Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

Fitko pouze pro ženy přináší sílu a vzdělání

Fitko pouze pro ženy přináší sílu a vzdělání
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Farah Fonseca není ve fitku žádným nováčkem. Začala trénovat na strongwoman v 21 letech a nikdy toho nelitovala. Teď je jí 28, třikrát vyhrála Britain’s Strongest Woman, jednou World’s Strongest Woman a nedávno otevřela fitko pouze pro ženy.

Po rokách snění a tvrdé práce konečně Farah otevřela fitko v Basingstoke, kde žije, a to v únoru 2022, jelikož chtěla vytvořit bezpečné místo pro ženy, kde se mohou setkávat a trénovat. Ženské wellness je v základech budovy a komunita a síla z toho místa přímo srší.

„Je to o tom, co vaše tělo dokáže, ne o tom, jak vypadá.“

Jakožto strongwoman, využívá Farah sílu svého těla a váží si toho, a proto neprioritizuje estetiku nad funkčností. Nepracuje na tom, aby vypadala určitým způsobem, ale pracuje, aby vybudovala sílu, a tento mindset přenáší na druhé. Je to velmi důležitá zpráva, obzvlášť když na sociálních sítích kralují určité standardy krásy.

„Prostě posilující a podporující prostředí. To je ten klíč. Nabízíme věci jako lekce pro matky a dcery, lekce pro 11-16leté, které jsou soustředěné okolo síly, snažíme se učit mladé dívky, jak využívat svého těla. Některé holky prostě mají silné nohy. Tak se je nebojte využít…namísto toho, aby si myslely ‚kéž bych vypadala jako moje kamarádka, která je opravdu hubená‘.“

Naučila se ignorovat očekávané tělesné standardy a tuto mentalitu zapracovala do základů svého fitka.

„Když se ukážete a jste na velkém pódiu, všem je jedno, jak vypadáte, je to doslova o tom, kdo dokáže zvednout největší váhu. Takže si myslím, že díky tomu, že to dělám už tolik let, mám opravdu štěstí, že to mám takhle zažité. Je to o tom, co vaše tělo dokáže, ne o tom, jak vypadá.“

„Ženy nejsou vždycky dobře vzdělané o tom, jak jejich tělo pracuje.“

Vzdělání je jedním z nejdůležitějších poslání fitka Farah. Pro ženy je snadné se soustředit na své cíle a zapomínat na to, co jejich tělo a mysl opravdu potřebuje, zanedbávají své mentální zdraví a prioritizují vzhled. Farah je kvalifikovaná osobní trenérka, výživová poradkyně a specialistka v oboru poruch příjmu potravy a tréninky v jejím fitku zahrnují všechna možná témata. Je tu něco pro každého.

„Ženy nejsou vždycky dobře vzdělané o tom, jak jejich tělo pracuje, a to nejen z fyzického hlediska, ale také co se týče duševního zdraví…A potřebujeme opravdu vzdělávat ženy, co nejvíc můžeme. Takže to je motto našeho fitka: vzdělání na prvním místě.“

„Říkáte tedy, že ostatní fitka nejsou pro ženy bezpečná?“

Farah se setkala s různými pohledy na to, že otevřela fitko pouze pro ženy, jelikož někteří lidé říkají, že je to sexistické a rozdělující.

„Říkáte tedy, že ostatní fitka nejsou pro ženy bezpečná? O tom to není. Není to problém toho, že by to nebylo bezpečné, ale je to o tom, že tu máme mladé dívky třeba ve věku 11 až 16 let, které chtějí mluvit o menstruaci, o čemkoliv, co se týká jejich těla, a možná se necítí zcela komfortně dělat to mezi muži…Ženy prostě prochází jinými věcmi než muži; jde tu o vytvoření prostředí, ve kterém se mohou cítit pohodlně.“

Farah viděla díru na trhu v oblasti vzdělávání. V oblasti, která se soustředí na podporu žen ve smyslu, v jakém se na to často zapomíná – nejen proto, aby jim pomohla dosáhnout jejich cílů, ale aby vybudovala prostředí, ve kterém se budou cítit pohodlně.

https://www.instagram.com/p/CZ1rPSrM2yC/?utm_source=ig_embed

„Chci otevřít víc poboček, aniž bych ztratila tu kulturu“

Farah neplánuje zůstat u jednoho fitka. Má na mysli rozšíření po celé zemi. Ale je tu pár věcí, které si musíme nejprve ujasnit – nejdůležitějším faktorem je pro Farah budování komunity s velkým dosahem, aniž by obětovala svoje hodnoty.

„Chci otevřít víc poboček, aniž bych ztratila tu kulturu. Nejdůležitější je pro mě ta komunita. Je to síla, je to podpora.“

Co si z článku odnést

Síla, podpora a vzdělávání. To jsou slova, za která se rádi postavíme, abychom pomohli budovat prostředí pro ženy ve fitness prostředí a nejen tam. Prostředí, které podporuje sebevědomí, pozitivitu, svobodu otevřeně mluvit a celkově dobré pozitivní vlny. Perfektní místo, kde začít.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein