Zpět na hlavní obsah
Strava

Budete zdravější, když přejdete na veganství? | Nejlepší studie tohoto týdne

Budete zdravější, když přejdete na veganství? | Nejlepší studie tohoto týdne
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Chcete zůstat v obraze, co se týče zdraví a fitness? Čtení nejnovějších vědeckých poznatků je skvělým začátkem. Ať už chcete vyvrátit staré fitness mýty nebo chcete najít nový způsob, jak stravou maximalizovat výsledky tréninku, my pro vás rozebrali pár současných studií.

Tento týden se podíváme na to, jestli budete štíhlejší, když přestanete jíst maso, a jaké palivo byste měli tělu dodávat, pokud jste se zamilovali do běhu nebo cyklistiky. Tak se na to pojďme podívat.

Je rostlinná strava pro tělo zdravější?

S tím, jak se rozšiřuje sortiment v supermarketech, není divu, že někteří z nás více sahají po náhražkách masa. Začíná být běžné jíst méně masa, takže není žádným překvapením, že vědci zkoumají pro a proti.

Tahle nejnovější studie udělala přesně tohle – zkoumala téměř 9000 lidí a pozorovala, zda jedení masa dělá nějaký rozdíl. 1 Výsledky byly určitě zajímavé. Vědci objevili, že ti, kteří jedli méně nebo žádné živočišné výrobky, obecně měli nižší váhu než ti, kteří je jedli.

Vědci se domnívají, že to může být způsobeno tím, že jedli potraviny, které jsou obecně chudší na tuky a cukry. Ti, kteří jedí více zeleniny, obecně konzumují více vlákniny, což znamená, že jejich tělo absorbuje méně energie z jídla, které jedí.

Studie také hovoří o zajímavém spojení mezi stravou a osobnostními rysy. Konkrétně tvrdí, že lidé, kteří se stravovali převážně vegansky, měli větší sklony k tomu být introverti. Pokud opravdu existuje spojení mezi stravou a osobností, je to rozhodně docela zajímavé – rádi bychom viděli další studie, které se tímto zabývají.

Může přechod na cyklistiku stále ovlivnit životní prostředí?

S tím, jak jsme nabádáni, abychom místo autobusu radši chodili nebo jeli na kole, určitě je to jedině dobře pro naši planetu. Nebo si to alespoň myslíme.

Vědci upozorňují, že s přechodem od pasivního způsobu přepravy jako auta a autobusy k tomu aktivnímu budeme potřebovat více energie. 2 To znamená více emisí z produkce potravin.

Abychom vyřešili tenhle problém, vědci přišli s řešením, které nám stále pomáhá zůstat aktivní a emise nízko – pomocí „nízkokarbonové“ stravy. To znamená – jak asi tušíte – snížení konzumace masa a zpracovaných potravin a naopak zvýšení konzumace zeleniny, ovoce a luštěnin.

Vědci říkají, že ujet 1 km na kole může spálit mezi 25 – 40 kcal, takže 5 km cesta do supermarketu a zpět si může vyžádat nějakých 200 kcal z jídla navíc.

Otázkou je, jste ochotni vyměnit steak za salát z kadeřávku?

Co si z článku odnést

Tenhle týden tu máme něco k zamyšlení ohledně vaší stravy – je vegetariánská strava opravdu lepší pro tělo a pro planetu? Také stojí za to zvážit, že přidání aktivity jako je cyklistika nebo běh si vyžádá taky nějaké to extra palivo pro tělo.

To, co sníte, může mít velký dopad na vaše cíle. Ať už se rozhodnete jakkoliv, ujistěte se, že to zapadá do vašeho životního stylu a dělá vás to šťastnými a zdravými.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Medawar, E., Enzenbach, C., Roehr, S., Villringer, A., Riedel-Heller, S. G., & Witte, A. V. (2020). Less Animal-Based Food, Better Weight Status: Associations of the Restriction of Animal-Based Product Intake with Body-Mass-Index, Depressive Symptoms and Personality in the General PopulationNutrients12(5), 1492.
  2. Mizdrak, A., Cobiac, L. J., Cleghorn, C. L., Woodward, A., & Blakely, T. (2020). Fuelling walking and cycling: human powered locomotion is associated with non-negligible greenhouse gas emissionsScientific Reports10(1), 1-6.
Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein