ponechat dosavadní dávky kofeinu, protože snížení může negativně ovlivnit metabolismus sacharidů.
  • Pokud děláte nějaký vytrvalostní sport, pak časté užívání kofeinu nemá žádný negativní vliv na celkovou výkonnost a dobu vyčerpání energetických rezerv.
  • Pokud konzumujete kávu jako lék na bolest hlavy. V tomto případě má kofein stále stejný účinek (snižuje celkový průtok krve mozkem).

 

Kdy je naopak cyklování doporučováno? 

Jsou to situace, kdy je účelem zvýšení hladiny adrenalinu. Ten ale s rostoucím a častým dávkováním kofeinu snižuje schopnost vylučování tohoto hormonu.

Adrenalin nám zvyšuje soustředení, spalování tuků a potlačuje chuť k jídlu. Je to stejné, jako když by vás v lese honil divočák. V té chvíli zrovna nebudete mít chuť na rakvičku se šlehačkou. Raději se budete snažit, abyste v té rakvičce neskončili.

Nepleťe si ale soustředění s povzbuzením. Povzbuzení se s zvyšujícím dávkováním nemění.

Nezapomínejte, že adrenalin také zvyšuje krevní tlak a srdeční tep. Proto by se uživatelé kofeinu, kteří ho konzumují za tímto účelem, měli být na pozoru.

Shrnutí

Kofein je tedy skvělý pomocník ve chvílích, kdy ho opravdu potřebujeme, ale zlý pán, pokud se z jeho užívání stane rutina, náhražka za špatnou spánkovou hygienu, nevyváženou stravu a neúměrnou pracovní vytíženost.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Mily
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Mily
Jakub Milý se již řadu let věnuje naturální kulturistice a funkčnímu tréninku na profesionální úrovni. Je úspěšným absolventem Precision Nutrition akademie. Je taktéž zakladetelem projektu Jdidosebe.cz, který má za cíl lidi naučit se správně hýbat, získat zpět svou kondici, nabrat svalovou hmotu a vyznat se ve svém těle, co se týče výživy. Jakubovými klienty jsou nejčastěji lidé z korporátu, kterým sám opustil naplno v roce 2016. Jakub se aktivně podílí na obsahu blogu pro Myprotein a vice informací o něm naleznete na jeho webu: http://jdidosebe.cz/o-mne/ Ve svém volném čase se věnuje především své manželce a synovi. Je velkým milovníkem jídla, které rád samozřejmě jí, studuje a sleduje psychologické aspekty konzumace jídla.
myprotein