Zpět na hlavní obsah
Trénink

Shybová challenge na hýbající se helikoptéře

Shybová challenge na hýbající se helikoptéře
Emily Wilcock
Autor a expert1 rok Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Stan Browney miluje výzvy. Obvykle vyžadují víc než běžné fitness vybavení a nějaké to odhodlání. Ale tuhle jen tak doma nezopakujete. Ve své poslední výzvě chtěl Browney zlomit světový rekord o nejvíce shybů za 60 vteřin…na hýbající se helikoptéře.

https://www.youtube.com/watch?v=HceWb7C2teU&feature=emb_logo

Výzva

Je to rekord, který chtěl Browney a jeho kamarád Arjen zlomit nějakou dobu. 23 shybů za minutu, které udělal arménský muž Roman Sahradyan v roce 2001, to byla laťka, kterou museli pokořit. Bylo by to náročné, ale ne nemožné.

Nikdy neměli štěstí najít helikoptéru, což byl vždycky ten největší problém. Ale pak Browney nějakým způsobem dokázal jednu sehnat a pokus o rekord se mohl konat.

Další věcí, kterou potřebovali, bylo vhodné tréninkové vybavení. Browney a jeho parťák měli doma spoustu pull-up bars, ale potřebovali něco, co by replikovalo prostředí výzvy nejlépe, jak jen to šlo.

Přistávací lyže helikoptéry jsou tlustší a hůře uchopitelné než klasické pull-up bars. Navíc se hýbou ve vzduchu. Takže muselo přijít na řadu nějaké DIY. Poté, co Arjen navrhl hýbající se pull-up bar z PVC trubky a provazu, měli přesně to, co potřebovali, aby mohli trénovat.

Třetí potřebnou věcí byl rozhodčí světových rekordů. Browney vyplnil a poslal přihlášku, která byla ještě ten samý den schválena. Šest dní předtím, než se měla výzva konat, měli povolení vzlétnout.

Ale jak se chlapci připravovali pokořit světový rekord, vlétli do turbulence, která hrozila ukončit jejich sny. Kvůli obavám o bezpečí nemohli výzvu dokončit v Holandsku, takže byli nuceni ji odložit, dokud nevymyslí náhradní řešení.

Pokud jste už někdy sledovali Browneyho videa, budete vědět, že ho jen tak něco nezastaví. A tahle challenge nebyla jiná. Poté, co zkusili skoro všechno, se mohli konečně znovu pokusit vzlétnout. Měli nové datum, novou deadline a novou zemi. Browney a Arjen vyrazili do sousední Belgie.

Den výzvy

O 40 dní později dorazili Browney a Arjen do Belgie. Tam se setkali s oficiálním rozhodčím, který nastavil přísná pravidla:

Pravidla:
  • Tělo účastníka musí zůstat rovné, pouze lehké pokrčení v kolenou je povoleno
  • Brada účastníka se musí dostat nad lyži helikoptéry, aby se opakování počítalo

Po měsících tréninku na to nejdřív šel Arjen, udělal 24 opakování. Rozhodčí zkontroloval, že je jeho tělo v rovině a brada v požadované výšce při každém opakování, a dal Arjenovi jeho certifikát o světovém rekordu.

Browney byl na řadě jako další, a musel překonat nový rekord. Poté, co rozhodčí zkontroloval všechna kritéria, potvrdil, že provedl 25 opakování a byl tak novým držitelem rekordu. Dva světové rekordy byly zlomeny v jeden den, nejprve Arjenem a poté Browneym. Dá se říct, že výzva byla úspěšná.

Co si z článku odnést

Není nic, co by nás od Browneyho mohlo ještě překvapit. Každá nová výzva je méně pravděpodobná, než ta předchozí, a také více ambiciózní. Skvělá práce. Vypadalo to snadně v jejich podání. Zajímá nás, s čím přijdou příště.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein