Zpět na hlavní obsah
Trénink

Trénink v těhotenství | Čemu je důležité se vyhnout

Trénink v těhotenství | Čemu je důležité se vyhnout
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Trénování v těhotenství může být občas složité. Ačkoliv by se budoucí maminky neměly zcela vzdávat aktivního životního stylu, je tu pár cviků, kterým bude lepší se vyhnout.

Naštěstí jsou tu osobní trenérky Sim a Kay, které provedou maminky tím, co dělat a co ne, když trénují v těhotenství. Obě mají pre- a post-natální trénink a navíc jsou obě zrovna také těhotné, takže o tomto tématu něco ví.

https://www.youtube.com/watch?v=93o8AsqmtEE&feature=emb_logo

Jako vždy doporučujeme, abyste se poradily se svým doktorem nebo porodní asistentkou, aby vám řekli, zda je pro vás jakákoliv forma tréninku v těhotenství vhodná.

Pokud vám to profesionální zdravotník nezakázal, je bezpečné v těhotenství cvičit. Je lepší se zhruba držet podobného tréninkového programu, kterého jste se držela, než jste zjistila, že jste těhotná. Například, pokud jste před těhotenstvím nechodila na lekce spinningu, asi teď nebude ten nejlepší čas s tím začít.

Pokud jste před těhotenstvím necvičila, ale chtěla byste začít, mělo by to být bezpečné, ale nejprve se s někým poraďte.

Cviky, kterým se vyhnout

Necvičte na zádech

Neprovádějte žádné cviky, při kterých ležíte na zádech. To může utlačovat cévy, které přivádějí kyslík k miminku.

Vyhněte se nucenému výdechu se zavřenou pusou

To je běžné zejména při zvedání těžkých vah. Takovéhle zátěži byste se měla vyhnout, protože s sebou přináší tlak na oblast břicha a může zvýšit krevní tlak.

Přizpůsobte příjem kalorií

Buďte si vědoma kalorií, které spálíte tréninkem, a ujistěte se, že jíte dostatečně, aby miminko mělo to, co potřebuje. Měla byste zvýšit svůj kalorický příjem, pokud trénujete během tří trimestrů.

Co dál zvážit

  • Vyhněte se cvičení ve velkém horku
  • Vyhněte se kontaktním sportům (jako fotbal, rugby a bojová umění)

Co si z článku odnést

Pamatujte, cvičení během těhotenství by mělo být zábavné. Těhotenství je nesmírně speciální období života, takže se nenechte tlačit do cvičení, pokud nechcete. Dělejte to, díky čemu se cítíte dobře, a využijte příležitosti spojit se s vaším rostoucím miminkem – to je to nejdůležitější.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein