Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

Buďte spojenci a překonejte rozdíly

Buďte spojenci a překonejte rozdíly
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Neexistuje důvod, proč by podpora a oslava úspěchů žen měla být omezena na jeden den v kalendáři. Ale Mezinárodní den žen je rozhodně dnem, kdy bychom se na ně měli soustředit.

Spousta mužů se považuje za přirozené podpůrce rovnosti pohlaví, ale jelikož nemohou tuto zkušenost sami přímo zažít, překážky, kterým ženy každý den čelí, jsou stále značně ignorovány. Klíčovým faktorem je komunikace, otevřený férový dialog, který prospěje všem. Abychom byli spojenci, každý může zlepšit svou pozornost v určitých situacích. Všechno je to o tom být na stejné vlně.

Už žádná dominance ve fitku. Žádné zírání nebo narušování osobního prostoru. Žádné nepříjemné pocity. Tohle je fitko. Každý člověk má právo se v něm cítit vítán a bezpečně.

Popovídali jsme si s několika inspirativními ženskými ambasadorkami, abychom zjistili, co pro ně znamená být spojenci, a jak toho můžeme dosáhnout.

Farah Fonseca

Otevřela fitko pro ženy, aby vytvořila bezpečný prostor pro ženy ve fitness. Farah ví, že spojenectví je potřeba i mimo fitness, že musí být všude. Podpora je důležitá v práci, v klubech a ve vztazích. V jejích očích je spojenectví jednoduché.

„Je to prostě někdo, kdo vyjadřuje podporu. Někdo, kdo podporuje to, co ženy chtějí dělat.“

https://www.instagram.com/p/CaAdwqagqRp/?utm_source=ig_embed

Jakožto Nejsilnější žena světa, Farah ví, že je schopna bojovat sama za sebe, pokud by se někdy vyskytla v těžké situaci, ale to neznamená, že by neocenila pomoc, kdyby na to došlo.

„Obtěžování by bylo něco, co bych zvládla sama, ale kdyby to byl někdo, kdo by doslova neopustil váš osobní prostor, pak bych asi chtěla pomoct.“

Být spojenec znamená pro každou ženu něco jiného, takže komunikaci je nejlepší způsob, jak se ujistit, že vaši spojenci ví, co od nich potřebujete. Pokud si nejste jistí, promluvte.

„Myslím si, že ženy by měly být schopné pomoci mužům, protože to může být něco, čemu nerozumí…Protože jak jedna žena vnímá pomoc, druhá nemusí…Komunikujte a řekněte, jak chcete být podporovány.“

Ella Mintram

Ella je nadšenou návštěvnicí fitka. Jako většina žen si vyslechla negativní komentáře a pocit, že do určitých částí fitka nepatří. To je jeden z důvodů, proč je důležité spojenectví s muži. Je důležité, aby ženy věděly, že mají podporu od mužů okolo a že jsou vítány v prostorách fitness.

„Co se týče spojenectví, je to o tom si uvědomit, že hanlivé komentáře a názvy nejsou v pořádku, ani jako vtip…Pokud jste ve fitku, buďte citlivější k tomu, že ženy se pravděpodobně necítí tak komfortně, protože je to prostředí, kterému dominují muži, a ujistěte se, že na ně nechtěně nezíráte, a snažte se, aby se ženy cítily příjemně. Pokud je v určitém prostoru, dejte jí ten prostor.“

https://www.instagram.com/p/CaAZOf_I1QJ/?utm_source=ig_embed

Ale co spojenectví znamená pro Ellu? Chovat se ke každému s respektem, nezávisle na pohlaví.

„Soustřeďte se na individualitu daného člověka, ne na jejich pohlaví. A neříkejte nic, pokud nemáte nic hezkého, co říct.“„Chovejte se k ženám tak, jako se chováte ke svým mužským kamarádům. Chovejte se ke všem stejně.“

Není to všechno jen na mužích. Ženy hrají nezbytnou roli ve vzdělávání. Nikdo nemůže být perfektní, pokud správně nekomunikuje.

„Snažte se vzdělávat svoje mužské kamarády, říkejte jim a vysvětlujte, co by měli dělat, aby se vyhnuli tomu, aby udělali něco, co bychom si mohly špatně vyložit – to je nejlepší způsob, jak vzdělávat lidi, vysvětlujte jim to.“

Nicole Latham

Nicole je jednadvacetiletá studentka a powerlifterka. Ko-existuje ve světě, kterému dominují muži. Nedovolí, aby ji to zabránilo v tom, co dělá, a obklopuje se spojenci.

„Spojenec je pro mě někdo, kdo se nebojí postavit se za ostatní. Někdo, kdo nesedí na střídačce, když vidí, že ostatní mají potíže, a komu na lidech záleží.“

https://www.instagram.com/p/CaAl56tjRxS/?utm_source=ig_embed

Sophie Goodman

Sophie je lifestyle a fitness influencerka, která využívá svou stránku k tomu, aby se bavila, inspirovala a motivovala svoje sledující. Popovídali jsme si s ní o důvodech, proč se ve fitku vždy necítila jako doma, mezi něž patří operace žaludku a cesta za hubnutím. Ale nakonec sebrala všechno sebevědomí k tomu, aby vstoupila do sekce s činkami.

„Odstraňování stigmatu…musí to přijít od mužů stejně jako od žen. Je dobré mít ženské hnutí. Ale pokud nevzděláváte lidi, kteří potřebují být vzdělávaní, nedostaneme se moc daleko.“„Muži to dluží ženám v jejich životě, jako jsou jejich matky, sestry, dcery, neteře, aby situaci obrátili a bojovali proti všem formám sexismu nebo nerovnosti pohlaví, které vidí nebo slyší.“

https://www.instagram.com/p/CaAa42MN6m4/?utm_source=ig_embed

A co se týče prospektu ‚ženy pomáhají mužům být spojenci‘, Sophie to podporuje.

„Myslím si, že ženy mohou mužům pomoci být spojenci. Myslím si, že je to o tom, aby ženy řekly svým mužským kamarádům, když uslyší něco diskriminujícího…Ale nemyslím si, že je to jen zodpovědnost žen. Musíme lidi vzdělávat.“

Co si z článku odnést

Být spojencem je jednou z nejjednodušších a efektivních způsobů, jak podpořit ženy v prostředích, jako je fitko. Porozumění potřebám žen, být si vědom špatného chování a promluvit, když je potřeba. Komunikace a respekt jsou klíčové.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein