Zpět na hlavní obsah
Trénink

Jóga pro úlevu od stresu | Relaxační techniky

Jóga pro úlevu od stresu | Relaxační techniky
Jack boardman
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Jack boardman

Určitě jste už slyšeli o mnohých benefitech jógy (rýsování těla, rozhýbání kloubů, posilování svalů a dál), ale kromě spousty výhod pro vaše fyzické zdraví, jóga prokazatelně dokáže pomoci v bitvě proti stresu.

Nadšenci do jógy určitě potvrdí zklidňující účinky jógy. Nemusíte být zrovna expert na to, abyste dokázali ocenit to, jak zklidňující efekt jógy může ovlivnit hladinu stresu, už po pár pozicích dokážete zklidnit mysl, když se soustředíte na dýchání a rovnováhu, zatímco se zároveň zbavujete bolesti ze zatuhlých svalů.

Fyzické a psychické zdraví jsou propojené a co je dobré pro vaše tělo má potenciál prospět i vaší mysli. Lidé, kteří praktikují takzvané mysl-tělo intervence (MBI), jako je třeba jóga, meditace a Tai Chi, produkují významně méně molekul, které aktivují zánět způsobující geny, jak objevila studie.

Jóga a stres

Vědecká práce z univerzit v Coventry a Radboud analyzovala 18 studií s 846 účastníky a objevila, že lidé, kteří praktikují MBI produkují významně menší množství molekul, které aktivují zánět způsobující geny. Tyhle molekuly jsou vyplavovány po stresové situaci kvůli takzvané ‚fight or flight‘ (boj nebo útěk) odpovědi.

Vedoucí vědkyně Ivana Buric z University Coventry řekla: „Miliony lidí po celém světě už využívají zdravotní benefity MBI jako je jóga nebo meditace, ale co si nejspíš neuvědomují je to, že tyhle benefity začínají už na molekulární úrovni a mohou změnit způsob, jakým pracuje genetický kód. Abychom to zjednodušili, MBI způsobují to, že naše DNA procesy pracují způsobem, který zlepšuje naši pohodu.“

Pro ty, kteří ještě neovládají jemné, ale zato účinné pohyby z jógy, nebo jim přijde, že jim akorát tak zamotá nohy a ruce dohromady, může být jóga poněkud stresující zážitek – ale to může být tím, že nepraktikujete ty správné pozice.

Pozice vsedě vám pomohou se zklidnit a pomoci vám dostat se do více meditačního stavu, když to potřebujete. Pózy vestoje vám zase mohou pomoci cítit se silnější, zatímco probouzíte svaly a soustředíte se na svou mysl.

Nejlepší jógové pozice

Anketa, která běžela jak mezi experty, tak nováčky, naznačuje, že některé pozice jsou více relaxační než jiné. Takže pokud nevíte, jak sestavit co nejvíce relaxační trénink, tohle je top 5 nejvíce uklidňujících pozic:

Poloha dítěte (Balasana): K téhle klíčové zklidňující poloze se během hodiny jógy vracíme mnohokrát.

Most (Setu Bandha Sarvangasana): Tahle napětí uvolňující poloha vám pomůže se zklidnit.

Poloha mrtvoly (Savasana): Tahle pozice může být považována za nejjednodušší pozici v józe, ale když jste ve velkém stresu, klidně ležet může být docela oříšek. Tahle pozice probouzí vaši relaxační odpověď. Považujte to za trénink odpočinku.

Hluboký předklon (Uttanasana): Tahle tradiční pozice může pomoci uvolnit napětí sama o sobě.

Pozice orla (Garudasana): Tahle pozice uvolňuje ramena, kde se hromadí napětí po náročném dni. Rovnováha pomáhá soustředit mysl a odprostit se od myšlenek.

Co si z článku odnést

Stres je bohužel každodenní součástí života většiny z nás, takže vyhradit si čas jen pro naše tělo a mysl je důležitější než kdy dřív. Jóga vám může pomoci po náročném dni, dejte jí šanci.

Jack boardman
Autor a expert
Zobrazit profil Jack boardman

Jack je autorem na témata fitness a výživa, konkrétně se specializuje na vzpírání, box a trénink MMA.

myprotein