Zpět na hlavní obsah
Recepty

Hummus a batátovo-mrkvové hranolky

Hummus a batátovo-mrkvové hranolky
Lucie Králová
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

 

Hummus je tradiční pokrm středomořského pobřeží. Jedná se o jakousi pastu či pomazánku, která je především z cizrny. Ta se pak mísí se sezamovou pastou, citronovou šťávou a dalšími ingrediencemi dle chuti. Velkou oblíbenost získal v poslední době díky celkové populární vlně veganství.

Batáty, nebo-li sladké brambory, pochází ze Severní Ameriky. Obsahují velké množství železa, vitamínů A, B, C a E a rovněž vlákniny. Opravdu mají nasládlou chuť, nicméně se dají hojně využít i v kuchyni slané. Ve spojení s mrkví tvoří skvělou kombinaci k různým dipům, a to nejen svým barevným sladěním, ale i obdobnou sladkou chutí.

Ingredience: 

Hummus
  • Plechovka cizrny (cca 400g)
  • Šťáva z půlky citronu
  • 20g sezamové pasty (Tahini)
  • Sůl, pepř, oblíbené koření
Hranolky
  • 1 větší batát (500g)
  • 2 větší mrkve (300g)
  • 20ml kokosového oleje
  • Sůl, pepř, oblíbené koření

Postup: 

Hummus
  1. Cizrnu v plechovce propláchneme a necháme okapat od vody.
  2. Vložíme ji do kuchyňského robotu, přidáme špetku soli a pepře a šťávu z citronu.
  3. Mixujeme do hladka.
  4. Uchováváme v lednici.
Hranolky
  1. Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 175°C.
  2. Pořádně omyjeme batát a zbavíme ho nepěkných částí. Nakrájíme jej na stejně tlusté špalky.
  3. Stejný postup zopakujeme u mrkve.
  4. Hranolky vložíme do velké mísy. Posypeme je pepřem a solí a oblíbeným kořením.
  5. Rozehřejeme kokosový olej a zalijeme s ním hranolky.
  6. Všechny ingredience pořádně promícháme a poté hranolky rovnoměrně rozprostřeme na plech
  7. Pečeme cca 20 – 30 minut.
  8. Podáváme s hummusem či jiným oblíbeným dipem.

 

 

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein