Zpět na hlavní obsah
Trénink

Masáže   

Masáže    
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

 

Masáž jako takovou asi každý zná a není ji tedy třeba dlouze představovat. Ale kdybychom si ji chtěli nějakým způsobem definovat, tak se jedná o jakýsi souhrn masérských hmatů, které mají hned několik účinků na lidské tělo. Například klasická masáž má především uklidňující účinek, sportovní masáž má zase připravit sportovce na zátěž. Léčebné masáže napomáhají doléčení některých onemocnění i zranění.

Když se zadíváme trochu do historie, tak zjistíme, že první zmínky jsou z Egypta, Číny a Mezopotámie. Více se rozmohla ale hlavně až v Antice, kdy měla velké uplatnění ve sportu a lázeňství. Další větší rozvoj přišel až v období renesance a od 19.století se postupně vyvíjí až do dnešních podob, se kterými se můžeme běžně setkávat.

Masáží je hned několik druhů. Jsou klasické, sportovní, relaxační, reflexní, přístrojové, lymfatické,... a určitě byste nalezli ještě spoustu dalších. Na každé jsou speciální kurzy (i školy), nutná je kvalitní znalost anatomie a opravdu vhodně zvolená kvalifikace.

Účinky masáží jsou také velmi různorodé. Mohou být lokální (zvýšení perfuze, uvolnění potních žláz, odstranění povrchových zrohovatělých vrstev kůže,...), segmentální, anebo celkové (zrelaxování, odpočinek).

Indikace, nebo-li, kdy na masáž jít: poúrazové a pooperační stavy, stavy po fyzickém vyčerpání a svalové únavě, rekonvalescence po těžkých onemocnění, únava, choroby krevního oběhu a cév,...

Kontraindikace, nebo-li, kdy masáž rozhodně ne: horečka, zánětlivé a infekční choroby, celková tělesná slabost, čerstvá poranění, těhotenství + šestinedělí, závažnější krvácivé stavy, bezprostředně po jídle...

Klasická masáž probíhá v hmatech základních (mezi ně patří tření, hnětení, roztírání, tepání a chvění) a doplňkových (zpravidla pasivní pohyby v kloubech). V závislosti na cíli masáže potom určuje rychlost a sílu, hloubku působení.

Aby masáž byla příjemnější a i masérovi se lépe s tkání pracovalo, využíváme některých pomůcek. Pokud jsou vhodně vybrány, mohou zvýšit účinek masáže. Můžeme využít různých mýdel, zásypů, pudrů, olejů, lihových roztoků, gelů, emulzí... Tyto prostředky bývají doplněny o různé silice a flavonoidy, které jsou zpravidla rostlinného původu a určitých způsobem dodají nějaký efekt celkové masáži (například kapsaicin dodává hřejivý pocit, menthol naopak chladivý).

 

Pokud se chceme vložit do rukou maséra, je předem opravdu vhodné si zjistit, zda má dostatečnou kvalifikaci. Přeci jen se jedná o nějaké zasažení do organismu a jeho přirozeného chodu, a tudíž je opodstatněné mít v člověka, který Vás masíruje, vloženou důvěru. A opravdu vědět, že má vzdělání. I masážemi mohou vzniknout vedlejší účinky, a proto není radno toto podceňovat.

 

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein