Strava

41% amerických dětí si myslí, že slanina pochází z rostlin, říká studie

Nyní je důležitější než kdy dřív, vědět, odkud naše jídlo pochází. Ale nová studie odhalila, že americké děti si trochu pletou, odkud pochází maso.

Vysoké procento z nich má ten dojem, že masné produkty jako slanina nebo hamburgery pochází z rostlin. 1 Studie nabídla hlubší pohled do toho, odkud tohle zmatení může pocházet, a různé způsoby, jakými si děti více váží života zvířat v porovnání s dospělými.

Studie

Studie byla provedena na 176 amerických dětech ve věku 4-7 let a podívala se na jejich znalost původu běžných potravin a jejich morální hodnoty, co se týče zabíjení zvířat, a to pomocí dvou různých úkolů.

První úkol ukázal dětem obrázky různých jídel včetně mandlí, hranolek, hamburgerů, slaniny a popcornu. Děti musely obrázky roztřídit do krabiček popsaných buď jako rostlinný původ nebo živočišný původ podle svého uvážení. Vědci nechali určitý prostor na malé chyby vzhledem k tomu, jak to s malými dětmi chodí, například když děti označily, že hotdogy pochází z párků, počítali to jako správnou odpověď.

Druhý úkol zahrnoval ukazování více obrázků rostlin a zvířat a děti je měly roztřídit podle toho, jestli si myslely, že je v pořádku je jíst nebo ne.

Výsledky

Zhruba 36% dětí věří, že hamburgery pochází z rostlin, a 41% věří, že slanina je taktéž rostlinného původu. Dokonce i kuřecí nugetky (kde je to přímo v názvu), byly zařazeny do kategorie rostlinných potravin více než třetinou dětí.

Hranolky byly však největším zdrojem omylů pro tyto dti, jelikož skoro 47% dětí je označilo za potravinu živočišného původu. Popcorn a mandle děti taky docela mátly, více než 30% z nich je špatně identifikovalo.

Děti v této studii také ukázaly, že si morálně cení zvířat více než dospělí.

Po druhém úkolu byli vědci schopni identifikovat děti, obzvlášť v mladším věku, které věřily, že se zvířata nejí. A 85% chyb v druhém úkolu pocházelo z toho, že děti klasifikovaly zdroje potravin, které se podle nich jíst nemají, špatně.

Většina malých dětí věřila, že savci se nejí. Ale většina si naopak myslela, že jíst ryby je v pořádku.

Proč byly děti tak zmatené?

Vědci zjistili, že tento zmatek pravděpodobně pochází z faktu, že rodiče s dětmi původ masa neradi řeší. Citovali studii z roku 2018, která identifikovala, že rodiče měli očekávání, že děti už vědí, odkud maso pochází, a chtěli se vyhnout této nelehké konverzaci. 2

Také identifikovali jisté případy, kdy se rodiče schválně vyhýbali tomu, aby řekli svým dětem, odkud pochází hotdog, aby „zachovali jejich dětskou nevinnost“. 1

Vědci také identifikovali, že tu může být praktický element, proč se rodiče této konverzaci vyhýbají, a sice to, aby se děti nerozhodly masu úplně vyhýbat, což by pro ně znamenalo, že budou muset dětem každý den připravovat jiná jídla.

Závěry

Vědci to završili tím, že tento zmatek pravděpodobně pochází z nedostatku vzdělání a diskuze na toto téma od rodičů a učitelů. Děti měly podle nich vyšší morální hodnoty, co se týče zvířat, než dospělí. To se však časem mění, jak děti rostlou a jsou jim předávány sociální názory z okolí.

Co si z článku odnést

Ačkoliv takové pole slaniny zní skvěle, bohužel žádné takové neexistuje.

Z této studie je jasné, že děti potřebují více mluvit na téma, odkud jejich jídlo pochází, obzvlášť protože je to důležité pro životní prostředí.

A pokud jste se právě teď dozvěděli, že slanina neroste na stromech, máme pro vás spoustu veganských a vegetariánských receptů tady u nás na blogu.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.



Monica Green

Monica Green

Autor a expert

Originally from South London, Monica graduated from the University of Leeds with a degree in Philosophy. After discovering a love for the gym whilst studying, Monica was drawn to weight training which helped her hugely through stressful times as a student. From writing for a popular student site, Monica developed her skills as an author, writing trending feature pieces regularly. She is thrilled to be able to combine her love for writing with her passion for the gym. In her spare time Monica loves to cook, try out new restaurants with friends and explore new walking trails.


Dosáhněte Vašich cílů s Myprotein a ušetřete s našimi aktuálními slevami zde! KUP TEĎ