Zpět na hlavní obsah
Strava

7 tipů, jak se soustředit na studium doma

7 tipů, jak se soustředit na studium doma
Lauren Dawes
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Lauren Dawes

Jen 10 minut na Instagramu. A pak jste najednou na TikToku. Najednou uplynula hodina a vy ani nevíte, na co jste se koukali, a veškerá práce pořád leží na stole před vámi. S tím se asi bohužel dokáže ztotožnit spousta z nás. A jelikož univerzity teď přešly na distanční výuku, musíme se na studium vrhnout jinak, než jsme byli dosud zvyklí.

Pokud už máte dost prokrastinace a termíny se vám blíží, zařazení některých z těchto tipů vám může pomoci se soustředit lépe, než kdy dříve.

1. Udělejte si plán

Když se chaoticky snažíme stihnout všechno najednou, většinou skončíme tak, že neuděláme vlastně nic. Díky tomu se můžeme cítit tak, že nebudeme chtít dělat už vůbec nic.

Když začínáte den, kdy máte online přednášky, učení se nebo esej s termínem odevzdání za méně než 24 hodin, udělejte si plán, kdy budete dělat co.

Naplánovat si hodiny, kdy budete pracovat, ale i přestávky, dodá vašemu dni nějakou strukturu, stejně tak jako pocit uspokojení poté, co si budete moci jednotlivé položky odškrtnout.

2. Telefon nechte na druhé straně pokoje

Možná ten nejtěžší tip ze všech, ale tomu pokušení vzít do ruky telefon a jen pár minut (hodin) scrollovat může být až příliš těžké odolat.

Nechat si telefon v jiné místnosti je skvělým způsobem, jak na něj aspoň na hodinu zapomenout. Pokud je vaše závislost na sociálních sítích příliš těžká, poproste někoho doma, ať ho před vámi třeba na hodinu někde schová, to opravdu otestuje vaši pozornost.

Až uvidíte, že čas strávený na telefonu poklesl o 50%, budete na sebe opravdu pyšní.

3. Pravidelné šálky čaje

To asi není nic nového pod sluncem, ale šálek čaje má spoustu výhod, když studujete z domu. Horký, uklidňující šálek čaje a možná nějaká sušenka nebo dvě vám zvednou náladu, když se učíte.

Dá vám to záminku udělat si pauzu, když půjdete uvařit vodu, a dává vám to něco, co můžete dělat, zatímco si pročítáte svou práci.

4. Pravidelné přestávky

Možná si říkáte, že soustředění znamená, že musíte pracovat a nedělat nic jiného. Ale dát hlavě pauzu od práce je klíčové, abyste si udrželi energii. Dovolit si plánované přestávky na to, abyste mohli 10-15 minut dělat to, co chcete, je klíčové, abyste nevyhořeli a udrželi si pozornost, až se vrátíte zpět k práci.

Zkuste vyrazit na rychlou procházku ven na čerstvý vzduch, nebo si dejte šálek čaje na balkoně nebo na zahradě. Díky tomu budete svěží a energičtí.

5. Zůstaňte hydratovaní a dobře najedení

To je možná ten nejdůležitější tip, na který se soustředit.

Udržení si energie začíná tím, co do svého těla dáváte. Ujistěte se, že máte na stole neustále lahev s vodou, a nezapomínejte pít. Ujistěte se, že dobře jíte, převážně zdravá jídla (ačkoliv nějaká ta čokoláda a brambůrky jsou v určitém množství také v pořádku).

Je také klíčové mít dostatek mikroživin, abyste se mohli na studium soustředit. Pokud hledáte nějakou dávku vitamínů navíc, vyzkoušejte některé z našich multivitamínů nebo vitamín B, které udrží váš mozek běžet jako dobře namazaný stroj.

6. Poslouchejte playlist

Nemluvíme o zábavě ve stylu karaoke, to si nechte na později, ale o něčem, co vám pomůže se soustředit.

Spousta z nás nesnáší ticho a potřebuje něco, co můžou poslouchat, zatímco pracují. Pokud to máte taky tak, zkuste si najít nějakou uklidňující (ale ne natolik, že vás bude uspávat) hudbu do pozadí. Playlisty jen s instrumentální hudbou beze zpěvu mohou být nejlepší pro ty z nás, kteří mají problém s multitaskingem, a udělají vaše učení trochu více snesitelné a zábavnější.

Existuje také spousta playlistů, které slibují, že dokonce zlepší vaši schopnost se soustředit, to určitě stojí za vyzkoušení.

7. Dejte si pauzu na cvičení

Díky sezení celý den u stolu a zírání do počítače se můžete občas cítit ne úplně jako člověk. Vaše klouby najednou zestárly o 20 let a zadek už ani necítíte.

Pohybovat se je důležité pro vaši mysl a tělo i tehdy, když se snažíte studovat z domu.

Pokud preferujete jógu na uklidnění mysli po dlouhém dni stráveném učením, nebo chcete vyběhat stres z celého dne, pohyb je nezbytný pro psychické i fyzické zdraví.

Slib, že si na konci dne dopřejete hodinku jakéhokoliv pohybu, který milujete, může být to, co potřebujete, abyste se soustředili.

Co si z článku odnést

Efektivní studium z domu je velká výzva, především pro ty z nás, kteří mají problém se soustředit i jindy. Dobrou zprávou je, že jsou věci, které můžete udělat, abyste z učení doma vyždímali, co jen se dá. Takže se ujistěte, že máte dostatek čaje, oblíbené svačinky a dostatek času na dělání toho, co milujete, a hýbejte se.

Vaše budoucí já, které si mohlo odškrtnout všechny položky na to-do listu, vám bude vděčné.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lauren Dawes
Autor a expert
Zobrazit profil Lauren Dawes

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.

myprotein