Zpět na hlavní obsah
Trénink

Udržujte mozek v kondici | Průvodce mentálním wellness

Udržujte mozek v kondici | Průvodce mentálním wellness
Evangeline Howarth
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Pokud cvičíte, tak už to je krok k tomu cítit se lépe. Váš mozek z toho benefituje stejně tak jako vaše tělo, zlepšená pozornost, lepší spánek a lepší nálada.

Kromě fitka tu jsou ale i další způsoby, jak trénovat mozek. Ačkoliv je to orgán, pracuje jako sval – potřebuje cvičení a části se můžou měnit nebo růst, pokud jsou používány. Vaše zvyky ovlivňují jeho tvar a způsob, jakým každý den funguje a nehledě na to, jak těžce ho trénujete, nikdy nebudete další den mít svalovku.

Takže tady jsou dva způsoby, jak trénovat mozek, abyste se cítili lépe – protože stejně tak, jako chceme mít štíhlá a svalnatá těla, chceme mít taky dobře potrénovaný mozek a cítit se dobře.

Meditace

Spousta lidí je k meditaci skeptická – a to je normální. Může trvat nějakou dobu, než ji skutečně ovládnete, ale není to vlastně o moc víc než tohle: dýchání, zastavení se a soustředění. Sedíte tu, sami, na nic 10 minut nemyslíte.

A to je těžké.

Je to to nejbližší cvičení pro hlavu k dřepům nebo mrtvým tahům. Je to jako cvičení celého těla, ale pro mozek. Vytváří to na váš mozek mentální nátlak, jelikož ta opička v hlavě prostě chce tancovat. Bude to s vámi trochu šít. Budete trochu zápolit s tím, sedět v klidu. Možná přestanete – a to je v pořádku, protože součástí celého procesu je naučit se být s tím v pohodě.

Benefity však pocítíte. Lepší nálada, pocit uspokojení, a prostě budete více zrelaxovaní.

Takže si něco o meditaci načtěte a meditujte každý den, třikrát za týden nebo dokonce jen jednou, v různých frekvencích nebo různých intenzitách – je to jako reprogramovat váš mozek. Záleží na tom, co funguje pro vás, ale nejdůležitější je konzistentnost, takže tomu dejte šanci.

Sepište si myšlenky

To je pravděpodobně ta nejjednodušší, ale také velice účinná věc. Pokud to budete dělat denně nebo třeba několikrát denně, může vás to přimět začít přemýšlet jinak už navždy.

Díky vašim myšlenkám se můžete cítit špatně. ‚To je k ničemu, jsem slabý, proč je všechno špatně.‘

Nemusí to tak však být. Dr David Burns, autor knihy Feeling Good Handbook, to vysvětlit jednoduše. Můžete změnit svoje myšlenky a myšlenky vytváří náladu, takže změna myšlení může změnit to, jak se cítíte.

Říká, že spousta našich myšlenek jsou překroucenou verzí reality. Myslíme si, že trenér v našem fitku nás nesnáší, nebo že nás každý soudí za to, že si nedokážeme pořádně naložit na bench, ale ve skutečnosti je to ostatním jedno. Snažíme se číst jejich myšlenky a plníme si hlavu tím, co není pravda. Nebo se pokoušíme předvídat budoucnost a řekneme si: ‚tohle tak ale bude navždy, ne?‘ Nebude.

Takže co můžete dělat?

Sepište si to. Nazývejte to pravým jménem – překroucená myšlenka. A pak napište rozumnou odpověď, která je pravdivá a jde proti dané negativní myšlence. Samozřejmě, že není pravda, že vás trenér nesnáší – vždyť vás ani nezná.

Časem to váš mozek začne dělat sám automaticky. Vytrénujete ho, aby se cítil lépe.

Rozhodně se zdá divné psát si, co si během dne myslíte. Ale opět se na to podívejte jako na cvičení. To je malá věc, která prokazatelně dokáže vycvičit mozek, abyste se cítili lépe. Funguje to.

Co si z článku odnést

Obě tyhle efektivní cvičení zapadají do zdravé rutiny, která vám pomůže být pozitivní a namotivovaní. Pamatujte, že se můžete naučit cítit se lépe stejně, jako můžete procvičovat tělo. Takže jděte na to a zlepšete si tak mentální wellness.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein