Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

Že nemáte čas cvičit? Tenhle otec zvládá být pilotem a věnovat se bodybuildingu

Že nemáte čas cvičit? Tenhle otec zvládá být pilotem a věnovat se bodybuildingu
Lauren Dawes
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Lauren Dawes

Jestli jste alespoň trochu jako my, už jste někdy použili výmluvu „ne že nechci jít cvičit, ale nemám čas“…už mnohokrát. Vybalancovat směny od 9 do 5 se všemi těmi dalšími nudnými dospěláckými záležitostmi jako je vaření a uklízení může být těžké samo o sobě, nemluvě o tom, když do téhle rovnice započítáme ještě sociální život a cvičení.

No, možná to není tak těžké pro tohoto neuvěřitelného ambasadora Myprotein. (Spoiler alert: připravte se, že budete ohromeni).

Guarav Taneja je třiatřicetiletý muž z Dillí. Původně studoval civilní inženýrství na jedné z neprestižnějších indických univerzit, ale nakonec se rozhodl pro kariéru v letectví, takže podstoupil trénink ve Spojených státech. Během toho všeho si zamiloval fitness a zvedání činek – natolik, že na doporučení ostatních se rozhodl přihlásit do soutěže v bodybuildingu. Ve svém prvním závodě zvítězil.

Gaurav dál pokračoval v soutěžení, stoupal od státní úrovně k národním soutěžím a proslavil se ve světě bodybuildingu jako „ten chlap, co pilotuje letadla“. Poté se rozhodl oslovit více lidí, a proto si založil fitness vlogový kanál na YouTube, kde sdílí svoje tréninky a rady ohledně výživy. Dnes má jeho kanál přes 1,6 milionu sledujících. Ano, a ještě k tomu je to manžel a otec.

https://www.instagram.com/p/B0igjz_Bjuy/

Takže abychom si to shrnuli, Guarav zvládá kombinovat práci na plný úvazek jako pilot s pravidelným strukturovaným tréninkovým a výživovým plánem a k tomu všemu ještě provozuje super úspěšný vlog kanál a tráví čas se svou rodinou. No páni.

Měli jsme to štěstí, že jsme si urvali trochu času z jeho nabitého programu, abychom si s ním popovídali, kde se právě v životě nachází a – co je důležitější, jak proboha všechno stíhá.

Objevení fitness

Možná jednou z nejzajímavějších částí Gauravova příběhu – a že je opravdu z čeho vybírat – je ta, že vlastně ani neměl v úmyslu uspět ve světě bodybuildingu. Dalo by se říct, že k soutěžení se dostal jako slepý k houslím.

Jakožto mladý muž, všechny jeho snahy a soustředění byly mířeny na to, aby se dostal na IIT Kharagpur (Indický institut technologií Kharagpur), což je podle jeho slov dodnes jeho největším úspěchem, na který je nejvíce pyšný.

„Dostat se na IIT je těžší než dostat se na Harvard, protože je tu strašně moc lidí, kteří se sem hlásí. Když jsem skládal přijímací zkoušku, bylo tu okolo 4 milionů lidí, kteří se přihlásili na tu samou zkoušku – 4 miliony lidí na 3000 míst. Je to zkouška, na kterou se v Indii hlásí nejvíc lidí.“

S takovými šancemi je jasné, že Gaurav je víc než pracovitý člověk – už jen zvažovat přihlášku na tak žádaný obor chce pořádnou dávku důvěry v sebe sama, odhodlání a oddanosti. Ale on to udělal a byl úspěšný.

Bylo to na IIT, kde doopravdy objevil svou lásku k fitness. Jako dítě měl rád kriket a na škole byl docela sportovní typ, ale teprve na vysoké se doopravdy dostal k silovému tréninku.

„Naučil jsem se toho hodně o různých technikách vzpírání, něco o výživě, ale hlavně to, jak zvedat těžké váhy. Měl jsem partu kamarádů, které to taky bavilo, takže jakmile odbila šestá hodina, všichni byli v posilovně. A tak to bylo, každý den.“

To pokračovalo do té doby, než získal svůj titul a rozhodl se vstoupit do světa letectví. Jel do Ameriky, naučil se létat a pak dostal práci v Indii jako pilot. Zní to skoro až jednoduše, že? A samozřejmě při tom všem stíhal pravidelně trénovat.

„Byla doba, kdy jsem pracoval jako pilot a ostatní za mnou v posilovně chodili, jestli jsem profesionální závodník. Vždycky jsem odpověděl, že ne, že to dělám jen pro zábavu. Říkali mi: ‚ale zvedáš šílené váhy, měl bys závodit‘.“

Chvíli si Gaurav říkal, že jako pilot nebude mít čas řídit se těmito radami od cizích obdivovatelů. Ale poté, co se ho na tu samou věc zeptalo tolik lidí, začal být zvědavý. Co kdyby zkusil závodit?

Rozhodl se jít podívat na místní soutěže v bodybuildingu, kde soutěžil jeho kamarád, a jakmile ho viděl na pódiu, řekl si, že tam příští rok bude stát on.

„Řekl jsem si, že nezáleží na tom, jestli vyhraju, ale prostě to zkusím. Protože když přišli ti chlapi s tím opalovacím sprejem, na hudbu a lidi jim fandili – bylo to elektrizující. Tehdy jsem se doopravdy rozhodl, že chci soutěžit.“

Tak si Gaurav v roce 2012 našel trenéra, který by ho provedl celým intenzivním tréninkem a výživovým plánem, které potřeboval na soutěžení. Byl to online trenér, jelikož stále pracoval na plný úvazek jako pilot (samozřejmě).

Za rok byl připravený na pódium vystoupit on sám. Byla to jeho úplně první soutěž a vyhrál zlato. Podruhé opět vyhrál. Potřetí, ano, uhodli jste – zlato.

„Tu sezónu jsem vyhrál tři zlaté a byl jsem obklopený lidmi, kteří tohle dělali na plný úvazek – trenéři, profesionálové, lidi, kteří tohle dělali několik let…a já jsem to jen dělal při své práci. Myslel jsem si, že nemám žádnou šanci…ale získal jsem zlato.“

https://www.instagram.com/p/BZ7jjZzljts/

To samozřejmě způsobilo, že se o něj začali lidi zajímat. Chtěli vědět, odkud je, jestli je z města, protože to byla nová tvář. Stal se slavným v kruzích bodybuildingu v Indii jako ‚ten chlap, co lítá s letadlem‘, především když se dostával výš a výš, co se týče soutěžení. Od roku 2013 do roku 2017 se připravoval na další a další show, soutěžil na státní a pak národní úrovni.

V posledních letech si dal od soutěžení pauzu, ale přísahal, že se aspoň ještě jednou vrátí; „poslední show, než soutěžení pověsí na hřebíček“.

Založení si kanálu

Během dob soutěží se Gaurav nevyhnutelně naučil spoustu o tréninku a výživě. Naučil se, jak tělo funguje a co potřebuje, aby fungovalo, zatímco sám podstupoval to „utrpení“, aby se dostal na nízké procento tuku.

Stále za ním chodili lidé v posilovně, často se ho ptali na jeho rady, které s radostí rozdával. Uvědomil si, že tímto způsobem se o svoje vědomosti může podělit jen s hrstkou lidí.

„Chtěl jsem oslovit víc lidí, protože na internetu je tu spousta těch, kteří rozdávají rady podle ‚bro science‘. Bro science se šíří jako požár. Takže ano, stal jsem se prvním Indem – no, prvním Indem soutěžícím v bodybuildingu – který si založil YouTube kanál, aby trochu pomohl ostatním.“

Začal skromně. Jeho vlogy byly především o boření mýtů týkajících se suplementů, jako například co skutečně stojí za to si koupit a kde to koupit za přijatelnou cenu. Vysvětlil, co znamená zadržovaná voda a jak se jí zbavit. Dalo by se říct, že jeho kanál pomáhal přiblížit fitness a silový trénink každému průměrnému člověku.

„Lidi si mě začali všímat. Mysleli si, že to, co říkám, dává smysl, takže můj kanál vyletěl nahoru hodně rychle. Nejdřív jsem nevěděl, co se děje, vůbec jsem to nečekal. Poté jsem se rozhodl založit svůj druhý kanál, který byl víc vlogový, a měl taky úspěch. Ten zahrnuje všechny součástí mého života – převážně cestování s mou ženou. Je to větší sranda.“

Gauravův kanál, „Flying Beast“, má momentálně přes 1,6 milionu odběratelů.

https://www.instagram.com/p/BwYxYs7hOSg/

Nalezení rovnováhy

Takže jak jeden muž dokáže vměstnat tolik do 24 hodin? Vmáčknutí tréninku před nebo po práci s pracovní dobou od 9 do 5 v kanceláři může být dostatečně velkou výzvou – takže jak naplánujete trénink okolo nepředvídatelného letového řádu, který zahrnuje zůstávání přes noc a změnu časových pásem?

Gaurav si myslí, že ve skutečnosti mu tenhle režim pomohl naučit se využívat čas efektivněji.

„Většina lidí, kteří soutěží profesionálně, tráví v posilovně 4 nebo 5 hodin denně. Ale věřte, že některé z mých nejlepších tréninků proběhly, když jsem na ně měl půl hodinky, protože tak jste pod tlakem.“

To znamená, že rozhodně není čas listovat sociálními sítěmi mezi sériemi.

Gaurav musel často speciálně žádat, jestli by mu hotely otevřely posilovnu ve směšné časy (mluvíme tu o 2/3 hodinách ráno), jen aby mohl cvičit a létat.

„Často mi bylo řečeno: ‚ne, pane, posilovna je zavřená, nemáme tam trenéra a posilovnu nemůžeme bez trenéra otevřít‘. Tak říkám, ale já jsem trenér! Tak mi prostě dali klíče.“

Přiznává, že trénovat pro něj vždycky bylo snadné, dokonce i po dlouhých letech nebo práci přes noc – byla to strava, se kterou víc zápolil. Zapomeňte na vychutnávání si místní kuchyně nebo stravování se ve fast foodu, když je to ta nejpohodlnější možnost, měl makra, kterých se musel držet.

„Být pryč 3 nebo 4 dny v kuse a zůstávat v hotelu…Dřív jsem si zamrazoval svoje vlastní jídla a bral si je s sebou. Byly doby, kdy jsem neměl možnost si je ani ohřát, takže jsem prostě musel jíst zmrzlý kus ledu.“

A tomu se říká odhodlání.

Člověk si musí říkat, jestli Gaurav někdy zvažoval, že hodí ručník do ringu a začne se věnovat bodybuildingu na plný úvazek, spíš než snažit se to vybalancovat s tak náročnou prací. Odpověď zní ano; uvažoval o tom. Vlastně si od létání dal na měsíc pauzu, aby to vyzkoušel, a přišel na to, že to pro něj takhle nefunguje.

„Moje práce mi dodává dobrý režim – když musím vstát ve 3 ráno kvůli letu, tak musím pracovat okolo toho. Když jsem neměl práci, vstával jsem v 10/11 dopoledne a necvičil až do odpoledne. Režim prostě fungoval líp. Navíc jsem si připomněl, že na létání jsem se dal, protože to miluju. Je to dynamická práce.“

https://www.instagram.com/p/BzDb5E5Bwfx/

Gauravova rada na závěr

S takhle ohromujícím životopisem jsme se prostě museli zeptat Gaurava na nějaké to moudro. Tady jsou dvě rady přímo od něj:

„Zaprvé, disciplína. Musíte mít v životě disciplínu.Zadruhé, musíte udělat ten krok. Jsou časy, kdy lidé chtějí jít novým směrem…říkají, že neradi pro někoho pracují a že se chtějí stát svým vlastním šéfem. Hodně plánují, plánují, mají ty správné nápady ohledně toho kroku – ale neudělají ho. Prostě udělejte cokoliv. Začněte tím, že vymyslíte jméno pro svoji společnost nebo pošlete pár emailů, mohou to být i takovéto maličkosti.Lidi vždycky čekají na perfektní chvíli, ale na tu čekat nemusíte.Je to stejné se založením YouTube kanálu, lidé říkají, že čekají, než budou mít lepší kameru nebo něco podobného. Já jsem začal jenom s mobilem! Nebo říkají, že před kamerou se stydí a nejdřív na tom chtějí zapracovat. Já říkám, prostě do toho jděte, nahrajte svoje první video právě teď. Zlepšíte se. Věci se naučíte, když je budete dělat. Jinak jen ztrácíte čas.“

Nevíme, jak vy, ale my s radostí přijmeme radu ohledně time-managementu od muže, jako je Gaurav.

Lauren Dawes
Autor a expert
Zobrazit profil Lauren Dawes

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.

myprotein