Snídaně s vysokým obsahem bílkovin


Důležitost snídaně s vysokým obsahem bílkovin
Když jsme dlouho bez bílkovin (včetně v noci), odbourávání svalů může převážit nad jejich syntézou, což znamená, že jsme ve stavu, kdy je snazší ztrácet svaly namísto jejich růstu. Konzumace alespoň 20-30g bílkovin ve snídani může podpořit syntézu svalových bílkovin, což může pomoci předcházet tomuto negativnímu balancu bílkovin. 1
Benefity proteinu ráno
Delší pocit sytosti
Bílkoviny jsou důležitou živinou, co se týče pocitu sytosti, což znamená, že se díky nim můžete cítit sytí po delší dobu po jídle. 2
Regulace chuti k jídlu
Bílkoviny mají také dopad na hormony regulující pocit chuti k jídlu. Vysoký příjem bílkovin zvyšuje hladinu hormonu GLP-1 a peptidu YY, které snižují chuť k jídlu, a navíc snižuje hladinu ghrelinu, což je hormon signalizující hlad. 3, 4
Výzkum navíc ukazuje, že snídaně s vysokým obsahem bílkovin může mít za následek nižší hladinu cukru v krvi po jídle než snídaně s nízkým obsahem bílkovin. 5 Nižší výkyvy v hladině cukru mohou pomoci stabilizovat hladinu energie během dne a navíc snížit chutě na sladké či tučné a podpořit kontrolu chuti k jídlu. 6
Zamezí uzobávání v noci
Studie ukázala, že snídaně s vysokým obsahem bílkovin v porovnání se snídaní s nízkým obsahem bílkovin snížila konzumaci potravin s vysokým obsahem tuku a cukru pozdě večer. 7

Snídaňová jídla s vysokým obsahem bílkovin
Jídlo, které lze považovat za jídlo s vysokým obsahem bílkovin, je takové, které obsahuje alespoň 20% energie pocházející z bílkovin. 8
Nutriční potřeby snídaně s vysokým obsahem bílkovin
Studie zjistila, že vytrvalostní sportovci, kteří prioritizovali protein na úkor sacharidů, podali horší výkon než ti, kteří měli příjem rozložený mezi bílkoviny i sacharidy. 9 Takže bílkoviny jsou velice důležité, ale to jsou i ostatní živiny!
Klasické proteinové snídaně
Omeleta a míchaná vajíčka
Proteinové palačinky
Overnight oats se skořicí
Inovativní proteinové snídaně
Quinoa snídaňové misky
Chia puding
Omega 3 mastné kyseliny pomáhají snižovat výskyt a intenzitu DOMS (svalové bolesti po cvičení), díky čemuž jsou perfektním přídavkem do snídaně nejen aktivních jedinců. 9, 10

Bílkovinami nabité smoothie bowls
Proteinové smoothies

Proteinové snídaňové burrito
Snídaňová jídla, která můžete zamrazit
Proteinové banánové lívance
Domácí snídaňové párky
Čokoládové pečené vločky
Snídaňová jídla na cesty
Řecký jogurt s topingy
Vařená vejce
Proteinové muffiny
Personalizace proteinových snídaní v závislosti na vašich potřebách
Co si z článku odnést

- Areta, J. L., Burke, L. M., Ross, M. L., Camera, D. M., West, D. W., Broad, E. M., … & Coffey, V. G. (2013). Timing and distribution of protein ingestion during prolonged recovery from resistance exercise alters myofibrillar protein synthesis. The Journal of physiology, 591(9), 2319-2331.
- Holt, S. H., Miller, J. C., Petocz, P., & Farmakalidis, E. (1995). A satiety index of common foods. European journal of clinical nutrition, 49(9), 675–690.
- Lejeune MP, Westerterp KR, Adam TC, Luscombe-Marsh ND, Westerterp-Plantenga MS. Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber. Am J Clin Nutr. 2006;83(1):89-94. doi:10.1093/ajcn/83.1.89
- Blom WA, Lluch A, Stafleu A, et al. Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. Am J Clin Nutr. 2006;83(2):211-220. doi:10.1093/ajcn/83.2.211
- Rains, T. M., Leidy, H. J., Sanoshy, K. D., Lawless, A. L., & Maki, K. C. (2015). A randomized, controlled, crossover trial to assess the acute appetitive and metabolic effects of sausage and egg-based convenience breakfast meals in overweight premenopausal women. Nutrition journal, 14, 17. https://doi.org/10.1186/s12937-015-0002-7
- Anguah, K. O., Syed-Abdul, M. M., Hu, Q., Jacome-Sosa, M., Heimowitz, C., Cox, V., & Parks, E. J. (2019). Changes in Food Cravings and Eating Behavior after a Dietary Carbohydrate Restriction Intervention Trial. Nutrients, 12(1), 52. https://doi.org/10.3390/nu12010052
- Leidy HJ, Ortinau LC, Douglas SM, Hoertel HA. Beneficial effects of a higher-protein breakfast on the appetitive, hormonal, and neural signals controlling energy intake regulation in overweight/obese, “breakfast-skipping,” late-adolescent girls. Am J Clin Nutr. 2013;97(4):677-688. doi:10.3945/ajcn.112.05311
- Nutrition Claims, EU. Food Safety: https://food.ec.europa.eu/safety/labelling-and-nutrition/nutrition-and-health-claims/nutrition-claims_en
- Burke, L. M., Hawley, J. A., Wong, S. H., & Jeukendrup, A. E. (2013). Carbohydrates for training and competition. Food, Nutrition and Sports Performance III, 17-27.
- Tartibian, B., Maleki, B. H., & Abbasi, A. (2011). Omega-3 fatty acids supplementation attenuates inflammatory markers after eccentric exercise in untrained men. Clinical Journal of Sport Medicine, 21(2), 131-137.
- Corder, K. E., Newsham, K. R., McDaniel, J. L., Ezekiel, U. R., & Weiss, E. P. (2016). Effects of short-term docosahexaenoic acid supplementation on markers of inflammation after eccentric strength exercise in women. Journal of sports science & medicine, 15(1), 176.
- Poortmans, J. R., Carpentier, A., Pereira-Lancha, L. O., & Lancha Jr, A. (2012). Protein turnover, amino acid requirements and recommendations for athletes and active populations. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, 45, 875-890.