Zpět na hlavní obsah
Strava

Ulevte si od stresu díky těmto 5 výživovým tipům

Ulevte si od stresu díky těmto 5 výživovým tipům
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Každodenní život může být občas stresující. Závazky a povinnosti nad námi mohou někdy vyhrát a my se cítíme, že nemáme žádný čas jen pro sebe.

A pokud jsme ve stresu, je snadné mít ze všeho obavy. Je to jako začarovaný kruh.

Spousta z nás má své vlastní způsoby, jak upustit páru, ať už je to scházení se s přáteli a rodinou, cvičení, spaní nebo procházky v přírodě. Ale na co se často zapomíná, je to, jak zvládání stresu ovlivňuje to, co jíme. Nutriční kouč Jamie Wright sdílel své nejlepší výživové tipy, jak snížit a zvládat stres. Tady jsou jeho rady.

Plánujte a připravujte si jídla

Jakožto někdo, kdo v životě přemýšlí, co si dá jako další jídlo, si za tímto pravidlem stojím. Příprava do práce zahrnuje přípravu snídaně, dopolední svačiny, oběda a naplánování odpolední svačiny. A nemůžu si jen tak proplouvat dnem, když nevím, co si dám k večeři.

Plánování a příprava jídla předem vám uberou jednu z věcí, nad kterými musíte přemýšlet. A vy se budete moci těšit na svačinky.

Jezte pravidelně výživná jídla

Není žádným tajemstvím, že hlad může z člověka udělat tvora velice nepříjemného. Ale na tuto katastrofickou změnu nálady je tu lék, který se vám bude líbit. Vše, co musíte udělat, je jíst výživná jídla pravidelně během dne, abyste předešli poklesu krevního cukru. Díky tomu si ten úsměv spíš udržíte.

Hořčík        

Ujistěte se, že jíte dostatek potravin bohatých na hořčík, jako je špenát, avokádo a arašídové máslo, nebo se zásobte doplňky stravy s hořčíkem.

Komplexní sacharidy

Kolikrát to musíme říct? Sacharidy jsou váš kamarád. Sacharidy pomáhají regulovat naši náladu a mohou hrát roli v produkci serotoninu, což je hormon štěstí. Doslova vás můžou udělat šťastnějšími.

Komplexní sacharidy se déle tráví, takže poskytnou stálejší zásobu během dne. Vyměňte klasické těstoviny za celozrnné a těšte se z jejich benefitů.

Omega 3

A nakonec tu máme omega 3 mastné kyseliny. Společně s dalšími benefity údajně také pomáhají s přílivem stresových hormonů.

Co si z článku odnést

Neexistuje žádná magická formule na odstranění stresu, ale můžete udělat určité malé změny, díky kterým stres nebude vládnout vašemu životu. Když tyhle tipy zkombinujete s dostatkem spánku, cvičením a aktivním sociálním životem, pomůže vám to redukovat a zvládat stres.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein