Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Zůstaňte v top kondici | Objevte naši řadu Myvitamins

Zůstaňte v top kondici | Objevte naši řadu Myvitamins
Lauren Dawes
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Lauren Dawes

Vitamíny a minerály jsou esenciální mikronutritenty, které pomáhají tělu s mnoha důležitými funkcemi – od podpory imunitního systému po udržování správné funkce svalů.

Zdravá, vyvážená strava je obvykle dostačující, abyste splnili doporučená denní množství, ale spousta lidí se obrací na doplňky stravy, jakožto na pohodlnou cestu, jak mít vitaminů a minerálů dostatek – tím spíš, pokud pravidelně nejedí ovoce a zeleninu nebo nemají ve svém jídelníčku určité skupiny potravin, kterým se třeba z různých důvodů vyhýbají. Například veganům je často doporučováno užívat Vitamin B12, aby předešli jeho nedostatku, jelikož se přirozeně vyskytuje především v mase a mléčných výrobcích.

V některých případech mohou být doplňky stravy také levnější variantou, například když přijde na doporučené množství esenciálních mastných kyselin jako Omega 3.

Tady je několik způsobů, jak vám tyhle malé, ale důležité mikronutrienty mohou prospívat:

Imunitní systém

Spousta vitamínů a minerálů hraje klíčovou roli v podpoře imunitního systému – pomáhá bojovat s nemocemi, abyste se mohli cítit dobře. Místo toho, abyste hned brali léky, jakmile se objeví první příznaky rýmičky, možná by stálo za to vyzkoušet multivitaminovou směs, například Daily multivitamín nebo Zinek.

To, jak se cítíte, ovlivní i vaše tréninky. Pokud máte nabitý tréninkový program a nemůžete si dovolit vynechat trénink, pak by možná stálo za to zvážit suplementaci vitamínu C. Bylo prokázáno, že podporuje normální funkci imunitního systému, především během a po intenzivní fyzické námaze.

Metabolismus

Spousta vitamínů a minerálů hraje důležitou roli také v našem metabolismu – pomáhají rozkládat různé nutrienty, aby mohly být využity v našem těle. Skupina B vitamínů pomáhá podporovat energetický metabolismus, zatímco zinek se podílí na metabolizaci makronutrientů, sacharidů a mastných kyselin.

Zdraví kostí a zubů

Pravděpodobně je vám známo, že vápník je důležitý pro zdravé kosti a zuby, a že mezi jeho zdroje patří mléko, sýr a další mléčné výrobky – ale vegani stále mohou tenhle esenciální minerál získávat ze zelené listové zeleniny, jako je brokolice či zelí.

Doplňky stravy mohou být pohodlnou cestou, jak se ujistit, že splňujete svoji denní dávku vápníku bez ohledu na to, jaké potřeby máte – a pokud počítáte makra, mohou pomoci ušetřit kalorie navíc, které často v určitých mléčných výrobcích najdete.

Vitamín D také hraje svou roli v udržování zdravých zubů a kostí. Tabletky vám pomůžou přijímat jeho dostatek bez ohledu na počasí, i když zrovna nesvítí sluníčko.

Zdraví vlasů, pokožky a nehtů

Vitamíny a minerály vám nepomáhají jen zevnitř, ale mohou prospívat také vašim nehtům, pokožce a vlasům. Zinek je skvělým příkladem, který nám pomáhá ve všech těchto třech oblastech – přirozeně se vyskytuje v potravinách s vysokým zdrojem bílkovin, jako jsou mořské plody, maso, vejce a produkty ze sóji, takže suplementace může být pohodlnou a levnou variantou.

Vitamín C také hraje důležitou roli v udržování zdravé pokožky, jelikož bez něj naše tělo nedokáže tvořit kolagen – klíčovou pojivovou tkáň, která udržuje pokožku pevnou a bez vrásek.

Co si z článku odnést

Nenechte se oklamat jejich velikostí, je spousta věcí, které pro nás tyhle esenciální makronutrienty dělají. Jejich získávání ze zdravé, vyvážené stravy by mělo být prioritou, ale kromě toho nám mohou dobře posloužit také doplňky stravy, které mohou navýšit náš denní příjem.

Objevte celou řadu Myvitamins.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lauren Dawes
Autor a expert
Zobrazit profil Lauren Dawes

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.

myprotein