Zpět na hlavní obsah
Strava

TOP benefity bezlepkové diety

TOP benefity bezlepkové diety
Nicol Cerna
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

 

Napsal: Myprotein autor | Heather Geary 

Lepek je bílkovinná sloučenina, která se nachází v pšenici a obilovinách jako je ječmen nebo žito. Lepek se vyskytuje ve velkém množství potravin obsahujících těsto, čímž nabízí řadu funkčních vlastností. Být bezlepkový znamená konzumovat stravu bez bílkoviny lepku, což znamená, že se musíte vyhnout jídlům jako je chleba nebo těstoviny. 

Bezlepková dieta je často přijímána lidmi, kteří mohou mít problém trávit lepek nebo také těmi, kdo trpí intolerancí nebo alergií. Pšenice je poměrně výsadní surovinou v západní stravě a lepek je jednou z nejčastěji konzumovaných bílkovin – proto je extrémně těžké ho vytlačit z Vaší stravy, avšak volba bezlepkové diety může nabídnout řadu výhod.  

 

Měli byste začít být bezlepkoví? 

Když jde o to, začít konzumovat potravu bez lepku, měli byste se sami zeptat na otázku – POTŘEBUJI být bez lepku? Lidé trpící celiakií budou většinou z této diety získávat výhody. Celiakie je trávicí porucha, kdy tělo špatně reaguje na lepek, způsobuje žaludeční problémy, nadýmání a nabírání váhy. 

 Na světě je odhadem více než 2,5 milionu lidí, kteří trpí celiakií, většina lidí není diagnostikována, protože se u nich několik let neprojevují symptomy a mnoho symptomů může být zaměněno s jiným zdravotním problémem.  

Pokud si myslíte, že trpíte celiakií, některé symptomy zahrnují průjem, zácpu, bolesti břicha, nadýmání, anémii nebo únavu. Pokud si myslíte, že to je Váš případ, je dobré vyhledat lékaře před úplným zamezením konzumace lepku. 

 

Jaké jsou výhody bezlepkové diety? 

Když začneme mluvit o výhodách, je nutné se stoprocentně ujistit, že dieta je pro Vás nezbytná. 

Například, lidé s celiakií získají díky této dietě mnoho výhod a pokud trpíte intolerancí na lepek, vyjmutí lepku z Vaší stravy Vám nabídne úlevu od řady negativních symptomů a zároveň poskytne více energie a méně stížností ohledně GI! 

Studie 

Například, ve studii publikované Mustalahtim a kolegy (2002), kvalita života bez lepku byla sledována na lidech trpících celiakií před a rok po přijetí bezlepkové diety. Na začátku byla kvalita života lidí trpících symptomy a lidí s prokázanou celiakií špatná.   

 Po roce bezlepkové diety se zažívací problémy zlepšily a celkově bylo zjištěno, že bezlepková dieta může zlepšovat kvalitu života u lidí s potvrzenou celiakií i u těch, kteří trpí symptomy s celiakií spojenými.  

 

Začínáme 

Jezení v restauracích může být skličující, pokud dodržujete bezlepkovou dietu, je moudré zavolat předem a zjistit, zda nabízí bezlepkové menu nebo alternativy k běžným jídlům. 

Vždy řekněte Vašemu číšníkovi, že nechcete lepek nebo že máte alergii, měli by na to být zvyklí a připraveni pomoci. 

 Dobrým začátkem je soustředit se na základní potraviny jako je ovoce, zelenina, kuřecí, ryby a libové maso (zbavené lepku), je to dobrá cesta, jak udržet Vaši stravu zdravou a bez lepku. 

Buďte opatrní na skrytý lepek 

Jezení baleného jídla může být zrádné, protože lepek může být zaměňován za jiné ingredience, na druhou stranu, většina obchodů nabízí oddělení zaměřené na bezlepkovou dietu. 

Produkty obsahující lepek: 

  • -Chléb 
  • -Těstoviny 
  • -Běžné mouky 
  • -Krekry 
  • -Pita chléb 
  • -Kuskus 
  • -Dorty 
  • -Muffiny 
  • -Sušenky 
  • -Sladké pečivo a koláče 
  • -Pšenice 
  • -Ječmen 
  • -Otruby 
  • -Semolina 
  • -Ovesné vločky – ovesné vločky obsahují bílkovinu, která je podobná lepku, ale není to to samé, ačkoliv velké množství ovesných vloček trpí křížovou kontaminací jinými obilovinami, pokud tedy budete jíst ovesné vločky, ujistěte se, že kupujete bezlepkové ovesné vločky! 

Bezlepková jídla 

Započetí bezlepkové diety znamená, že budete muset přestat konzumovat některá jídla, stále tu ale je řada bezlepkových alternativ k potravinám jako jsou cereálie a pečivo, společně s čerstvými potravinami, kterými mohou být nahrazeny potraviny obsahující lepek. 

Ovoce 

Jablka, Pomeranče, Hroznové víno, Banány, Grapefruit, Rozinky atd. 

Zelenina 

Brambory, Kukuřice, Brokolice, Květák, Cuketa, Zelí, Salát atd. 

Omáčky a koření 

Rajčatová omáčka, Majonéza, Sůl a Pepř – pozor na sójovou omáčku a salátové dresingy, ujistěte se, že jsou bezlepkové. 

Nezpracované maso 

Kuřecí, Hovězí, Vepřové, Ryby, Vejce. Pozor na klobásy, párky a kořeněné maso, protože ty mohou obsahovat lepek. 

Mléčné produkty 

Mléko, Sýr, Jogurt, Máslo, Cottage. Pozor na plísňové sýry – obsahují kousky chleba, vždy zkontrolujte etikety na jogurtech, ujistěte se, že jsou bez přidané vlákniny nebo cereálií. 

Přílohy 

Volná bílá rýže, Brambory, Fazole v plechovce, Quinoa - vyhněte se instantním kaším! 

Ořechy a pomazánky 

Arašídové máslo, Nutella (Vyzkoušejte do ní namáček naše Bezlepkové chlebové tyčinky!)  Mandlové máslo, Pistácie, Kešu ořechy, Arašídy, Mandle – vyhněte se ochuceným ořechům. 

 

Rada na závěr 

Lidé, kteří mají alergii na pšenici, intoleranci na lepek nebo celiakii jsou ti, kteří z bezlepkové diety vytěží nejvíce. 

Pokud ale máte problémy s tolerancí lepku, je důležité si zapamatovat, že vyjmutím živiny z Vaší stravy nesnížíte váhu nebo se dostanete do formy rychleji, než se zdravou a vyváženou stravou a cvičením. 

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein